ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στο δρόμο Μάσκ και Ζούκερμπεργκ ο Μπέζος

Ετοιμάζει 10.000 απολύσεις στην Amazon

Τη «δόξα» της Twitter και της Meta φαίνεται ότι ζήλεψε η Amazon, που σχεδιάζει να περικόψει περίπου 10.000 θέσεις εργασίας ήδη από αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τους New York Times, υλοποιώντας το μεγαλύτερο απολύσεων στην ιστορία της εταιρείας.

Οι απολύσεις θα εστιάσουν στο τμήμα συσκευών της Amazon, συμπεριλαμβανομένου του φωνητικού βοηθού της Alexa, στο τμήμα λιανικής αλλά και στο τμήμα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, υποστήριξαν άτομα που μίλησαν στους NYT υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο αριθμός των απολύσεων παραμένει ρευστός. Αν παραμείνει γύρω στις 10.000, θα αφορά το 3% των εταιρικών υπαλλήλων της Amazon και λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο και αποτελείται κυρίως από ωρομίσθιους εργαζόμενους.

Το σχέδιο απολύσεων μάλιστα, εάν εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών, δείχνει πόσο επηρεάζει τις επιχειρήσεις η παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα σηματοδοτεί στροφή στην πολιτική της εταιρείας, που μέχρι πρόσφατα επιδίωκε να διατηρήσει θέσεις εργασίας. Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, ο διαδικτυακός γίγαντας υπερδιπλασίασε το ανώτατο όριο αποζημίωσης σε μετρητά για τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας, λόγω της έντονα ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας.

Από την άνοδο την αναιμική ανάπτυξη

Η Amazon βαδίζει στα χνάρια του Έλον Μασκ που μείωσε στο μισό το εργατικό δυναμικό της Twitter και της Meta του Μαρκ Ζούκενμπεργκ, που ανακοίνωσε την απόλυση 11.000 εργαζομένων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 13% του εργατικού της δυναμικού.

Τα προηγούμενα χρόνια και λόγω της πανδημίας, η Amazon διένυσε την πιο κερδοφόρα εποχή της, αφού οι καταναλωτές έσπευσαν στις ηλεκτρονικές αγορές. Ο κολοσσός διπλασίασε το εργατικό της δυναμικό σε δύο χρόνια και επένδυσε τα κέρδη της για να υπάρξει επέκταση και πειραματισμούς

Όμως, φέτος, η ανάπτυξη της εταιρείας επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο δεκαετιών. Παράλληλα, υψηλό ήταν το κόστος της υπερεπένδυσης ενώ οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες και ο πληθωρισμός μείωσαν τις πωλήσεις.

Ανάκαμψη σημειώθηκε στο γ’ τρίμηνο, όμως η Amazon προειδοποίησε τους επενδυτές για νέα αποδυνάμωση.

Οι συνομιλίες με επενδυτές

Στελέχη της εταιρείας διαβεβαίωσαν τη Wall Street ότι η μείωση των εξόδων έχει συμβεί και στο παρελθόν και μπορεί να επαναληφθεί. Την περασμένη εβδομάδα στελέχη συναντήθηκαν με θεσμικούς επενδυτές, την ώρα που η μετοχή της έκανε βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας

Παράλληλα, ο διαδικτυακός κολοσσός πωλήσεων τους τελευταίους μήνες σταμάτησε μια σειρά από πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της Amazon Care και πάγωσε τις προσλήψεις.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Tech: Τελευταία Ενημέρωση