ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η βραδινή συνήθεια που μπορεί να καταστρέψει τα δόντια μας

Τι ανακάλυψαν επιστήμονες

Συνηθίζετε να κοιμάτε με ανοιχτό το στόμα; Πρόκειται για μια συνήθεια που μπορεί να αποδειχθεί εξίσου βλαβερή για την αδαμαντίνη των δοντιών με την κατανάλωση ενός σακχαρούχου αναψυκτικού λίγο πριν κοιμηθείτε.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Otago της Νέας Ζηλανδίας ανακάλυψαν ότι όταν το στόμα μένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σάλιο στεγνώνει με αποτέλεσμα να χάνεται η αντιβακτηριδιακή προστασία του σάλιου στο στόμα.

Καθώς η στοματική κοιλότητα χάνει την προστατευτική δράση του σάλιου, το pH του στόματος γίνεται όλο και πιο όξινο γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη της τερηδόνας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η φθορά που γίνεται στα δόντια όταν κοιμόμαστε με ανοιχτό το στόμα είναι αντίστοιχη με τη ζημιά που συμβαίνει μετά την κατανάλωση ενός σακχαρούχου ροφήματος λίγο πριν κοιμηθούμε (και δεν έχουμε βουρτσίσει τα δόντια μας).

Κάτω υπό φυσιολογικές συνθήκες το pH του στόματος είναι 7,7, δηλαδή ουδέτερο εξηγούν οι ερευνητές. Όταν όμως κοιμόμαστε με ανοιχτό το στόμα το pH του στόματος γίνεται πιο όξινο, 6,6, ενώ σε μερικούς συμμετέχοντες στη διάρκεια του σχετικού πειράματος το pH έφτασε στο 3,6.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα πίσω δόντια γιατί εκεί το στόμα στεγνώνει περισσότερο. Επίσης το πρόβλημα είναι εντονότερο στους άνδρες καθώς κοιμούνται συχνότερα με ανοιχτό το στόμα συγκριτικά με τις γυναίκες.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X