ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο πόλεμος των drones - Η επιστημονική φαντασία έγινε πραγματικότητα

Με αφορμή την επίθεση στην Σαουδική Αραβία

Ο νέος ψηφιακός πόλεμος του 21ου αιώνα ξεκίνησε νωρίς. Μετά την επίθεση που δέχτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου η Σαουδική Αραβία προκαλώντας πυρκαγιές σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του ομίλου Aramco, δεν μπορούμε παρά να αναρωτιόμαστε αν όντως έχει έρθει η στιγμή να ζήσουμε όσα τόσα χρόνια παρακολουθούσαμε σε ταινίες.

«Όπου κι αν είναι, χρειάζεται μόνο μία σπίθα και χτυπάμε τα πλοία τους, τις αεροπορικές βάσεις τους, τους στρατιώτες τους», είπε ο υποστράτηγος Αμίρ Αλί Χατζιζάντεχ, που είναι υπεύθυνος για το αεροναυτικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αυτό δείχνει με πόση ευκολία πλέον μπορεί μια χώρα να επιτεθεί σε μία άλλη χωρίς να χρειάζεται να κουνηθεί καθόλου. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δίνουν την ευχέρεια στον χειριστή με ένα πάτημα του κουμπιού να καταστρέψει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ζωή του.

Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία και όχι πάντα για καλό. Σίγουρα η ζωή μας έχει γίνει ευκολότερη, αλλά τι γίνεται όταν η εξέλιξη αυτή μπαίνει στην τεχνολογία του πολέμου; Τα όπλα μικραίνουν και η ισχύς τους μεγαλώνει. Μία από αυτές τις εφευρέσεις στην τεχνολογία του πολέμου είναι τα drones. Όχι αυτά που χρησιμοποιούν για να γυρίσουν ταινίες, αλλά αυτά που βλέπουμε να επιτίθενται στις ταινίες. Όσα μέχρι πριν λίγο καιρό φάνταζαν μόνο ευρήματα της φαντασίας μας και τα ονομάζαμε «επιστημονική φαντασία», τώρα είναι πιο πραγματικά από ποτέ! 

Drone Wars 2016

Το 2016 κυκλοφόρησε η ταινία Drone Wars. Τρία χρόνια μετά οι πρώτες επιθέσεις με drones είναι γεγονός.

Στην γεμάτη με καπνό και φωτιά ταινία βλέπουμε αερόπλοια να γεμίζουν τον ουρανό αποκομίζοντας όλους τους πόρους της γης ενώ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) καταστρέφουν πόλεις και τις περιπολούν.

Δείτε το trailer της ταινίας

Oblivion 2013

Άλλη μια ταινία του 2013 που συμπεριλαμβάνει μέσα την τεχνολογία των drones είναι το «Oblivion» με πρωταγωνιστές τους Tom Cruise και Morgan Freeman. Η πλοκή της ταινίας δείχνει έναν βετεράνο που του έχει ανατεθεί να εξαγάγει τους υπόλοιπους πόρους της Γης και σύντομα αρχίζει να αμφισβητεί τι γνωρίζει για την αποστολή του και τον εαυτό του.

Σε διάφορες σκηνές της ταινίας φαίνεται να παλεύει με drone robots και να του επιτίθενται χωρίς να χρειάζεται κανένας να παλέψει μαζί του.

Δείτε σκηνή από την ταινία

Good Kill (drone) 2015

Σε αυτή την ταινία ένας βετεράνος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας πλέον κατευθύνει drones από τη στρατιωτική βάση στο Λας Βέγκας ενάντια στους Ταλιμπάν. Το ότι πολεμάει εξ’ αποστάσεως τον κάνει δυσλειτουργικό στην οικογένειά του αφού δεν του προσφέρει καμία ικανοποίηση. Παράλληλα αρχίζει ν’ αμφισβητεί την αποστολή του, αν δημιουργεί περισσότερους τρομοκράτες με τις πράξεις του. Τελικά μήπως είναι ένας φαύλος κύκλος και ο πόλεμος δεν πρόκειται να λήξει ποτέ;

Tech: Τελευταία Ενημέρωση

X