ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΥΦΕΞ ΗΠΑ για GSI: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν περιφερειακά έργα διασύνδεσης

«Η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην εξασφάλιση προσιτής, άφθονης και χαμηλού κόστους ενέργειας, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας»

ΚΥΠΕ

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν περιφερειακά έργα διασύνδεσης που προωθούν την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την οικονομική ανάπτυξη και την ενέργεια, Τζέικομπ Χέλμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αξιολογεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έργα όπως ο GSI.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Χέλμπεργκ αναφέρθηκε στη δέσμευση των Υπουργών Ενέργειας ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στην Αθήνα για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι αυτή η συμφωνία αφορά έργα που ενισχύουν τον ρόλο της περιοχής ως ενεργειακού κόμβου. «Η βιωσιμότητα κάθε προτεινόμενου έργου είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι πιθανοί επενδυτές», σημείωσε.

«Ένιωσα απίστευτα ενθαρρυμένος από τις συναντήσεις στην Ελλάδα, βλέποντας τη συνοχή και τη δέσμευση όλων των διαφορετικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ, και της Ελλάδας που είναι απολύτως συγκεντρωμένοι στο να διασφαλίσουν ότι έχουν ένα πρόγραμμα που προάγει την ανθρώπινη ευημερία, την οικονομική ανάπτυξη και την άφθονη ενέργεια χαμηλού κόστους», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ προτίθενται να συμβάλουν στη χρηματοδότηση τέτοιων έργων, ο κ. Χέλμπεργκ ανέφερε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε στην αναζήτηση εταίρων, καθώς και πιθανών πηγών χρηματοδότησης για έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις και αγωγούς φυσικού αερίου. Οι πηγές χρηματοδότησης θα προέλθουν τελικά από συνδυασμό του ιδιωτικού τομέα και όπου απαιτείται από χρηματοδοτικά μέσα του δημόσιου τομέα».

Εξάλλου, χαρακτήρισε τη συμφωνία έναρξης ερευνητικών γεωτρήσεων στο Ιόνιο από αμερικανικές εταιρείες «ορόσημο».

«Η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην εξασφάλιση προσιτής, άφθονης και χαμηλού κόστους ενέργειας, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προστατεύσουν τις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών σε περιοχή ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που αμφισβητείται από την Τουρκία, ο κ. Χέλμπεργκ είπε ότι «είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στις ιδιωτικές επενδύσεις και στα έργα υποδομής, στην αξιοποίηση της δύναμης των ιδιωτικών αγορών και των υποδομών και στη διαμόρφωση μιας ατζέντας για κοινή ευημερία, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης».

Η Κυβέρνηση Τραμπ έχει εξαιρετικό ιστορικό στη χρήση της οικονομικής διπλωματίας και των έργων υποδομής ως μέσου για την εξάλειψη της νοοτροποίας και των προσεγγίσεων που «μηδενικού αθροίσματος», συνέχισε, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η προσέγγιση που θα ακολουθήσουν σε αυτή την περιοχή.

Όσον αφορά τον Κάθετο Διάδρομο, είπε ότι είναι κεντρικής σημασίας για την παροχή μιας βιώσιμης απάντησης στις ενεργειακές ανάγκες της Αν. Ευρώπης. Το έργο μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης και στην επίτευξη του στόχου της μείωσης της εξάρτησης της Αν. Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες σε αυτό το έργο.

«Αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας. Βλέπουμε τη δυναμική του έργου», είπε, σημειώνοντας ότι αποτελεί τον πιο βιώσιμο τρόπο «για να βοηθήσουμε την Αν. Ευρώπη. Γι’ αυτό και έχουμε υιοθετήσει μια προσέγγιση «όλοι μαζί» για να διασφαλίσουμε ότι ο Κάθετος Διάδρομος θα ξεκινήσει και θα υλοποιηθεί», είπε.

Καταληκτικά, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα πιθανό κόμβο logistics και υποδομών για την ενέργεια, τα καλώδια οπτικών ινών και τις μεταφορές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση