ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δοκιμάστε το ελιξίριο νεότητας και υγείας

Μισή κουταλιά την ημέρα κάνει θαύματα

Η φήμη του είναι γνωστή ανά τους αιώνες. Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Η σύγχρονη έρευνα έρχεται να διαβεβαιώσει ότι το ελαιόλαδο είναι ένα συστατικό που πρέπει να προστεθεί στην καθημερινή μας διατροφή.

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, υποστηρίζει ότι παραπάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδου την ημέρα προστατεύει τον οργανισμό από σοβαρούς κινδύνους, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

«Αποτελεί σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής και η σχέση του με τη μειωμένη θνησιμότητα είναι καλά εδραιωμένη στις χώρες της Νότιας Ευρώπης», δήλωσε ο δρ. Frank Ο Hu, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan της Βοστώνης.

Μεταξύ των βρώσιμων φυτικών ελαίων, διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών, που μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη και αυξάνουν την «καλή» HDL. Επιπροσθέτως, μειώνει την αρτηριακή πίεση και περιέχει φυτικές ενώσεις που προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Διαφορετικές ποιότητες ελαιόλαδου είναι διαθέσιμες στο εμπόριο, από κανονικό έως εξαιρετικό παρθένο. Το τελευταίο αποτελεί τη βασική πηγή λίπους της μεσογειακής διατροφής, ενός από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα, που υποστηρίζεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει υποβληθεί σε μία απλή διαδικασία άλεσης, χωρίς καμία επεξεργασία που να αλλοιώνει την ποιότητά του. Το κανονικό ελαιόλαδο, αντίθετα, έχει υποστεί μια σειρά από διεργασίες και στη συνέχεια αναμειγνύεται με 5-15% εξαιρετικά παρθένο.

Η εν λόγω μελέτη δεν έκανε διαφοροποίηση μεταξύ των διαφορετικών ποιοτήτων, επεσήμανε ωστόσο ότι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Ο δρ. Hu σχολίασε ότι η μελλοντική έρευνα μπορεί να συμπεριλάβει τη σύγκριση των ποιοτήτων του ελαιόλαδου για ακόμη πιο ευκρινή συμπεράσματα.

Το ελαιόλαδο μπορεί να καταναλωθεί ωμό, σε σαλάτες και λαχανικά, ενώ αποτελεί ένα πιο υγιεινό υποκατάστατο του βουτύρου στο μαγείρεμα. Στη μελέτη του δρ. Hu, η αντικατάσταση των ανθυγιεινών λιπαρών με ελαιόλαδο συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Φυσικά, απαιτείται ένα γενικότερο μοτίβο υγιεινών συνηθειών για να εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία. «Μια μέτρια ποσότητα φυτικού λίπους, σε συνδυασμό με άλλες καλές συνήθειες, είναι σημαντικοί στόχοι για κάθε υγιεινό διατροφικό πρότυπο», επεσήμανε ο Christopher Gardner, διευθυντής μελετών διατροφικής έρευνας στο Stanford Prevention Research Center της Καλιφόρνια.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X