ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το μπαχαρικό που «κόβει» την όρεξη και αδυνατίζει

Σας σας βοηθήσει να κάψετε έως και 20% περισσότερες θερμίδες

Δίνει άρωμα στα μελομακάρονα, αλλά και στα σουτζουκάκια, ενώ ορισμένες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυξάνει τις καύσεις και βοηθά στο αδυνάτισμα. Πόσο όμως ωφελεί πραγματικά η κανέλα στην απώλεια βάρους;

Η χρήση της κανέλας επικρατεί στην ελληνική κουζίνα, τόσο στα γλυκά όσο και στα αλμυρά πιάτα. Ως μπαχαρικό πολλαπλών χρήσεων, δε νοστιμίζει μόνο το φαγητό αλλά και παρουσιάζει φαρμακευτικές ιδιότητες, για την διαχείριση πεπτικών και αναπνευστικών παθήσεων. Επιστημονικά στοιχεία, όμως, αναδεικνύουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει και σύμμαχο στο αδυνάτισμα.

Η τακτική κατανάλωση νερού κανέλας ενδεχομένως να βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και στη μείωση της όρεξης. Πρόσφατες μελέτες έχουν διερευνήσει το θέμα, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η κανέλα μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε έως και 20% περισσότερες θερμίδες, συμβάλλοντας στη διαδικασία της θερμογένεσης, την παραγωγή δηλαδή θερμότητας από το σώμα.

Επιπλέον, θα μπορούσε να συμβάλλει στην ευκολότερη πέψη των λιπών και των υδατανθράκων, εμποδίζοντας τα θρεπτικά αυτά συστατικά να μετατραπούν σε σωματικό λίπος. Αυτό θα μπορούσε επίσης να οφείλεται και στο πλήθος φυτικών ινών που περιέχει, ενισχύοντας το αίσθημα του κορεσμού.

Σε μια άλλη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που περιείχαν κανέλα ζύγιζαν λιγότερο, ενώ παράλληλα συγκέντρωναν λιγότερο λίπος στην κοιλιά, σε σύγκριση με εκείνα που τρέφονταν με την ίδια διατροφή αλλά χωρίς την κανέλα.

Παρά τα πολλαπλά οφέλη της κανέλας στην υγεία, η κατανάλωσή της θα πρέπει να είναι μετριασμένη. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στην υψηλή περιεκτικότητα της κανέλας σε κουμαρίνη, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η αποτελεσματική απώλεια βάρους περιλαμβάνει μια συνολική προσέγγιση, που εμπεριέχει τόσο αλλαγές στη διατροφή όσο και και αύξηση της συχνότητας της άσκησης. Συνεπώς, η αποκλειστική κατανάλωση κανέλας, με στόχο να χάσετε βάρος, χωρίς κάποια άλλη τακτική δε θεωρείται μια υγιής στρατηγική αντιμετώπισης του αυξημενου βάρους.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση κανέλας δεν προτείνεται ως μέθοδος για γρήγορη απώλεια λίπους.

Πηγή: ygeia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X