ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
11° Λευκωσία,
20 Ιανουαρίου, 2022
sport fm - listen live

Δείτε πως είναι σήμερα το κορίτσι-σύμβολο με τα πράσινα μάτια στο εξώφυλλο του National Geographic

Η ιστορία της από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα

Αποτέλεσε σύμβολο σε περιόδους διχασμού, τότε που οι πολιτικές κρίσεις και οι εμπόλεμες καταστάσεις διαμόρφωναν ένα βαθιά προβληματικό σκηνικό. Η Σάρμπατ Γκούλα, η κοπέλα που είχε απαθανατίσει το 1985 ο γνωστός φωτογράφος Στιβ Μακάρι, έφτασε σήμερα στην Ιταλία από το Αφγανιστάν.

«Το κορίτσι με τα πράσινα μάτια», όπως είχε γίνει γνωστό από το εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic είναι, πλέον, σαράντα εννέα ετών.

Όπως ανακοίνωσε η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, μετά απο έκκληση ιταλικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, η Σάρμπατ Γκούλα έφτασε σήμερα αεροπορικώς στην Ιταλία, στα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος μεταφοράς Αφγανών πολιτών και της υποδοχής και ένταξή τους σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας.

Η γυναίκα αυτή, που με την εμβληματική φωτογραφία της συμβόλισε τους τόσους διχασμούς και τις περιπέτειες της χώρας της, αμέσως μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν είχε απευθύνει έκκληση για βοήθεια, για να μπορέσει να φύγει από το Αφγανιστάν.

Η ιταλική κυβέρνηση παρενέβη για την επιστροφή της, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εκκένωσης από την Καμπούλ, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ως γυναίκα εξακολουθεί να βιώνει τον πόνο της αστάθειας. Έχει ενδιαφέρον να θυμηθεί κανείς την ιστορία της Γκούλα, ανατρέχοντας πίσω στη δεκαετία του '80.

Η φωτογραφία που χαράχθηκε στη συλλογική μνήμη τραβήχθηκε όταν τον κορίτσι ζούσε σε προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν.

Τα μεγάλα πράσινα μάτια της πρόδιδαν βουβό πόνο και βαθιά ανησυχία. Ο φωτογράφος Μακάρι που την απαθανάτισε την βρήκε ξανά, το 2002, στην περιοχή όπου τη γνώρισε.

Το 2016, οι αρχές του Πακιστάν συνέλαβαν την Γκούλα για να πλαστογράφηση ταυτότητας σε μια προσπάθεια να φύγει από το Αφγανιστάν.

Την περίοδο εκείνη ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασράφ Γκανί, την καλωσόρισε πίσω, ενώ υποσχέθηκε ότι θα της προσφέρει ένα σπίτι για να ζήσει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση