ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι «είδε» η Επίτροπος Διοικήσεως στην Ψυχιατρική Κλινική ΓΝ Λευκωσίας

Ποια κατάσταση αντίκρυσε και ποιες βελτιώσεις εισηγείται

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Βελτιώσεις χρειάζεται η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αποφάνθηκε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, μετά την πρώτη επίσκεψη του γραφείου της στον χώρο, υπό την ιδιότητα του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης των Βασανιστηρίων. Η επίσκεψη είχε ως κύριο αντικείμενο την εξέταση των υλικών συνθηκών φιλοξενίας ασθενών στην κλινική.

Η Επίτροπος, όπως αναφέρεται σε έκθεσή της, διαπίστωσε πως η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι μεν σε ικανοποιητικό επίπεδο πλην όμως χρήζει ορισμένων βελτιώσεων, προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου ψυχιατρικού ιδρύματος.

Μεταξύ των εισηγήσεων που κάνει η Επίτροπος είναι όπως πληρωθεί το συντομότερο η θέση ψυχιάτρου, να στελεχωθεί η κλινική με Κοινωνικό Λειτουργό και να ενισχυθεί νοσηλευτικό προσωπικό προς αποφυγή, τόσο της ταλαιπωρίας των ασθενών της κλινικής, όσο και των ζητημάτων που μπορούν να προκύψουν με την επάρκεια του προσωπικού, όταν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες.

Επιπλέον εισηγείται:
- Να διασφαλίζεται ότι δεν συστεγάζονται ούτε παραμένουν στον ίδιο χώρο ασθενείς με διαφορετικά προγράμματα θεραπείας και διαφορετικές ανάγκες
- Λήψη μέτρων ώστε να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων στην κλινική
- Παροχή επιπρόσθετων δραστηριοτήτων και δημιουργικής ενασχόλησης για τους ασθενείς
- Ολοκλήρωση των διαδικασιών για έκδοση πρωτοκόλλου που να αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής
- Διακόσμηση του χώρου με τρόπο που να παρέχει τα απαραίτητα οπτικά ερεθίσματα στους ασθενείς
- Αναβάθμιση/επιδιόρθωση του χώρου της κουζίνας και του γυμναστηρίου και της κλινικής

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Επίτροπος αναμένει ενημέρωση, εντός δύο μηνών από την υποβολή της Έκθεσης, για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν οι λειτουργοί.

Μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρει:

IV. Συνθήκες φιλοξενίας

Χωρητικότητα

Η επίσημη συνολική χωρητικότητα της κλινικής είναι 20 άτομα με μέσο όρο νοσηλείας τις 8-10 ημέρες. Στις 7 Νοεμβρίου 2024, ημέρα διενέργειας της επίσκεψης, διαπιστώθηκε ότι από τις 20 κλίνες που διαθέτει η ψυχιατρική κλινική, οι 6 κλίνες ήταν κατειλημμένες από ασθενείς του προγράμματος Θεραπευτική Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ και Νόμιμες Ουσίες (ΘΕ.Μ.Ε.Α).

Οι υπόλοιπες κλίνες εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των ασθενών της ψυχιατρικής κλινικής και νοσηλεύονταν 14 άτομα, εκ των οποίων 5 γυναίκες και 7 άντρες, ενώ άλλα δύο άτομα είχαν λάβει την εν λόγω ημέρα εξιτήριο. Το πρόγραμμα ΘΕ.Μ.Ε.Α συστεγαζόταν στον χώρο της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου τα τελευταία τρία, περίπου, χρόνια.

