ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Eποχιακή κατάθλιψη: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

must.com.cy

Της Μαρία Σάββα 

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD) —που ονομάζεται επίσης εποχιακή κατάθλιψη—είναι μια θεραπεύσιμη μορφή κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το SAD είναι μια εποχική κατάθλιψη που επηρεάζει εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Συμβαίνει συχνότερα κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν υπάρχει λιγότερο φυσικό φως του ήλιου, αλλά ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνουν και σε άλλες εποχές του χρόνου. Είναι πιο συχνό σε γυναίκες, νεαρούς ενήλικες και σε όσους ζουν πιο μακριά από τον ισημερινό. Είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξετε SAD εάν άλλα μέλη της οικογένειάς σας πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Η εποχική κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη σωματική και ψυχική υγεία μέχρι την απασχόληση και την κοινωνική ζωή. Ένα άτομο με κατάθλιψη συχνά βιώνει αλλαγές στη διάθεση και στα πρότυπα ύπνου, επειδή το σώμα δεν ρυθμίζει κανονικά ορισμένες χημικές ουσίες η οποίες είναι υπεύθυνες για τη διάθεση και τους κύκλους ύπνου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε και πώς να βοηθήσετε εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο αναπτύξετε εποχιακή κατάθλιψη.

Εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα που επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, μπορεί να έχετε εποχιακή κατάθλιψη:

  • Θλιβερή ή ανήσυχη διάθεση
  • Αίσθημα απελπισίας, αναξιότητας ή επίμονης κόπωσης
  • Ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνετε
  • Δυσκολία συγκέντρωσης, λήψης αποφάσεων ή μνήμης
  • Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή κοιμάστε πολύ
  • Αύξηση βάρους
  • Πόνοι, πονοκέφαλοι ή πεπτικές διαταραχές χωρίς εμφανή αιτία ή ανακούφιση

Πώς αντιμετωπίζεται η εποχική κατάθλιψη;

Μπορεί να έχετε δει μερικούς ανθρώπους να προσπαθούν να βάλουν παραπάνω φως στο γραφείο τους ή στο σπίτι τους. Αυτό συμβαίνει επειδή μία από τις κύριες χρήσιμες θεραπείες για το SAD είναι η φωτοθεραπεία. Με αυτή τη θεραπεία, μια συσκευή όπως μια λάμπα ηλίου ή ένα κουτί φωτός προσομοιώνει την εξωτερική ηλιοφάνεια. Μπορείτε επίσης, να καθορίσετε μια ώρα της ημέρας στην οποία να πηγαίνετε για μια γρήγορη βόλτα παίρνοντας μια δόση βιταμίνης D.

Άλλες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D, ψυχοθεραπεία και φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα οποία ωστσόσο πρέπει να λάβει κανείς μετά από συμβουλές γιατρού και εφόσον, το έχει ανάγκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X