
Μουδιασμένη παρακολουθεί η κυπριακή κοινωνία τις εξελίξεις και τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με τον τραγικό θάνατο του 14χρονου στην επαρχία Λευκωσίας. Ο θυμός και η αγανάκτηση μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο, εξαιτίας των αποκαλύψεων σχετικά με την αδράνεια των κοινωνικών υπηρεσιών, ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης.
Γύρω στις 15:00 το απόγευμα παραδόθηκε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στην Αστυνομία ο φάκελος της υπόθεσης του 14χρονου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», υπάρχουν γύρω στις 40 καταχωρήσεις που αφορούν στη συγκεκριμένη οικογένεια για διάφορα περιστατικά, για τα πλείστα εκ των οποίων ήταν ενήμερες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.
Εξάλλου η εφημερίδα «Πολίτης» σε ρεπορτάζ της, αναφέρει ότι εδώ και χρόνια γίνονταν καταγγελίες από τη μητέρα στην Αστυνομία για βία στην οικογένεια ενώ υπάρχει και μία ποινική καταδίκη για τέτοια υπόθεση.
Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ η Αστυνομία κατάσχεσε από την οικία της οικογένειας αριθμό κυνηγετικών όπλων, τα οποία ήταν εγγεγραμμένα στο όνομα της μητέρας, η οποία σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας νοσηλεύτηκε πρόσφατα για προβλήματα που αντιμετώπιζε.
Όλα αυτά που καθημερινά βγαίνουν στην επιφάνεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψη. Δεν γίνεται υπάρχουν καταγγελίες για βία στην οικογένεια και να μην λαμβάνουν δραστικά μέτρα.
Όπως γράψαμε και σε χθεσινό δημοσίευμα πριν από τρεις με τέσσερεις μήνες η Αστυνομία έλαβε καταγγελία ότι ο 14χρονος δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Αμέσως, τα μέλη της Αστυνομίας ενημέρωσαν τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες ήταν γνωστό ότι παρακολουθούσαν την οικογένεια.
«Δεν αρνηθήκαμε να δώσουμε τον φάκελο στην Αστυνομία»
Όσον αφορά στο αν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αρνήθηκαν να παραδώσουν το φάκελο με την υπόθεση του 14χρονου, η διευθύντρια, Μαρία Κυρατζή, μας ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε άρνηση εκ μέρους τους, συμπληρώνοντας πως έχει ζητήσει οδηγίες από την Νομική Υπηρεσία και περιμένουν οδηγίες για το πώς θα προχωρήσουν.
Εξάλλου, σε δηλώσεις της, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, υπεραμύνθηκε της θέσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας επαναλαμβάνοντας πως δεν αρνήθηκαν να παραδώσουν τον φάκελο της υπόθεσης στις Αστυνομικές Αρχές.
«Έχουμε καθήκον, εφόσον υπάρχει μια απόφαση σήμερα και ήταν γνωστό ότι θα γινόταν μια ανεξάρτητη έρευνα, να ζητήσουμε την συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα κατά πόσο ο φάκελος της συγκεκριμένης έρευνας θα πρέπει να παραδοθεί στην Αστυνομία», δήλωσε η κυρία Αιμιλιανίδου.
Ανεξάρτητη έρευνα – Ήξεραν από το 2007
Ανεξάρτητη έρευνα για παντός υπευθύνου για τον θάνατο του 14χρονου η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι, «είμαστε αποφασισμένοι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο.» ενώ έθεσε ως χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της έρευνας τους δύο μήνες.
«Πρώτα από όλα θέλω να εκφράσω την βαθύτατη θλίψη μου για τον θάνατο ενός παιδιού. Έχω επιλέξει αυτές τις μέρες να μην προβώ σε δηλώσεις γιατί ακριβώς ήθελα να δω όλα τα γεγονότα όπως υπάρχουν στους φακέλους για αυτή την υπόθεση. Σήμερα έχω υποβάλει αίτημα στο Υπουργικό Συμβούλιο γιατί υπάρχουν εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, χωρίς να συμβαίνει αυτό ότι προκαταλαμβάνω για ευθύνες» σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου.
Όπως εξήγησε «υπάρχουν τέσσερις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στη διαχείριση αυτής της υπόθεσης η οποία άρχισε από το 2007 και συνεχίστηκε μέχρι το 2019. Έχω υποβάλει την πρόταση, η οποία έχει εγκριθεί στο Υπουργικό όπως γίνει μία ανεξάρτητη έρευνα για όλα τα γεγονότα τα οποία αφορούν την υπόθεση. Το Υπουργικό έχει ορίσει την Επίτροπο Διοικήσεως όπως προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα κατά παντός υπευθύνου».
«Αυτό δεν θα αλλάξει το τραγικό γεγονός το οποίο έχει συμβεί, ωστόσο έχουμε μια υποχρέωση. Να δούμε τα γεγονότα αντικειμενικά και γι' αυτό έχει οριστεί η επίτροπος όπου με βάσει τον νόμο ο οποίο διέπει τις εξουσίες της, δύναται να διερευνήσει όλα τα θέματα τα οποία έχουν προκύψει. Με βάσει αυτόν τον νόμο μπορεί, εάν κρίνει ότι κατά την διάρκεια της έρευνας και τις διερεύνησης των θεμάτων που αφορούν τον θανάτου του παιδιού, προκύπτουν αδικήματα εναντίον οποιουδήποτε, εάν είναι ποινικά να τα παραπέμψει στον Γενικό Εισαγγελέα για τις δέουσες ενέργειες και εάν είναι πειθαρχικά να τα παραπέμψει στις αρμόδιες αρχές» σημείωσε.
Παράλληλα διευκρίνισε πως η προθεσμία για ολοκλήρωση τις έρευνας έχει οριστεί στους δύο μήνες.