Το γεγονός ότι εντός της κλινικής φιλοξενούνταν, παράλληλα, άλλα άτομα από διαφορετικά προγράμματα θεραπείας, μου προκάλεσε έντονη ανησυχία, καθώς πρόκειται για ευάλωτες ομάδες ασθενών, με διαφορετικές ανάγκες που χρήζουν ειδικής προστασίας και φροντίδας. Όπως, όμως, έχω ενημερωθεί, η ΘΕ.Μ.Ε.Α πλέον στεγάζεται σε δικό της κτήριο, το οποίο βρίσκεται πλησίον του νέου Ψυχιατρείου Αθαλάσσας και οι διαθέσιμες κλίνες για τις ανάγκες της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου έχουν αυξηθεί και πάλι στις 20.

Για την πιο πάνω θετική εξέλιξη, εκφράζω την ικανοποίησή μου και προτρέπω την αρμόδια αρχή να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφεύγεται η συστέγαση και η παραμονή ασθενών με διαφορετικές ανάγκες στον ίδιο χώρο για να διασφαλίζεται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το συμφέρον των ατόμων αυτών.

Εγκαταστάσεις  

Οι συνθήκες που επικρατούν σε χώρους όπου διαμένουν ψυχικά ασθενείς, πρέπει να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός θεραπευτικού περιβάλλοντος, που δεν θα οδηγεί σε απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση. Η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς περιβάλλοντος νοσηλείας, με στόχο τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και θεραπείας των ψυχικά ασθενών προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ικανοποιητικό χώρο για κάθε ασθενή, επαρκή φωτισμό, κλιματισμό και φυσικό αερισμό, καλά διατηρημένες κτιριακές εγκαταστάσεις και συνθήκες υγιεινής νοσοκομειακού επιπέδου.

Ο χώρος της κλινικής είναι ενιαίος και δεν υπάρχουν διαχωρισμένες πτέρυγες γυναικών και αντρών και οι θάλαμοι των ασθενών αποτελούνταν από δίκλινα (έξι) και τετράκλινα δωμάτια (δύο). Σε όλους τους θαλάμους, οι οποίοι ήταν σε ικανοποιητική κατάσταση με κρεβάτια νοσοκομειακού τύπου, υπήρχαν μεγάλα παράθυρα τα οποία επέτρεπαν την είσοδο φυσικού φωτός και αέρα και μεταξύ των κλινών υπήρχαν κουρτίνες οι οποίες εξασφάλιζαν της ιδιωτικότητα των ασθενών, εφόσον το επιθυμούσαν. Εντός των θαλάμων υπήρχαν ντουλάπες φύλαξης των προσωπικών αντικειμένων των ασθενών.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που πρέπει να τηρούν οι χώροι περιορισμού της ελευθερίας θα πρέπει να παραχωρούνται χώροι υγιεινής σε αξιοπρεπείς συνθήκες καθώς και μέσα για τον σωματικό καθαρισμό των ασθενών, όπως χαρτί υγείας, σαπούνι και σαμπουάν. Οι χώροι υγιεινής θα πρέπει να είναι διαμορφωμένοι με τρόπο που να εξασφαλίζει το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των ασθενών. Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός χώρων υγιεινής και ντους και αυτά βρίσκονταν εντός των δωματίων των ασθενών, ενώ επιτρέπεται στους ασθενείς να φέρουν οι ίδιοι τα είδη σωματικής καθαριότητας.

Παρότι οι θάλαμοι των ασθενών ήταν σε γενικές γραμμές σε καλή κατάσταση πληρώντας τα διεθνή πρότυπα και οι εγκαταστάσεις που επισκεφθήκαμε παρείχαν ικανοποιητικό χώρο ανά ασθενή, φως και αέρα, στο εσωτερικό της κλινικής υπήρχε έλλειψη στοιχείων διακόσμησης με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περιβάλλον στερούμενο οπτικών ερεθισμάτων. Η παροχή ερεθισμάτων στους ασθενείς μέσω της διακόσμησης του χώρου (χρώματα στους τοίχους, πίνακες) είναι ιδιαίτερα σημαντική σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, για την δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος, που αναπόφευκτα επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό η αρμόδια αρχή να προχωρήσει σε ενέργειες που απαιτούνται για την διακόσμηση του χώρου με τρόπο που να παρέχει τα απαραίτητα οπτικά ερεθίσματα στους ασθενείς.

