ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

TikTok: Γιατί το φίλτρο «bold glamour» είναι η νέα εμμονή

Όσοι το χρησιμοποιούν ανησυχούν για το πόσο «ρεαλιστικά» φαίνονται τα πρόσωπα

Το νέο φίλτρο «bold glamour» του TikTok, το οποίο εμφανίζει μακιγιάζ και εφέ γλυπτικής στα πρόσωπα όσων το χρησιμοποιούν, είναι εντυπωσιακό - αλλά πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για το πόσο «ρεαλιστικά» φαίνονται τα πρόσωπα.

Το φίλτρο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί εκατομμύρια φορές τις τελευταίες ημέρες, έχει συγκριθεί με άλλες εφαρμογές επεξεργασίας που σχετίζονται με τη δημιουργία ενός μη ρεαλιστικού προτύπου ομορφιάς μεταξύ των νεαρών γυναικών. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος ενός ατόμου.

Εκτός από την προσθήκη ελαφρού μακιγιάζ στο πρόσωπο ενός ατόμου, το φίλτρο βελτιώνει τη δομή των οστών του, λειαίνει το δέρμα και μεγαλώνει τα χείλη του.

«Όταν το είδα για πρώτη φορά, ήταν σοκαριστικό το πόσο απίστευτα αληθινό φαινόταν, σε σύγκριση με άλλα φίλτρα», δήλωσε η Lindsay Borow, 28 ετών, η οποία δοκίμασε το φίλτρο σε ένα βίντεο του TikTok.

@lblikes

These filters are getting so insane. I miss when it was just using the dog filter on Snapchat

original sound - Lindsay Borow

Στο βίντεό της, η Borow είπε ότι έμοιαζε με «γατόψαρο» και ότι «ποτέ δεν αισθάνθηκε πιο άσχημη» όταν αφαίρεσε την επίδραση του φίλτρου από το φυσικό της πρόσωπο.

Η Borow και άλλοι στο TikTok εξέφρασαν ανησυχίες ότι το φίλτρο θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για την ψυχική υγεία των χρηστών.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ψυχικών Νοσημάτων διαπίστωσε ότι το 57% των έφηβων κοριτσιών ανέφεραν ότι αισθάνονται «επίμονα λυπημένα ή απελπισμένα». Λόγω διαφόρων στρεσογόνων καταστάσεων - όπως η πανδημία, οι διακρίσεις λόγω φύλου ακόμα και οι ενδυματολογικές επιλογές – μια έφηβη δήλωσε στο NBC News ότι τα κορίτσια μπορεί να παγιδευτούν σε έναν κύκλο σύγκρισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αισθάνομαι απαίσια για τα νεαρά κορίτσια που έχουν πρόσβαση σε αυτά τα φίλτρα», έγραψε μια νεαρή TikToker στη λεζάντα του βίντεο της.

«Δεν νομίζω ότι ο εγκέφαλός μου ξέρει πώς να αντιμετωπίσει το να μοιάζω έτσι τη μια στιγμή και αλλιώς την επόμενη», είπε μια άλλη γυναίκα σε ένα βίντεο καθώς άλλαζε από το έντονο εφέ λάμψης σε κανένα εφέ.

Η Hira Mustafa, 26 ετών, δήλωσε ότι τα διάφορα φίλτρα του TikTok έχουν επηρεάσει στο παρελθόν την ψυχική της υγεία λόγω του πόσο πολύ άλλαζαν το πρόσωπό της.

@lookwhoshira social media should make people feel connected and inspired, not critical of their appearance #beautyfilter #bereal #tiktokfilter #unrealisticexpectations #beautytok original sound - Hira Mustafa

Η Mustafa, η οποία έφτιαξε το δικό της βίντεο ασκεί κριτική στο φίλτρο glamour. «Υπάρχουν συνέπειες στο να βλέπουν οι άνθρωποι συνέχεια τέτοια πρόσωπα και μετά να ασκούν κριτική στον εαυτό τους χωρίς λόγο για να ανταγωνιστούν αυτές τις μη ρεαλιστικές εικόνες».

Ένα από τα άλλα προβλήματα με το φίλτρο, όπως είπαν ορισμένοι, είναι ότι είναι αρκετά κοντά στη φυσική εμφάνιση ενός ατόμου.

Η Borow δήλωσε ότι, αφού δημιούργησε ένα μακιγιάζ παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί το φίλτρο, απέδειξε ότι δεν μπορούσε να αναπαραστήσει εντελώς μόνη της το αποτέλεσμα του φίλτρου.

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Tech: Τελευταία Ενημέρωση