ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αποκαλύφθηκε το κόστος της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ

Το αστρονομικό ποσό με τα πολλά... μηδενικά!

Μαριλού Χατζηκλεάνθους

Λίγους μήνες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ και μόλις δύο εβδομάδες μετά τη στέψη του διαδόχου της, βασιλιά Καρόλου, αποκαλύφθηκε το κόστος της κηδείας της.

Υπενθυμίζεται ότι η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, σε ηλικία 96 ετών. Στη Βρετανία κηρύχθηκε 10ημερο εθνικό πένθος και η κηδεία της έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι κυβερνητικές υπηρεσίες της Βρετανίας εκτιμάται ότι δαπάνησαν συνολικά 161,7 εκατομμύρια λίρες (περίπου 200 εκατ. ευρώ) για την κηδεία και για τις παράπλευρες εκδηλώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, συνολικά 73,7 εκατομμύρια στερλίνες, δαπανήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνο για την αστυνόμευση και την εθνική ασφάλεια.

Η σορός της βασίλισσας είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Εδιμβούργου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, όπου υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι στήθηκαν για ώρες στην ουρά, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα τους. Όπως ανέφερε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η κηδεία ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση αστυνόμευσης στην ιστορία της, καθώς παρέστησαν ηγέτες κρατών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απ’ όλον τον κόσμο.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Τζον Γκλεν σε μια γραπτή δήλωσή του προς το κοινοβούλιο διευκρίνισε: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν αυτές οι εκδηλώσεις να κυλήσουν ομαλά και με την αρμόζουσα αξιοπρέπεια, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια η ασφάλεια του κοινού».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση