ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

FIFA Vs ΕΑ Sports: Κόντρα αξίας... 1 δισ. δολαρίων!

Το κόστος είναι δυσβάσταχτο και γι’ αυτό η ΕΑ κάνει σκέψεις ακόμη και για άλλο όνομα

Εφραίμ Γεωργίου

Εφραίμ Γεωργίου

georgioue@sppmedia.com

Εδώ και μερικές μέρες έχει γίνει γνωστό το γεγονός πως η EA Sports σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξει όνομα στον πιο διάσημο τίτλο της σε video game, το FIFA. Μία είδηση που δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά, μιας και απ’ το 1993 η EA Sports κυκλοφορεί κάθε χρόνο έκδοση του FIFA και μετρά εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς. Τεκμηριώνοντας το πιο πάνω να σημειώσουμε πως την 1η Οκτωβρίου κυκλοφόρησε το FIFA 22 και σε μισό μήνα υπολογίζεται πως έχουν παίξει το παιχνίδι 9.1 εκατομμύρια.

Η εξήγηση όμως, ήρθε σήμερα καθώς σύμφωνα με τους «Times» της Νέας Υόρκης, η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIFA) ετοιμάζεται να ζητήσει το ποσό του ενός (1) δισεκατομμυρίου δολαρίων για τα δικαιώματα του ονόματος για μια τετραετία.

Υπερπολύτιμο και με αριθμούς

Εξετάζοντας όμως λίγο εις βάθος το τι εστί FIFA για την EA Sports καταλήγεις σε αριθμούς που εντυπωσιάζουν. Σύμφωνα με την «The Athletic» το παιχνίδι αξίζει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια, ενώ η εταιρεία την περσινή χρονιά είχε έσοδα 5.6 δισεκατομμύρια. Οι υπολογισμοί λένε πως περισσότερα 150 εκατομμύρια άνθρωποι έπαιξαν έστω για λίγο στην περσινή έκδοση του FIFA, και διεξάχθηκαν πέραν των 7.5 δισεκατομμυρίων αγώνων.

Η εξέλιξη του παιχνιδιού μέσα στο χρόνο έχει αντίκτυπο στην εταιρεία η οποία μέσα σε μια δεκαετία είδε τις μετοχές της να εκτοξεύονται απ’ τα 10 δολάρια στα 100.

Αλλαγή ονόματος χωρίς να χάσει την ουσία;

Με τα πιο πάνω στοιχεία, είναι αντιληπτό πως η ονομασία FIFA είναι πέρα για πέρα σημαντική για την EA Sports. Το κόστος όμως για να διατηρήσει το όνομα αυτό είναι τεράστιο και κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση το δίλημμα αν αξίζει στην τελική να κρατήσει το όνομα FIFA ή αν πρέπει να το αφήσει, να το «πετάξει» στα σκουπίδια και να μπει σε μια νέα εποχή.

Σε αυτή τη νέα εποχή όμως δεν σημαίνει πως θα χάσει τα δικαιώματα όλων των ομάδων. Η EA Sports έχει περισσότερες από 300 συμφωνίες με ομάδες, πρωταθλήματα και διοργανώσεις. Ναι διοργανώσεις όπως το παγκόσμιο κύπελλο, δεν θα υπάρχουν, γιατί τα δικαιώματα ανήκουν καθαρά στην παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου, όμως υπάρχει μια πλειάδα άλλων διοργανώσεων (π.χ. Champions League) που θα υπάρχουν στο παιχνίδι.

Εν κατακλείδι η ΕΑ Sports οφείλει αρκετά στο όνομα FIFA, όμως την ίδια ώρα έχει καταφέρει με τις συμφωνίες την να μην έχει εξάρτηση απ’ την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου και όνομα FIFA αυτό καθαυτό αποκλειστικά, κάτι που ισχυροποιεί τη θέση της αρκετά. Το γεγονός πως διέρρευσε η πληροφορία περί αλλαγής ονόματος λειτουργεί εν μέρει και ως «crash test» για να μετρήσει πόσο θα επηρεάσει τον κόσμο αλλά και να στείλει το μήνυμα στην παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου πως είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα αν οι απαιτήσεις της παραμείνουν στο 1 δισεκατομμύριο.

Πηγές: New York Times, The Athletic, steamcharts

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
FIFA  |  EA SPORTS  |  UEFA LEAGUES  |  PREMIER LEAGUE  |  LA LIGA  |  BUNDESLIGA  |  SERIE A  |  CHAMPIONAT

Ποδόσφαιρο: Τελευταία Ενημέρωση