ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ύπουλος ο νέος θανάσιμος ιός που μας απειλεί

Τα συμπτώματα, η μετάδοση και ο κίνδυνος για την Κύπρο - Τι λέει επιδημιολόγος στο 24news

Αυξάνεται παγκοσμίως η ανησυχία με φόντο την εξάπλωση του νέου κορονοϊού που ξεκίνησε από την Κίνα ο οποίος αποδεικνύεται θανατηφόρος. 

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (22/1) ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα έφθασε τους 17, ενώ αυξάνονται και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που αγγίζουν τα 444. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν νοσήσει.

Ο προηγούμενος απολογισμός στην Κίνα ανερχόταν σε 9 νεκρούς.

Τι είναι ο κορονοϊός; Πώς μεταδίδεται; Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης; 

Όπως δήλωσε στο 24news, ο επιδημιολόγος, Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης, φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα. Την ίδια στιγμή ο κ. Βωνιάτης τονίζει ότι και η Κύπρος θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή. 

Τα «ύπουλα» συμπτώματα

Τα συμπτώματα του νέου ιού μοιάζουν με αυτά που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα γι' αυτόν τον λόγο θεωρείται ύπουλος καθώς με την πρώτη εξέταση δεν μπορεί να εξακριβωθεί εάν όντως πρόκειται για τον επικίνδυνο ιό.

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γι' αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι ιατρικές υπηρεσίες παγκοσμίως.

Μόνο με εργαστηριακή ανάλυση, όπως μας εξηγεί ο κ. Βωνιάτης μπορεί να γίνει επιβεβαίωση της νόσου. 

Ο ασθενής που νοσεί εμφανίζει:

  • Βήχα
  • Υψηλό πυρετό
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Ο ιός δύναται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο όπως:

  • πνευμονία
  •  νεφρική ανεπάρκεια

 Δεν υπάρχει εμβόλιο και εξειδικευμένη θεραπεία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιικά φάρμακα, αλλά αυτά συνήθως μειώνουν μόνο τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, δεν θεραπεύουν.

Η διάρκεια της επώασης είναι συνήθως 1-3 ημέρες από την πρώτη επαφή με τον ιό. Τα συμπτώματα διαρκούν από 3 έως και 7 ημέρες.

Εν αναμονή κήρυξης για «παγκόσμιο συναγερμό»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει αύριο Πέμπτη αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα.

Εάν λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρα τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

«Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας» είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους.

Κινδυνεύει η Κύπρος;

Σύμφωνα με τον κ. Βωνιάτη αν και το ενδεχόμενο να εμφανιστεί κρούσμα στην Κύπρο φαντάζει απομακρυσμένο, ωστόσο δεν είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί. Γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Κάποιες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τους εξονυχιστικούς ελέγχους σε αεροδρόμια. Ο χειρισμός των ύποπτων περιστατικών ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Το άτομο τίθεται σε καραντίνα μέχρι να διαπιστωθεί εάν όντως έχει νοσήσει με τον ιό έπειτα από τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων. 

Όπως σας έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, οι ιατρικές υπηρεσίες της Κύπρου αναμένουν τις οδηγίες που θα προκύψουν από τη σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση