ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ομόνοια: Ο Άγιαξ της Κύπρου

Η εμφανέστατη πρόοδος που έχουν κάνει οι «πράσινες» ακαδημίες φέρνει τον παραλληλισμό, με βάση βέβαια τα μεγέθη

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Η Ομόνοια ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα ότι οι νεαροί ποδοσφαιριστές της ομάδας, Ανδρέας Ασημένος (2.7.2004) και Κωνσταντίνος Χρίστου (19.4.2003), υπέγραψαν τετραετές επαγγελματικό συμβόλαιο. Αμφότεροι εμφανίστηκαν κατά την τρέχουσα σεζόν σε επίσημα παιχνίδια των πρασίνων.

Στο ματς με τον ΠΟ Ξυλοτύμπου (επαναληπτικός της Β' φάσης του Κυπέλλου Coca – Cola), που έγινε την περασμένη Τρίτη στο ΓΣΠ ο Χένινγκ Μπεργκ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα τους Ανδρέα Ευαγγέλου (20.9.2004), Ιάκωβο Λαό (10.10. 2003) και Κυριάκο Χρυσομήλη (4.1.2004). Ο πρώτος έπαιξε σε όλο το ματς, ενώ οι άλλοι δυο μπήκαν ως αλλαγή στο 80’.

Η Ομόνοια παρουσιάστηκε στο συγκεκριμένο ματς με αρχική ενδεκάδα παικτών με μέσο όρο ηλικίας τα 21,2 χρόνια. Περιλαμβανομένων και των Κίκο, Φουάντ Μπασιρού, Φώτη Παπουλή και Ερνστ Ασάντε.

Η Ομόνοια έχει στα «σπλάχνα» της μία γενιά, που μοιάζει ικανή για πολλά και μεγάλα πράγματα

Πέραν των τριών παιδιών, φέτος ο Νορβηγός προπονητής έχει δώσει χρόνο συμμετοχής σε επίσημους αγώνες και στους Ανδρέα Σάββα (21.7.2004), Ανδρέα Ασημένο (2.7.2004), Κωνσταντίνο Χρίστου (19.4.2003.) Και στον Άγγελο Ζευκή (15.4.2003) που έχει δοθεί τούτη τη σεζόν δανεικός στην Καρμιώτισσα.

Κατά την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν δίνει αρκετό σε σχέση με πέρυσι χρόνο συμμετοχής στο Χαράλαμπο Χαραλάμπους (4.4.2002).

Από το 2019 που εργάζεται στην Ομόνοια μέχρι σήμερα καθιέρωσε τους Ανδρόνικο Κακουλλή (3.5.2001), Λοΐζο Λοΐζου (18.7.2003) και Μαρίνο Τζιωνή (16.7.2001), ενώ εμφάνισε (στην Ομόνοια, γιατί προηγουμένως ήταν στην Ανόρθωση με ελάχιστη συμμετοχή) και καθιέρωσε το Νικόλα Παναγιώτου (12.5.2000).

Όλοι αυτοί οι παίκτες -εκτός από το Νικόλα Παναγιώτου- έχουν βγει από τα «τσικό» του τριφυλλιού.

Ένας από αυτούς, ο Μαρίνος Τζιωνής έχει καταφέρει να πάρει μετεγγραφή σε σύλλογο του εξωτερικού (Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτυ), ενώ έχουν στρέψει τα βλέμματα άνθρωποι από συλλόγους του εξωτερικού και σε άλλους μικρούς. Για το Λοΐζο Λοΐζου (κυρίως) και για τον Ανδρόνικο Κακουλλή η αναφορά.

Οι ακαδημίες θα πρέπει να αποτελούν γερά θεμέλια για όλες τις ομάδες. Στο «τριφύλλι» με βάση τα γεγονότα, αυτό αποτελεί πραγματικότητα. Γιατί γίνεται μια σπουδαία συλλογική δουλειά με επί κεφαλής έναν προπονητή που έδειξε στην πράξη ότι ξέρει να αξιοποιεί το ταλέντο του ποδοσφαιριστή.

Η Ομόνοια έχει στα «σπλάχνα» της μία γενιά, που μοιάζει ικανή για πολλά και μεγάλα πράγματα.

Ο Άγιαξ σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών (Ελβετία), διαθέτει τις καλύτερες ακαδημίες στον κόσμο. Ασφαλώς και δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των ακαδημιών της Ομόνοιας και του Άγιαξ. Αναφερόμαστε σε δυο εντελώς διαφορετικά μεγέθη. Και επίπεδα.

Όμως με την πρόοδο που έχουν κάνει οι ακαδημίες της Ομόνοιας τα τελευταία χρόνια- που για τα κυπριακά δεδομένα είναι σχεδόν εξωπραγματική- μπορούμε να πούμε ότι οι Ακαδημίες των «πρασίνων» είναι οι εν Κύπρω Ακαδημίες του Άγιαξ, σε μικρογραφία.

Και κάτι σημαντικό. Στην παραγωγή παικτών από τις ακαδημίες του στηρίζεται ο Άγιαξ. Γιατί δηλαδή να μην μπορεί να το κάνει και η Ομόνοια τώρα που το νερό μπήκε στ' αυλάκι;

Υ.Γ.: Άσχετο με το θέμα, αλλά δυστυχώς αναγκαίο. Ο κάθε άνθρωπος νοιώθει συγκλονισμό από τη φρικιαστική δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού που διαπράχθηκε στη Θεσσαλονίκη από ανθρωπόμορφα τέρατα. Αυτά τα σιχάματα θα πρέπει να σαπίσουν για πάντα στη φυλακή. Για πάντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση