ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα πέντε βασικά βήματα που εγγυώνται καλή ζωή στην τρίτη ηλικία

Και όλα είναι στο χέρι μας

Σύμφωνα με το προφίλ που σκιαγράφησαν τα αποτελέσματα, όσοι διατηρούσαν καλή υγεία χωρίς κινητικά, γνωστικά, σωματικά ή συναισθηματικά προβλήματα ήταν κυρίως γυναίκες, παντρεμένες, σωματικά ενεργές χωρίς προβλήματα παχυσαρκίας και ιστορικό καπνίσματος, είχαν υψηλότερο εισόδημα και δεν υπέφεραν από αϋπνία, καρδιοπάθειες ή αρθρίτιδα. Πέρα από τους αμετάβλητους παράγοντες όπως το φύλο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η επίπτωση από τροποποιήσιμους παράγοντες.

1. Σωματικό βάρος

Συγκριτικά με τα παχύσαρκα άτομα, όσοι διατηρούσαν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν καλά, εύρημα σε συμφωνία με παλαιότερες μελέτες που έχουν συσχετίσει την παχυσαρκία με σωματικά και γνωστικά προβλήματα, σχολίασε ο ερευνητής και Αναπληρωτής Καθηγητής David Burnes.

2. Εισόδημα

Μόλις οι μισοί συμμετέχοντες κάτω από το όριο της φτώχειας είχαν ποιοτικό γήρας σε αντίθεση με τα τρία τέταρτα όσων κυμαίνονταν πάνω από αυτό. «Αν και η μελέτη μας δεν εξηγεί γιατί το εισόδημα είναι σημαντικό, είναι πιθανό όταν είναι ανεπαρκές να προκαλεί άγχος και να περιορίζει παράλληλα τις υγιεινές επιλογές όπως η σωστή διατροφή» ανέφερε η ανώτερη συγγραφέας Esme Fuller- Thomson, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και Διευθύντρια του Ινστιτούτου για την Πορεία της Ζωής και τη Γήρανση.

3. Κάπνισμα

Όσοι δεν κάπνισαν ποτέ είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν εξαιρετική υγεία κατά το γήρας. Η έρευνα βρέθηκε σε σύμπνοια και με παλαιότερες μελέτες που έχουν δείξει ότι ποτέ δεν είναι αργά, καθώς η διακοπή της βλαβερής συνήθειας μπορεί να βελτιώσει το προσδόκιμο επιβίωσης, την πνευμονική λειτουργία και την ποιότητα ζωής και να οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών επεισοδίων και αναπνευστικών συμπτωμάτων.

4. Σωματική δραστηριότητα

Από 35% έως 45% αυξημένες πιθανότητες καλής υγείας στην τρίτη ηλικία μπορεί να εξασφαλίσει η μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα κατ΄αντιστοιχία.

5. Ύπνος

Η διατήρηση της καλής υγείας ήταν κατά 29% πιθανότερη σε όσους ανέφεραν καθόλου ή σπανίως προβλήματα με τον ύπνο. «Σαφώς και ο καλός ύπνος αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα καθώς γερνάμε. Τα προβλήματα ύπνου υπονομεύουν τη γνωστική, ψυχική και σωματική υγεία. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία για την αϋπνία (CBT-I) είναι πολύ χρήσιμη για άτομα που υποφέρουν από αϋπνία» σημείωσε η Δρ Fuller-Thomson.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X