ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο Piers Morgan άλλαξε γνώμη μετά το επιχείρημα του Μητσοτάκη

«Mερικές φορές κάποιος διατυπώνει μια άποψη τόσο πειστική, που κάνει ακόμη και ανθρώπους σαν εμένα, να αλλάξουν γνώμη..»

Έντονα συζητιέται τις τελευταίες ημέρες η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τελευταία στιγμή το προγραμματισμένο ραντεβού του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη συνέντευξη του τελευταίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τόσο ο Τύπος στη Βρετανία όσο και οι Βρετανοί τάχθηκαν κατά του Ρίσι Σούνακ, ενώ όπως φάνηκε μετά τις δηλώσεις του, τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο BBC και ειδικά το επιχείρημά του για τη Μόνα Λίζα έκαναν και τον Πιρς Μόργκαν να αλλάξει γνώμη και να είναι πλέον κι εκείνος υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στον Παρθενώνα.

Συγκεκριμένα, ο πασίγνωστος Βρετανός παρουσιαστής, δημοσιογράφος και σχολιαστής, παρότι υπήρξε υποστηρικτής της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια εκπομπής του ότι άλλαξε γνώμη. Όπως ανέφερε: «Η συζήτηση σχετικά με το, αν αυτοί οι ελληνικοί θησαυροί πρέπει να φύγουν ή να παραμείνουν, έχει διχάσει τη Βρετανία εδώ και δεκαετίες. Όσοι θέλουν να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ανησυχούν, ότι αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Λένε ότι χώρες σε όλο τον κόσμο θα αρχίσουν, να απαιτούν την επιστροφή των αποικιακών τους θησαυρών - αφήνοντας το Βρετανικό Μουσείο να μοιάζει με την τροπαιοθήκη της Τότεναμ. Έχω συμφωνήσει με αυτή την άποψη στο παρελθόν. Όμως, μερικές φορές κάποιος διατυπώνει μια άποψη τόσο πειστική που κάνει ακόμη και ανθρώπους σαν εμένα να αλλάξουν γνώμη. Αυτό έγινε με το επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού (για τον πίνακα της Μόνα Λίζα). Η Ελλάδα έχτισε ένα θεαματικό μουσείο για να αναδείξει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, όπως τα αποκαλεί, αλλά υπάρχει ένα κραυγαλέο κενό εκεί όπου πραγματικά θα έπρεπε να βρίσκονται τα Γλυπτά που εκτίθενται στο Λονδίνο. Τα έφερε στη Βρετανία ο λόρδος Έλγιν, ο οποίος πλήρωσε μια περιουσία για να τα βγάλει και αργότερα τα πούλησε στην κυβέρνηση. Ισχυριζόταν πάντα ότι είχε την άδεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήλεγχε την Αθήνα εκείνη την εποχή».

Ο Πιρς Μόργκαν συνέχισε λέγοντας: «Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κατέχει τα “Μάρμαρα” και να τα δανείζει στην Ελλάδα, όπως κάνει με πολλές χιλιάδες άλλα αντικείμενα κάθε χρόνο. Η Βρετανία ανέκαθεν έλεγε ότι αυτοί οι θησαυροί πρέπει να παραμείνουν εδώ, όπου είναι ασφαλείς- ένα επιχείρημα που έχει γίνει πολύ λιγότερο ισχυρό από τότε που το μουσείο παραδέχτηκε ότι έχουν κλαπεί περισσότεροι από 2.000 θησαυρούς αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών. Τώρα το θέμα εξελίσσεται σε διπλωματική διαμάχη, αφού ο Πρωθυπουργός μας ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του. Αυτό φάνηκε σαν μια μάλλον ασήμαντη προσπάθεια να ικανοποιήσει την εκλογική βάση του, και δεν είναι καλή εικόνα για τη Βρετανία».

Τέλος ο παρουσιαστής είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου: «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος. Ένας φίλος. Μας έδωσαν τη φέτα, το ελαιόλαδο και τον Σταύρο Φλάτλεϊ. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε τα Γλυπτά μας σε αντάλλαγμα».

Δείτε το βίντεο:


Βίντεο: Sky News Australia

 

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση