ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Το ‘Play the Arsenal Way’ βρίσκεται πλέον παντού»

Ο Άρα Πετροσιάν δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρώην ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ και της Φούλαμ, εδώ και αρκετά χρόνια ειδικεύεται στην προπονητική και πιο συγκεκριμένα στις αναπτυξιακές ηλικίες. Έχοντας δουλέψει σε διάφορες ακαδημίες, κοούτσαρε μερικά από τα μεγαλύτερα κυπριακά ταλέντα. Από το 2008 ανήκει στο δυναμικό της Arsenal Soccer School Cyprus, της οποίας είναι ο τεχνικός διευθυντής.

- Άρα, πόσα χρόνια βρίσκεται στην Arsenal Soccer School Cyprus και ποιος ο ρόλος σου στην ακαδημία;
«Είμαι στο δυναμικό της Arsenal από το 2008 και είμαι ο τεχνικός διευθυντής. Φροντίζω οι προπονητές να δουλεύουν σωστά, να είναι ΟΚ με τα παιδιά. Δουλειά μου είναι να τους προσφέρω ένα καλό περιβάλλον δουλειάς, χωρίς πίεση από γονείς και άλλους. Δίνω την εμπειρία μου στους κόουτς. Ετοιμάζω το πρόγραμμα προπονήσεων και τους κατευθύνω, όμως την ίδια στιγμή μαθαίνω κι από αυτούς. Αυτό το διάστημα βοηθώ περισσότερο και στις ίδιες τις προπονήσεις, επειδή μεγαλώσαμε ως ακαδημία. Στις αρμοδιότητες μου είναι να εκπροσωπώ και την ακαδημία μας στο εξωτερικό, σε σεμινάρια και προπονήσεις».

- Ποιοι είναι οι καινούργιοι προπονητές που ήρθαν φέτος στην ακαδημία της Arsenal;
«Με το άνοιγμα της δεύτερης μας σχολής στις εγκαταστάσεις του Grammar School στη Δευτερά, χρειαστήκαμε να φέρουμε και άλλους προπονητές. Μου αρέσει οι προπονητές μου να είναι συνεπείς στο γήπεδο και να τα βρίσκουν με τα παιδιά. Πήραμε τρεις νεαρούς προπονητές, που έχουν εμπειρία από άλλες ακαδημίες, τον Πρόδρομο Μιχαήλ, τον Ηλία Κυρατζή και τον Ανδρέα Χαραλάμπους, ενώ ήρθε και ο προπονητής τερματοφυλάκων Σίλβιο Μούλερ, που τον ξέρω εδώ και χρόνια από τον Αραράτ και ο οποίος αγωνίζεται στην ομάδα φούτσαλ της Ομόνοιας».

- Τι διαφορετικό κάνετε στην Arsenal Κύπρου από το χώρο των ακαδημιών;
«Στηρίζουμε πολλά στο φιλικό κλίμα. Είμαστε σε ένα αθλητικό κέντρο στο Στρόβολο, με το τένις δίπλα με τον Γιάννο Χατζηγεωργίου και το μπάσκετ του Κεραυνού και την πισίνα απέναντι. Εμείς στην Arsenal προσφέρουμε ένα περιβάλλον με πολύ διασκέδαση και χωρίς την πίεση του ‘πρέπει να γίνω ποδοσφαιριστής, επειδή το θέλει ο μπαμπάς μου’. Επιδιώκουμε να έχουμε και Άγγλους ή Αγγλοκύπριους προπονητές, αφού φέρνουν διαφορετική ποδοσφαιρική κουλτούρα στα παιδιά. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας κοινωνικές δεξιότητες. Οι προπονητές μας μιλάνε με τα παιδιά. Έχουμε 33 διαφορετικές εθνικότητες εδώ, κάτι που μιλάει από μόνο του».

- Τι είδους μπάλα μαθαίνουν τα παιδιά;
«Το ‘Play the Arsenal Way’ βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ακαδημία πλέον και όχι μόνο στην Arsenal. Μιλάω για το παιχνίδι με τα δύο πόδια και με συνεχόμενη κίνηση. Εγώ όταν ήμουν ποδοσφαιριστής, έπαιζα πάντα με το ένα πόδι, αλλά σήμερα χρειάζεσαι πολύ περισσότερα. Να παίζεις και με τα δύο πόδια, να διαθέτεις ντρίμπλα, πάσα, υποδοχή και σουτ. Στα 4 με 7 χρόνια τα παιδιά φωνάζουν και διασκεδάζουν και από τα 7 και μετά μαθαίνουν τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται. Αυτό προσφέρουμε. Τα παιδιά μας έρχονται εδώ ντροπαλά και σε δύο μήνες είναι ανοικτοί και έχουν κάνει πολλούς φίλους».

- Τι κερδίζει ένας νεαρός με το να παίζει μπάλα σε ακαδημία;
«Τα παιδιά έρχονται σε διάφορες ηλικίες. Αν έρθει ένας 6χρονος και μείνει για 5-6 χρόνια, θα γνωρίζει φουλ τα βασικά στοιχεία του ποδοσφαίρου. Θα ξέρει να παίζει σε όλες τις θέσεις, να πασάρει, να σουτάρει, να υποδέχεται την μπάλα. Στην ακαδημία μας τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν από δεξί μπακ μέχρι επιθετικός. Όσο μεγαλώνουν, τα πράγματα γίνονται πιο τακτικά και περίπλοκα, εκεί όπου πρέπει να έχεις υπομονή και να μαθαίνεις την τακτική μέσα από πολύ επανάληψη. Κάναμε πρόσφατα συνεργασία και με τον Μαρίνο Σατσιά που έχει το γυμναστήριο Salto απέναντι από τον Κεραυνό και θα μας στηρίξει στην εκμάθηση των δεξιοτήτων ευκινησίας. Ότι δηλαδή χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής 12 με 16 ετών».

- Τι ποδοσφαιρικό ταλέντο υπάρχει στην Κύπρο;
«Υπάρχει πολύ ταλέντο στην Κύπρο! Είχα παιδιά στον ΑΠΟΕΛ, όπου ξεκίνησα να προπονώ το 2003, όπως τον Ανδρέα Καρό που πήγε μετά στη Νότιγχαμ, τον Δημήτρη Φροξυλιά και τον Μάρκο Χαραλάμπους που για μένα ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο, μάλιστα έπαιξε και στο Champions League επί Ιβάν. Και άλλα παιδιά όπως ο Ανδρέας Παναγιώτου και ο Άλεξ Πασχαλίδης που πήγε πρόσφατα στη Μίλαν. Είναι και ο Γρηγόρης Κάστανος που όλοι μιλάνε γι΄ αυτόν. Γενικά έχουν πολύ ταλέντο στο Παραλίμνι και στη Δερύνεια. Έχω κάνει σκάουτινγκ σε έξι παίκτες που είναι τώρα στο σύστημα elite της Arsenal, όπως είναι ο Κώστας Πηλέας που είναι πλέον επαγγελματίας παίκτης της Arsenal, ο Στέφανος Χαραλάμπους, ο Χρίστος Σιέλης, ο Χένρι Ανδρέου που τον είδαμε στην Ανόρθωση και ήρθε τρεις μήνες κοντά μας για να τον ετοιμάσουμε για τους elite. Τον Ιάκωβο Σαββίδη και ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο σήμερα, τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους που παίζει τώρα στον ΠΑΟΚ. Το ταλέντο μας είναι μεγάλο. Το θέμα είναι η γέφυρα και οι συνθήκες να πάνε πιο πάνω και εμείς σε αυτό δουλεύουμε στην Arsenal».

Ακαδημίες: Τελευταία Ενημέρωση