ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το τηλεοπτικό κραχ έχει συνέπειες(pic)

Απίστευτοι οι αριθμοί αν δεν τελειώσει η σεζόν

Άλλη μια βδομάδα με τη δράση να μένει σπίτι και τις επαναλήψεις να κυριαρχούν στο τηλεοπτικό μενού, έτσι εμείς αφιερώνουμε τη στήλη μας για να εμβαθύνουμε λίγο στο τι τελικά είναι αυτό που συνέβη λόγω Κορωνοϊού στον αθλητισμό.

Είναι πλέον άποψη που εκφράζουν φωνακτά ακόμα και στο κορυφαίο επίπεδο, λέγε με πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, πως τίποτα δε θα είναι το ίδιο στην επόμενη μέρα του ποδοσφαίρου. Ομοίως και στα υπόλοιπα σπορ, αφού μόνο η αναβολή των ολυμπιακών αγώνων για ένα χρόνο υπολογίζεται να στοιχίσει στην Ιαπωνία επιπλέον €2,5δις!

Θα επικεντρωθούμε στο ποδόσφαιρο, που είναι και το μόνο σπορ που το παλεύει ουσιαστικά να βρει τρόπο να τελειώσει τη σεζόν. Οι περισσότερες διοργανώσεις μπάσκετ και βόλει ήδη έχουν ανασταλεί ή σε αυτή την κατεύθυνση οδηγούνται τα πράγματα. Ποια είναι η βασική διαφορά του ποδοσφαίρου; Μα τα τεράστια ποσά που έχουν λαμβάνειν οι ομάδες με το να παίξουν απλά για το υπόλοιπο της περιόδου. Στα άλλα σπορ, οι ιδιοκτήτες πληρώνουν το κόστος των ομάδων τους δεν πληρώνονται από κάπου άρα δεν έχουν και το κίνητρο να συνεχίσουν.

Ο μεγαλύτερος βραχνάς, δεν είναι άλλος από τα πλουσιοπάροχα τηλεοπτικά συμβόλαια που στα μεγάλα πρωταθλήματα μεταφράζονται σε δις ευρώ στα ταμεία. Μόνο η πρέμιερ λιγκ, υπολογίζεται να έχει ζημιά €700-800εκ. από το τηλεοπτικό συμβόλαιο αν καταστεί αδύνατο να συνεχιστεί η σεζόν. Στα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα τα ποσά είναι πιο κάτω, με την ισπανική λίγκα στα €500-600εκ., τη Σέριε Α €350-450εκ., τη μπουντεσλίγκα €300-400εκ. και τη Λιγκ 1 €150-200εκ.

Οι Γάλλοι μάλιστα έχουν και το μεγάλο βραχνά της επόμενης σεζόν στην οποία το τηλεοπτικό συμβόλαιο ανανεώνεται για την περίοδο 2020-24 με ποσό ρεκόρ για τη λίγκα, αφού θα αποφέρει έσοδα της τάξης του €1,153δις σε σχέση με τα € 726,5εκ. που εισέπρατταν οι ομάδες μέχρι τώρα. Είναι αντιληπτό πως θέλουν μεν να σώσουν τη φετινή σεζόν, αλλά με τίποτα δεν επιθυμούν να επηρεάσουν την επόμενη.

Η σούμα, αν υπολογίσουμε τα εκτιμώμενα έσοδα από τις ημέρες των αγώνων και τους χορηγούς, μπορεί να φτάσουν τα €4δις.! Ποσό που αντιστοιχεί μόνο στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα από την Ευρώπη. Τα νούμερα είναι τεράστια και για αυτό οι επαφές όλων των εμπλεκόμενων είναι συνεχείς προκειμένου να αποφευχθεί το κραχ. Ήδη αρκετές ομάδες στο κορυφαίο επίπεδο ζήτησαν από τους ποδοσφαιριστές να μειώσουν τις απολαβές τους και είναι δεδομένο πως αυτό θα πράξουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία και οι υπόλοιποι. Προσπαθούν να προετοιμαστούν για όσα έρχονται.

Το σίγουρο είναι πως η ψυχολογία της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου, από τις πλέον κερδοφόρες στο χώρο του θεάματος, βρίσκεται στα τάρταρα. Όπως λένε οι ειδικοί επί του θέματος, όταν η ψυχολογία μιας αγοράς είναι κάτω, οι επενδύσεις μειώνονται και όλοι χάνουν. Πρέπει και το ποδόσφαιρο να μάθει να ζει με λιγότερα. Η αλήθεια είναι πως τα προηγούμενα χρόνια είχε καλομάθει στα λούσα και όλο αυτό κάποια στιγμή ήταν πιθανό να σταματήσει. Να που ένας Ιός το προκαλεί απότομα.

Πηγή των αριθμών: Sports Business Institute Barcelona

*Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Τηλεώρες»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μπαλαγνωστήριο: Τελευταία Ενημέρωση