ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εξώδικο στους... άτακτους !

Πρόταση για αντιμετώπιση του φαινομένου της ρίψης αντικειμένων στα γήπεδα

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

info@24sports.com.cy

Είναι  θλιβερή από αθλητικής πλευράς η εβδομάδα που τελειώνει αφού σημαδεύτηκε με όλα εκείνα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το ντέρμπι. Δεν πρόκειται να επαναληφθούν στο παρόν κείμενο γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να μηρυκάζουμε.

Απλώς, να θυμίζουμε δυο φράσεις που είπε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης… ενημερώνοντας για την κωμωδία με τις συλλήψεις στο Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ:

«Η ποιότητα του φωτογραφικού υλικού από το εσωτερικό κύκλωμα του σταδίου ήταν εξαιρετική με πλήρη ευκρίνεια των προσώπων». 

«Η ταυτοποίηση όλων των προσώπων έγινε σε όλους τις περιπτώσεις απόλυτα σωστά».

Μάλλον τα πιο πάνω θα αναχθούν σε συνώνυμα της ακαταλαβίστικης δήλωσης.

Είναι εμφανές ότι υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή του θεσμού της κάρτας. Για παράδειγμα οι κάμερες που λαμβάνονται οι φωτογραφίες έχουν…πρόβλημα να επιτελέσουν το πρέπον έργο, ενώ δεν υπάρχει ταξιθέτηση στα γήπεδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί η κάρτα. Αυτή είναι άσοφη προσέγγιση. Εξάλλου η κάρτα φιλάθλου αποτελεί μέρος της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάφτει.

Άλλο να λες ότι χρειάζεται βελτίωση η κατάσταση ενδεχομένως και μέσω τροποποίησης σχετικών διατάξεων και άλλο να λες ότι πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα διάταξη της νομοθεσίας γιατί, για παράδειγμα, έχεις πρόβλημα να μπεις στο γήπεδο με κάρτα  επειδή πας για  τα κάνεις... λαμπόγυαλο και φοβάσαι τις συνέπειες,  ( ο «καμένος» οπαδός), ή γιατί θέλεις να βγάζεις περισσότερα λεφτά από αυτά που ήδη εισπράττεις από την τηλεόραση που αποτελεί ένα σοβαρό λόγο για την απουσία του κόσμου από τα γήπεδα, ( ο κουτοπόνηρος παράγοντας), ή γιατί έχεις μάθει να λαϊκίζεις, (ο πολιτικός που ενδεχομένως να έχει να πάει σε γήπεδο από τον καιρό του Μακαρείου και αν του βάψεις τη  μπάλα πράσινη θα τη φάει όπως το γνωστό φρούτο και ας διατείνεται ότι ξέρει το τόπι ).

Η αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα είναι αναγκαία. Η κάρτα φιλάθλου είναι ένα καλό μέτρο για το σκοπό αυτό, αλλά χρειάζεται… ενίσχυση για να λειτουργεί αποδοτικά.

Στο μεταξύ όμως δεν θα είναι καθόλου άσχημη ιδέα να ενισχυθεί το οπλοστάσιο του κράτους για την αντιμετώπιση της βίας. Πρόταση: Όποιος φίλαθλος, (λέμε τώρα), προβαίνει στο αδίκημα της ρίψης αντικειμένου μέσα στο γήπεδο και ταυτοποιεiται…πραγματικά – και όχι όπως… ταυτοποιήθηκαν οπαδοί της Ομόνοιας, να του επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο.

Τα αδικήματα για τα οποία μπορεί να επιβληθεί εξώδικο πρόστιμο καθορίζονται με τους νόμους περί Εξώδικης Ρύθμισης Αδικημάτων. Να ενταχθεί το συγκεκριμένο αδίκημα σε αυτήν την κατηγορία με σχετική τροποποίηση του νόμου.

Όπως γίνεται με τον οδηγό αυτοκινήτου που δεν φορά ζώνη, ή μιλά στο κινητό, ή υπερβαίνει το όριο ταχύτητας, ή σταθμεύει σε διπλή κίτρινη γραμμή. Η  τον οδηγό σε μηχανάκι όταν δεν φορά κράνος. Η τον πολίτη που είναι αίτιος πρόκλησης ζημιάς σε δρόμο ή πεζοδρόμιο, ή πρόκλησης ρύπανσης με σκουπίδια, άχρηστα αντικείμενα και ακάθαρτα νερά σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

Ο… γηπεδικός παραβάτης για παράδειγμα να τιμωρείται με πρόστιμο τριών χιλιάδων ευρώ.

Ας γίνει αυτό για να δούμε και πόσο χουβαρντάδες είναι αυτοί οι… αθλητές αγωνισμάτων ρίψεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση

Πυροβολήστε  τους !

Πυροβολήστε τους !

Αυτό που βιώνουν οι ποδοσφαιριστές την φετινή χρονιά και θα βιώσουν κυρίως την επόμενη είναι βασανιστήριο
Πέτρος Παπαγιώργης
X