ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προσοχή! 6 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων

Δείτε τα και πάρετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Ο φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιείται για την παρασκευή γευμάτων ή την θέρμανση τροφίμων μέσω διηλεκτρικής θέρμανσης. Είναι ιδιαίτερα πρακτικός και χρήσιμος για κάθε νοικοκυριό.

Υπάρχουν όμως και τρόφιμα - πράγματα που κρύβουν από μικρό έως και σοβαρό κίνδυνο, αν τα ζεστάνουμε στον φούρνο.

Δείτε ποια είναι και τι μπορεί να συμβεί αν τα βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων:

1. Αυγά με το κέλυφος

Υπάρχει κίνδυνος αν βάλετε αυγά με το κέλυφος στον φούρνο μικροκυμάτων. Τα αυγά με το κέλυφός τους στα μικροκύματα μπορεί να προκαλέσουν ακόμα έκρηξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά εγκαύματα και τραυματισμούς.

2. Ωμές καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές παίρνουν την πικάντικη γεύση τους από την ένωση καψαϊκίνη – η οποία απελευθερώνεται αν ψηθούν ωμές στο φούρνο μικροκυμάτων.

Η καψαϊκίνη μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό, οδηγώντας σε βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Επιπλέον, ο ατμός που παράγεται από το ζέσταμα πιπεριών στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί επίσης να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα και τα μάτια.

3. Επεξεργασμένο κρέας

Επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, λουκάνικα και χοτ ντογκ δεν πρέπει να ψήνονται στο φούρνο μικροκυμάτων.

Περιέχουν υψηλά επίπεδα συντηρητικών και νιτρικών αλάτων, τα οποία μπορούν να αντιδράσουν με την ακτινοβολία μικροκυμάτων και να παράγουν επιβλαβείς ενώσεις.

Σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο Lipids in Health and Disease, όταν τα επεξεργασμένα κρέατα θερμάνθηκαν στο φούρνο μικροκυμάτων, η παραγωγή προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης αυξήθηκε.

4. Κατεψυγμένο κρέας

Αν ξεχάσατε να ξεπαγώσετε το κοτόπουλο, και το βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων στη ρύθμιση “απόψυξη”, είναι κακή ιδέα για μερικούς λόγους.

Τα μικροκύματα δεν ξεπαγώνουν τα τρόφιμα ομοιόμορφα και το κατεψυγμένο κρέας μπορεί να παραμείνει παγωμένο σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε άλλες περιοχές μπορεί να αρκετά ζεστό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες.

Και από γευστική άποψη, το κατεψυγμένο κρέας στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα μια δυσάρεστη υφή, με ορισμένα μέρη να είναι ελαστικά ή σκληρά.

5. Σταφύλια

Αν και δεν νομίζουμε ότι θα έβαζε κανείς σταφύλια στα μικροκύματα, μην το κάνετε.

«Η τοποθέτηση των σταφυλιών στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να είναι επικίνδυνη επειδή τα σταφύλια μπορεί να δημιουργήσουν μια φωτιά μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, η οποία μπορεί να βλάψει τη συσκευή και να δημιουργήσει έναν πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς», λέει διατροφολόγος Lisa Richards στο bestlifeonline.com.

Οι επιστήμονες στην πραγματικότητα μελέτησαν αυτό το φαινόμενο και διαπίστωσαν ότι συμβαίνει επειδή «τα μικροκύματα δημιουργούν «καυτά σημεία» ηλεκτρομαγνητισμού».

6. Νερό

Δεν είναι ασυνήθιστο να βάζετε μια κούπα νερό στο φούρνο μικροκυμάτων, αν φτιάχνετε τσάι ή ζεστή σοκολάτα και δεν έχετε όρεξη να χρησιμοποιήσετε τον βραστήρα. Το πρόβλημα είναι που βάζετε το νερό για να ζεσταθεί στα μικροκύματα.

Κανονικά όταν ζεσταίνουμε νερό, φτάνει σε σημείο βρασμού και αρχίζει να βγάζει φυσαλίδες, δηλαδή το νερό μετατρέπεται σε ατμό. Αλλά εάν το νερό σας δεν έχει ακαθαρσίες, π.χ. χρησιμοποιείτε φιλτραρισμένο ή αποσταγμένο νερό, θα μπορούσε να εκραγεί στο φούρνο μικροκυμάτων εάν το βάλετε σε ένα δοχείο που είναι πολύ γυαλισμένο, δεν έχει γρατσουνιές, ή σε ένα καινούργιο φλιτζάνι.”

Μπορεί να θερμανθεί το νερό πάνω από το σημείο βρασμού, χωρίς να αναβλύζει ορατά. Εάν στη συνέχεια μετακινήσετε το δοχείο ή προσθέσετε οτιδήποτε σε αυτό (π.χ. στιγμιαίο καφέ ή ένα φακελάκι τσαγιού), το νερό αρχίζει αμέσως να αναβράζει και αναβλύζει βραστό νερό παντού.

Πηγή: pellavoice

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση