ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

McLaren: Το κρυφό της όπλο

Tο βρετανικό μονοθέσιο να έχει ένα καλά κρυμμένο όπλο το οποίο συμβάλει τα μέγιστα στην κυριαρχία του

Χωρίς αμφιβολία η McLaren MCL39 είναι το μονοθέσιο αναφοράς για το 2025. Και ίσως το βρετανικό μονοθέσιο να έχει ένα καλά κρυμμένο όπλο το οποίο συμβάλει τα μέγιστα στην κυριαρχία του.

Φυσικά το δημιούργημα των Προδρόμου, Μάρσαλ και Χάουλντι δεν έχει μόνο έναν τομέα στον οποίον παίρνει άριστα. Η αεροδυναμική αποδοτικότητα της MCL39, για παράδειγμα, είναι η κορυφαία στο πρωτάθλημα.

Χάρη σε αυτήν η McLaren έχει την πολυτέλεια ενός πολύ ευρέως φάσματος για το σετάρισμα του μονοθέσιου της ανά αγώνα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Για να το θέσουμε απλά, οι της McLaren μπορούν να παίζουν σχεδόν ελεύθερα με τις κλίσεις στις πτέρυγες της MCL39 σε κάθε σιρκουί ώστε οι Πιάστρι και Νόρις να πετυχαίνουν χαμηλότερους χρόνους αλλά και να προστατεύουν καλύτερα τα ελαστικά τους.

Σε ένα σιρκουί υψηλής μέσης ταχύτητας η MCL39 μπορεί να έχει μεγαλύτερη κλίση στις πτέρυγές της από ότι ο ανταγωνισμός. Η χαμηλότερη τελική ταχύτητα στις ευθείες δεν την προβληματίζει. Κερδίζει τον χαμένο χρόνο στις στροφές. Παράλληλα προστατεύει και τα πίσω ελαστικά της. Με άλλα λόγια μεταφράζει το πλεόνασμα παραγόμενης κάθετης δύναμης και σε διάρκεια ελαστικών.

Ασφαλώς με τα μονοθέσια της φόρμουλας του 2022 η αεροδυναμική αποδοτικότητα του πατώματος είναι εξαιρετικά σημαντική. Αυτό παράγει το μεγαλύτερο μέρος της κάθετης δύναμης. Αλλά ένα αποδοτικό πάτωμα δεν αρκεί από μόνο του για να δώσει κορυφαίους χρόνους. Πρέπει τα επιμέρους στοιχεία του να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους.

Η McLaren το έχει πετύχει αυτό με την MCL39. Και το βρετανικό μονοθέσιο ίσως διαθέτει και ένα όπλο, καλά κρυμμένο μέσα στα ελαστικά της! Όχι, δεν κάνουμε λόγο για υποτιθέμενα τρικ με νερό στα ελαστικά που λένε οι ανταγωνιστές της ομάδας.

Το κόλπο της McLaren μάλλον είναι πολύ πιο απλό και βρίσκεται στο σύστημα ψύξης των φρένων της MCL39. Οι κανονισμοί σχετικά με τον αερισμό των φρένων είναι σχετικά σαφείς. Το λεγόμενο τύμπανο, το οποίο περικλείει όλη τη διάταξη έχει σαφώς καθορισμένες διαστάσεις. Ωστόσο, η ροή του αέρα στο εσωτερικό του και η επιλογή των υλικών κατασκευής είναι ελεύθερα.

Πριν από οκτώ χρόνια, ένας φοιτητής έκανε έρευνα για τη χρήση υλικών αλλαγής φάσης για τη διδακτορική του διατριβή στο McLaren. Ο Μάρτιν Μπιούχαν είναι πλέον μηχανικός αεροδυναμικής. Τώρα μοιράστηκε τις γνώσεις του σε ένα βίντεο στο YouTube και έβγαλε τα δικά του συμπεράσματα από αυτό.

Πώς λειτουργεί

Ο εξαερισμός των φρένων έχει δύο λειτουργίες. Πρέπει να διατηρεί τις θερμοκρασίες των φρένων εντός ενός συγκεκριμένου εύρους ώστε εκείνα να επιβραδύνουν με τον βέλτιστο τρόπο. Από την άλλη με τη θερμότητα που εκλύεται από το σύστημα θερμαίνονται τα ελαστικά μέσω των ζαντών. Τα οποία ελαστικά πρέπει επίσης να μείνουν και εκείνα εντός ενός συγκεκριμένου εύρους θερμοκρασιών. Η πρόκληση έχει να κάνει με τον συμβιβασμό των δύο αυτών απαιτήσεων.

Ένα κόλπο που λειτουργεί χωρίς αισθητήρες, ηλεκτρικά, ενεργοποιητές ή τη χρήση ψυκτικού υγρού. Είναι λοιπόν μια διαδικασία που συμβαίνει παθητικά και ακολουθεί φυσικούς και χημικούς νόμους. Προφανώς, οι αγωγοί φρένων της McLaren δεν διαφέρουν και τόσο μηχανικά από αυτούς των ανταγωνιστών.

Μέσα στα καλύμματα των φρένων υπάρχει συνήθως ένα δεύτερο χιτώνιο στο οποίο είναι προσαρτημένα πτερύγια που επηρεάζουν τη ροή του αέρα. Ένα κανάλι μεταξύ των δύο τοιχωμάτων, καθορίζει τη θερμότητα που εκλύεται στο εξωτερικό κέλυφος. Αυτό συμβαίνει με όλα τα αυτοκίνητα.

Είναι πολύ πιθανό ότι η McLaren έχει τοποθετήσει σε αυτό το κανάλι το προαναφερθέν υλικό αλλαγής φάσης. Η θερμοκρασία θα πρέπει να αυξηθεί γρήγορα, αλλά να μην υπερβεί ένα συγκεκριμένο στόχο. Το υλικό αυτό έχει την ιδιότητα κατά την διαδικασία υγροποίησής του να απορροφά επιπλέον θερμότητα χωρίς να αυξάνει την θερμοκρασία του. Λειτουργεί, δηλαδή, ως μία ενδιάμεση αποθήκη θερμότητας.

Η θερμοκρασία στο εξωτερικό τύμπανο ενεργοποιεί την αλλαγή φάσης του υλικού. Η ποσότητα και ο τύπος του υλικού αλλαγής φάσης που έχει επιλέξει ανά περίπτωση η ομάδα, καθορίζει το χρονικό διάστημα για το οποίο η θερμοκρασία παραμένει σταθερή. Ένα έξυπνο σύστημα διοχέτευσης αέρα επιτρέπει την αντιστροφή της διαδικασίας.

Ο ανταγτωνισμός

Το ερώτημα είναι εάν ο ανταγωνισμός της McLaren προλαβαίνει να αντιγράψει αυτό το έξυπνο κόλπο. Θεωρητικά η απάντηση είναι ναι. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ο χρόνος εξέλιξης. Η McLaren πιθανώς ξεκίνησε να πειραματίζεται με αυτά τα υλικά από τις αρχές του 2024.

Από τα μέσα του πρωταθλήματος και μετά οι MCL39 ήταν σε άλλη κλάση στην διαχείριση των ελαστικών τους. Άρα η βρετανική ομάδα προηγείται κατά σχεδόν έναν χρόνο του ανταγωνισμού.

Δεν είναι απίθανο ομάδες όπως η Red Bull και η Mercedes να έχουν ξεκινήσει τους δικούς τους πειραματισμούς επάνω στο θέμα. Ωστόσο δεν έχουν πολύ χρόνο στην διάθεσή τους. Τουλάχιστον σε ότι αφορά το φετινό πρωτάθλημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Auto: Τελευταία Ενημέρωση