ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνελήφθη 57χρονος για υπόθεση εντοπισμού 100 κιλών κάνναβης

Βρέθηκαν αεροβόλα όπλα στην οικία του

Διάταγμα κράτησης επτά ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον του 57χρονου, ο οποίος συνελήφθη χθες σε σχέση με την υπόθεση εντοπισμού μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, στις 18 Μαρτίου, σε εμπορευματοκιβώτιο στον Ύψωνα. Όπως διευκρινίστηκε στο δικαστήριο, η καθαρή ποσότητα κάνναβης ανέρχεται σε περίπου 83,6 κιλά.

Η διαδικασία για έκδοση διατάγματος κράτησης του υπόπτου, άρχισε το μεσημέρι, με την υπεράσπιση να θέτει για πρώτη φορά στα ιστορικά των κυπριακών δικαστηρίων, θέμα αμεροληψίας από πλευράς του δικαστηρίου, αφού όπως ανέφερε, είναι το ίδιο δικαστήριο που εξέδωσε και το ένταλμα σύλληψης του 57χρονου.

Κάνοντας λόγο, στη βάση αποφάσεων του ΕΔΑΔ, για προαπόφαση, προκατάληψη και διαμόρφωση κρίσης από το ίδιο το δικαστήριο που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης, ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε την εξαίρεση του δικαστηρίου από τη διαδικασία, αίτημα που τελικά απορρίφθηκε, αφού όπως υποδείχθηκε, πρόκειται για εντελώς ξεχωριστές και ανεξάρτητες διαδικασίες.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε πως η μαρτυρία για τη σχέση του υπόπτου με την υπόθεση λήφθηκε πριν από περίπου ένα μήνα και έκτοτε, έγιναν διάφορες εξετάσεις και παρακολουθήσεις πριν από τη χθεσινή σύλληψη του.

Όπως διαπιστώθηκε, είπε, ο ύποπτος βρισκόταν στον Καναδά τον επίμαχο χρόνο, που τα ναρκωτικά φορτώθηκαν από εκεί σε εμπορευματοκιβώτιο για να μεταφερθούν στην Κύπρο, ενώ από τις πρώτες επιστημονικές εξετάσεις στο γενετικό του υλικό, φαίνεται αυτό να ταυτίζεται με γενετικό υλικό που εντοπίστηκε σε τρεις από τις συνολικά 373 συσκευασίες.

Αναφέρθηκε ακόμη στο δικαστήριο πως ο 57χρονος φέρεται να σχετίζεται με κάποιους εκ των έξι κατηγορούμενων, οι οποίοι δικάζονται από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για την ίδια υπόθεση, ενώ σε έναν από αυτούς είχε μεταβιβάσει και αυτοκίνητο της εταιρείας τους.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται να ληφθούν 36 καταθέσεις από το οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό του περιβάλλον, ενώ εκκρεμεί η εξασφάλιση διατάγματος αποκάλυψης των τηλεπικοινωνιακών του δεδομένων.

Η υπεράσπιση άφησε στη "διακριτική ευχέρεια" του δικαστηρίου, όπως ανέφερε, την απόφαση για την αναγκαιότητα κράτησης ή τον χρόνο κράτησης του υπόπτου και τελικά το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα των αστυνομικών ανακριτών για έκδοση διατάγματος επταήμερης προσωποκράτησης του.

Εναντίον του διερευνώνται πέντε αδικήματα που αφορούν τη συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, την παράνομη εισαγωγή, παράνομη κατοχή και παράνομη κατοχή με σκοπό την προμήθεια ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β`, καθώς και την παράνομη κατοχή αεροβόλων όπλων.

Υπενθυμίζεται πως, οι άνδρες της ΥΚΑΝ είχαν θέσει υπό παρακολούθηση εμπορευματοκιβώτιο που έφθασε στο λιμάνι Λεμεσού, για λογαριασμό εταιρείας που ανήκει σε 48χρονο Ε/κ, μετά από πληροφορίες ότι 39χρονος Βόσνιος βρισκόταν πίσω από τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από τον Καναδά.

Όταν το εμπορευματοκιβώτιο μεταφέρθηκε στον Ύψωνα, σε συνεργασία με την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, τα μέλη της ΥΚΑΝ συνέλαβαν επ` αυτοφώρω 42χρονο και 49χρονο, κατά την εκφόρτωση του περιεχομένου του εμπορευματοκιβωτίου.

Επ` αυτοφώρω είχαν συλληφθεί και δυο Νιγηριανοί που είχαν προσληφθεί για να βοηθήσουν στην εκφόρτωση, οι οποίοι στην πορεία των εξετάσεων αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να κατηγορηθούν.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε μαρτυρία και εναντίον δυο ακόμη Ε/κ, 25 και 27 χρονών, οι οποίοι επίσης συνελήφθηκαν και δικάζονται μαζί με τους υπόλοιπους τέσσερις κατηγορούμενους, ενώ ένα ακόμη πρόσωπο καταζητείται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Πήγη: ΚΥΠΕ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X