Στους κοινόχρηστους χώρους της κλινικής υπάρχει δωμάτιο στο οποίο τοποθετούνται τα φάρμακα και το οποίο είναι κλειδωμένο, μεγάλος χώρος ψυχαγωγίας με επιτραπέζια παιχνίδια, τηλεόραση και τραπεζαρία, ο οποίος παρέχει πρόσβαση σε εξωτερική μεγάλη αυλή. Υπάρχει, επίσης, χώρος γυμναστηρίου με όργανα για εξάσκηση ο οποίος, όπως έχω ενημερωθεί, θα αναβαθμιστεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών που τον χρησιμοποιούν. Όλοι οι χώροι διαθέτουν κλιματισμό και εισέρχεται σε αυτούς ικανοποιητικό φως και αέρας. Σύμφωνα με νοσηλευτικό Λειτουργό κατά την διάρκεια της μέρας οι ασθενείς μπορούν να κινούνται ελευθέρα και στον εξωτερικό χώρο της κλινικής.

Σε όλους τους χώρους της κλινικής υπάρχουν εγκατεστημένα σώματα θέρμανσης και ψύξης. Όλοι οι χώροι κατά την επίσκεψη ήταν καθαροί και περιποιημένοι χωρίς δυσάρεστες οσμές. Η καθαριότητα των χώρων της κλινικής γίνεται καθημερινά από άτομα που είναι επιφορτισμένα με την καθαριότητα.

Η σίτιση των ασθενών περιλαμβάνει τρία γεύματα και γίνεται από τροφοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η διατροφή δύναται να διαφοροποιηθεί σε περίπτωση που ζητηθεί, για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους, καθώς και για λόγους υγείας. Στην κλινική υπάρχει χώρος κουζίνας στην οποία μπορούν οι ασθενείς, εφόσον το επιθυμούν να πάρουν τα γεύματά τους, ο οποίος, όμως, χρειάζεται αναβάθμιση και τα ντουλάπια που βρίσκονται στον χώρο αυτό να επιδιορθωθούν. Οι ασθενείς μπορούν, επίσης, να επισκεφθούν την καντίνα του νοσοκομείου για αγορά τροφίμων/σνακ.

 V. Άσκηση δικαιωμάτων – Μεταχείριση ασθενών

Ενημέρωση ασθενών για τα δικαιώματά τους

Η επίσκεψη σε χώρους περιορισμού της ελευθερίας, βάσει των αρμοδιοτήτων μου ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων, δεν σκοπεύει μόνο στην καταγραφή των υλικών συνθηκών που επικρατούν αλλά και στην διαπίστωση του επιπέδου εξασφάλισης των δικαιωμάτων των προσώπων που κρατούνται στο συγκεκριμένο χώρο, όπως αυτά προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία και από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Κύπρος.

Η πληροφόρηση των ασθενών για το σύνολο των δικαιωμάτων τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την άσκηση τους, καθώς είναι εντελώς ανέφικτη η άσκηση οποιουδήποτε δικαιώματος εάν ο ενδιαφερόμενος δεν γνωρίζει ότι είναι φορέας του δικαιώματος αυτού. Συνεπώς επιβάλλεται η παροχή εντύπου σε κάθε ασθενή που είναι σε κατάσταση να αντιληφθεί ή στους συγγενείς του κατά την εισδοχή του στην κλινική, το οποίο αναφέρει λεπτομερώς τα δικαιώματα του ασθενή, καθώς και τους κανόνες της κλινικής.

Η πληροφόρηση, όμως, των ασθενών για τα δικαιώματα τους δεν εξαντλείται μόνο στην παροχή του σχετικού εντύπου αλλά θα πρέπει να διασφαλίζεται η κατανόηση των βασικών δικαιωμάτων του κάθε ασθενή με την βοήθεια και τη στήριξη του προσωπικού του χώρου.

Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι στους ασθενείς παρέχεται έντυπο στο οποίο περιλαμβάνονται κανονισμοί για τους νοσηλευόμενους, καθώς και έντυπο που περιλαμβάνονται τα δικαιώματά τους. Η ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματά τους, όπως πληροφορήθηκε η Λειτουργός του Γραφείου μου γίνεται και προφορικά, ανάλογα με την κατάσταση τους.

Πρωτόκολλο λειτουργίας

Επιπλέον, όπως ενημερώθηκε η Λειτουργός κατά τη συνάντησή της με τον Αν. Διευθυντή της ψυχιατρικής Κλινικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, έχει ετοιμαστεί πρωτόκολλο με σκοπό να τεθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας της κλινικής, γεγονός το οποίο χαιρετίζω. Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι, μεταξύ άλλων, η παροχή οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών στο προσωπικό για αντιμετώπιση και διαχείριση συμβάντων, ενημέρωση για τα κριτήρια εισαγωγής, διαδικασίες απόλυσης, φαρμακευτική αγωγή κ.α.

Πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα δικαιώματα των ατόμων που τελούν υπό περιορισμό, κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα για τουλάχιστον μια ώρα άσκηση σε εξωτερικό χώρο καθημερινά. Όπως έχει διαπιστωθεί, οι ασθενείς, μπορούν να εξέρχονται από τους θαλάμους της κλινικής, όποτε και για όσο το επιθυμούν, για σκοπούς άσκησης στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου, πλησίον της κλινικής. Ως εκ τούτου, εκφράζω την ικανοποίηση μου για τη διευθέτηση αυτή, η οποία εξασφαλίζει το πιο πάνω δικαίωμα των ασθενών.

Υποβολή παραπόνων

Σημαντικά μέτρα, τόσο για την προστασία των ασθενών, όσο και για την πρόληψη της κακομεταχείρισης ευρύτερα, αποτελεί, επίσης, η εξασφάλιση διαδικασιών υποβολής παραπόνων σε ανεξάρτητους φορείς και η πλήρης διερεύνησή τους. Ως προς το ζήτημα αυτό, εκφράζω την ικανοποίησή μου καθότι, όπως έχει διαπιστωθεί από την επίσκεψη, υπάρχει τοποθετημένο κιβώτιο παραπόνων των ασθενών στην κλινική έξω από το Γραφείο του Διευθυντή .

Φάρμακα

Όπως πληροφορήθηκε η Λειτουργός του Μηχανισμού κατά την επίσκεψή της, κατά διαστήματα παρατηρείται έλλειψη των διαθέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις ανάγκες των ασθενών της κλινικής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών ή σε χρονοβόρες προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων (π.χ. συνταγογράφηση μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας το οποίο μεταθέτει την ευθύνη της φαρμακευτικής αγωγής είτε στον ίδιο τον ασθενή είτε στους συγγενείς του). Θα πρέπει, επομένως, η αρμόδια αρχή να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια των φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις ανάγκες της εν λόγω κλινικής.

 Δημιουργική ενασχόληση

Στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εκτός από τις υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς στα πλαίσια του σχεδίου θεραπείας τους, υπάρχει έλλειψη δραστηριοτήτων σε ότι αφορά στη δημιουργική τους ενασχόληση. Εκτός από τη συμμετοχή σε ομάδες χειροτεχνία και ζωγραφικής, οι ασθενείς δεν απασχολούνται με κάποια άλλη δραστηριότητα.

