ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Deepfake: Ποιος μπορεί να διακρίνει το «ψέμα» από την «αλήθεια»;

Μετά τα fake news προστίθεται μια νέα τεχνολογική απειλή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η σύνθεση, τα deepfake videos.

Στην εποχή των deepfake κανείς δεν μπορεί, πλέον, να είναι απολύτως βέβαιος ότι αυτό που βλέπει μπροστά του δεν είναι παραποιημένο.

Δημόσια σημαίνοντα πρόσωπα μετατρέπονται σε «ψηφιακές μαριονέτες» που ξεστομίζουν ή κάνουν τα πιο απίθανα πράγματα, χάρη στην τεχνολογία που επιτρέπει την αψεγάδιαστη σύνθεση ψηφιακών εικόνων με τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης.

Οι επιπτώσεις των deepfakes στην οικονομία, την πολιτική, το έγκλημα και την επικοινωνία είναι δυνητικά τεράστιες. Μπορούν να αποσταθεροποιήσουν κυβερνήσεις, να υπεξαιρέσουν χρήματα από εταιρείες, να προκαλέσουν σάλο και να σπείρουν πανικό.

Εκτός από τους Τραμπ και Ομπάμα, δεκάδες δημόσια πρόσωπα έπεσαν θύματα της ψηφιακής πλάνης, όπως η Νάνσι Πελόζι και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Πολλές διάσημες κυρίες είδαν το alter ego τους να πρωταγωνιστεί σε πορνογραφικά βίντεο-«μαϊμού» όπως οι Σκάρλετ Γιόχανσον, Έμα Γουάτσον, Τέιλορ Σουίφτ.

Και αν τρομάξαμε με τo FaceApp και το Al Portraits που μας έδειχναν σε μεγαλύτερη ηλικία, πώς αντιδράμε στην εκρηκτική εξάπλωση των αντίστοιχων applications με τις παραποιημένες δηλώσεις και εικόνες που απειλούν ευθέως την αλήθεια;

Πηγή: Η Καθημερινή / Της Έλενας Αποστόλου 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Tech: Τελευταία Ενημέρωση

X