Όπως, δε, έχω ενημερωθεί, στο παρελθόν και συγκεκριμένα, πριν από την πανδημία του κορονοϊού, οι ασθενείς, με συνοδεία νοσηλευτικού προσωπικού είχαν τη δυνατότητα μετακινήσεων εκτός του χώρου του νοσοκομείου για επιπλέον δραστηριότητες όπως χοροθεραπεία, εκδρομές και κινηματογράφο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων, η ψυχιατρική θεραπεία θα πρέπει να βασίζεται σε μια εξατομικευμένη προσέγγιση, η οποία συνεπάγεται με την κατάρτιση ενός σχεδίου θεραπείας για κάθε ασθενή. Θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών δραστηριοτήτων (εργοθεραπεία, ομαδική θεραπεία, ατομική ψυχοθεραπεία), καθώς και πρόσβαση σε κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους αναψυχής και δραστηριότητες όπως τέχνη, θέατρο, μουσική και αθλητισμό. Συνεπώς, επιβάλλεται η διοργάνωση περισσότερων δραστηριοτήτων και δημιουργικών ενασχολήσεων για τους ασθενείς για παροχή ερεθισμάτων και για αποφυγή ιδρυματοποίησης τους.

VI. Στελέχωση του χώρου – Συνθήκες εργασίας

Στο σημείο αυτό, κρίνω σκόπιμο να τονίσω ότι η ποιότητα των συνθηκών νοσηλείας στην κλινική επηρεάζει καταλυτικά όχι μόνο την υγεία των ασθενών, αλλά και την ποιότητα ζωής όλων όσων εργάζονται στο χώρο αυτό και έχουν την ευθύνη της φροντίδας των ασθενών. Η φροντίδα των ψυχικά ασθενών είναι ένα δύσκολο έργο και γι’ αυτό εκφράζω την αμέριστη στήριξη μου στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό της κλινικής για τις φιλότιμες προσπάθειες του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων (CPT), επίσης, έχει επισημάνει ότι, το προσωπικό των ψυχιατρικών νοσηλευτηρίων θα πρέπει να είναι επαρκές ως προς τον αριθμό, τις κατηγορίες, την εμπειρία, καθώς και την κατάρτισή του. Ελλείψεις σε προσωπικό στα ψυχιατρικά νοσηλευτήρια, υπονομεύουν σοβαρά τις προσπάθειες προσφοράς δραστηριοτήτων και μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου για τους ασθενείς.

Περαιτέρω, έχει τονιστεί από την Επιτροπή ότι, τα άτομα που στερούνται της ελευθερίας τους, πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρό ανά πάσα στιγμή, ενώ τα σχετικά αιτήματα πρέπει να ικανοποιούνται χωρίς υπέρμετρη καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μου, σε ότι αφορά προσωπικό, η κλινική στελεχώνεται από 1 (μια) ψυχίατρο με πλήρη απασχόληση και επιπλέον (2 ειδικευόμενους ψυχίατρους και 2 πανεπιστημιακούς οι οποίοι είναι σε μερική απασχόληση ), ψυχολόγους (2 ειδικοί και 2 ειδικευόμενοι ), 1 εργοθεραπευτή και νοσηλευτικούς Λειτουργούς οι οποίοι εργάζονται σε σύστημα βάρδιας (5 νοσηλευτές κατά τις πρωινές και 5 τις απογευματινές βάρδιες και 2 νοσηλευτές κατά την βραδινή βάρδια). Οι νοσηλευτικοί λειτουργοί έχουν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τύχει ειδικότερης εκπαίδευσης.

Όπως, όμως, έχω πληροφορηθεί, υπάρχει ανάγκη επιπλέον ψυχιάτρου σε πλήρη απασχόληση για κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών στην ψυχιατρική κλινική. Επιπλέον, για να υπάρχει δυνατότητα περισσότερων δραστηριοτήτων για τους ασθενείς και να μην επιβαρύνεται το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα/καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών/ριών, θα πρέπει να ενισχυθεί η κλινική με περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο σχετίζεται αναλόγως με τον αριθμό των ασθενών.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι στον χώρο της κλινικής, αλλά και του νοσοκομείου γενικότερα, δεν υπάρχει Κοινωνική Λειτουργός, γεγονός το οποίο δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα.

Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει υποστηρικτικό/οικογενειακό περιβάλλον για τους ασθενείς και μπορεί να παρατηρηθεί καθυστέρηση στην έκδοση εξιτηρίου, διαταγμάτων κ.λπ. Όπως επί του προκειμένου επισημαίνει η CPT, οι κοινωνικοί λειτουργοί επιτελούν ιδιαιτέρως σημαντικό έργο προς την επανένταξη των ασθενών στην κοινωνία και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η παρουσία τους σε όλα τα ψυχιατρικά ιδρύματα.

Συνακόλουθα, θα πρέπει η αρμόδια αρχή να μεριμνήσει, το συντομότερο δυνατό, ώστε να πληρωθεί η θέση ψυχιάτρου, να στελεχωθεί η κλινική με Κοινωνικό Λειτουργό και να ενισχυθεί νοσηλευτικό προσωπικό προς αποφυγή, τόσο της ταλαιπωρίας των ασθενών της κλινικής, όσο και των ζητημάτων που μπορούν να προκύψουν με την επάρκεια του προσωπικού, όταν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες.

VIΙ. Τελικές διαπιστώσεις – Εισηγήσεις

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Συμβούλου της Ευρώπης και τις συστάσεις της CPT, η παροχή ποιοτικού επιπέδου περίθαλψης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές είναι πρωτεύουσα, σε σχέση με την επιτήρηση τους ή/και τα όποια κριτήρια ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται στις ψυχιατρικές κλινικές. Προτεραιότητα, δε, στην αντιμετώπιση των ατόμων αυτών θα πρέπει πάντοτε να δίνεται στην θεραπευτική αντιμετώπισης τους, ενώ η περίθαλψη ψυχικής υγείας, προκειμένου να είναι ποιοτική, θα πρέπει να ενσωματώνει μέτρα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βάσει των όσων αναλύθηκαν παραπάνω, προκύπτει ότι η κατάσταση που παρουσιάζει η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι μεν σε ικανοποιητικό επίπεδο πλην όμως χρήζει ορισμένων βελτιώσεων, προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου ψυχιατρικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με τα ειδικότερα ζητήματα που αναλύθηκαν πιο πάνω, οι εισηγήσεις μου συνοψίζονται ως ακολούθως:

-Να διασφαλίζεται ότι δεν συστεγάζονται ούτε παραμένουν στον ίδιο χώρο ασθενείς με διαφορετικά προγράμματα θεραπείας και διαφορετικές ανάγκες

-Πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού, ειδικά ψυχιάτρου, καθώς και του νοσηλευτικού προσωπικού, για κάλυψη όλων των αναγκών των ασθενών

τελέχωση της κλινικής με Κοινωνικό Λειτουργό

-Λήψη μέτρων ώστε να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων στην κλινική

-Παροχή επιπρόσθετων δραστηριοτήτων και δημιουργικής ενασχόλησης για τους ασθενείς

-Ολοκλήρωση των διαδικασιών για έκδοση πρωτοκόλλου που να αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής

-Διακόσμηση του χώρου με τρόπο που να παρέχει τα απαραίτητα οπτικά ερεθίσματα στους ασθενείς

-Αναβάθμιση/επιδιόρθωση του χώρου της κουζίνας και του γυμναστηρίου και της κλινικής

Η παρούσα έκθεση, υπό την αρμοδιότητα μου ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων, υποβάλλεται στο Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ως η αρμόδια αρχή, βάσει του άρθρου 7 του Ν. 2(ΙΙΙ)/2009 για τις δικές του ενέργειες προς υλοποίηση των προαναφερθέντων εισηγήσεων μου και κοινοποιείται για σκοπούς ενημέρωσης, στον Υπουργό Υγείας και τη Διευθύντρια των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση