ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Θα επεξεργαστούμε την ιδέα σε εμπάργκο χορηγιών προς τα σωματεία αν...»

Στον ΣΠΟΡ FM ο εκ των δικηγόρων του συνδέσμου εταιρειών στοιχημάτων, Ανδρέας Πολυκάρπου

Στον ΣΠΟΡ FM 95 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» με την Στέλλα Σωκράτους, μίλησε ο εκ των δικηγόρων του συνδέσμου εταιρειών στοιχημάτων, Ανδρέας Πολυκάρπου, ο οποίος αναφέρθηκε στο αίτημα των σωματείων όπως αυξηθεί το ποσό που λαμβάνουν από το στοίχημα.

Οι δηλώσεις του:

Για το αίτημα των σωματείων να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από τις στοιχηματικές: «Ευχαριστούμε που μας δίνετε ο λόγος και η ευκαιρία να τοποθετηθούμε. Υπάρχει θεωρώ μια παρανόηση. Στο τι πραγματικά είναι τα έσοδα των στοιχηματικών εταιριών. Άκουσα τον πρόεδρο της Νέας Σαλαμίνας να μιλάει για έσοδα τις τάξεις των 960 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το ποσό όχι δεν είναι απλά καθαρά κέρδη, αλλά αποτελεί το σύνολο των υποβληθέντων στοιχημάτων. Το ποσό που έχουν στοιχηματίσει οι πελάτες των στοιχηματικών εταιρειών. Η τεράστια πλειοψηφία έχει επιστραφεί. Από τα 960 τα 844 έχουν επιστραφεί. Το σύνολο έχουν ένα υπόλοιπο 116 εκατομμύριων. Αυτά ήταν η είσπραξη. Στα 116 εκατομμύρια που έχουν προκύψει, επιβάλλετε απευθείας ο φόρος στοιχήματος που ανέρχεται στο 13%. Δηλαδή 15 εκατομμύρια για το 2022. Καταβάλλεται απευθείας από τις στοιχηματικές στο κράτος. Αν θέλετε αυτή την εξίσωση παραμένει ένα ποσό 101 εκατομμύριων. Αυτά ανήκαν στις 14 αδειοδοτημένες στοιχηματικές εταιρείες. Οι αριθμοί που ακούστηκαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν ειναι κέρδη, υπάρχουν και έξοδα του προσωπικού. Είναι παντελώς ανεδαφική η άποψη τους. Έξοδα ενοικίου, έξοδα προϊόντος. Οι χορηγίες και αυτές είναι στα έξοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου αν αφαιρέσουμε τα έξοδα και τις φορολογίες, το 2022 έχουν καταλήξει σε ένα κέρδος 10 με 11 εκατομμύρια. Αυτοί οι αριθμοί θα πρέπει να είναι στο μυαλό όλων μας ».

Για τις δηλώσεις του προέδρου της Νέα Σαλαμίνας ότι υπάρχει εκμετάλλευση από τις στοιχηματικές: «Έχω ακούσει να γίνεται αναφορά ότι τα ποδοσφαιρικά σωματεία κατέχουν το προϊόν και οι στοιχηματικές το εκμεταλλεύονται υπερ κερδίζοντας. Από τα 960 εκατομμύρια μόνο τα 38 εκατομμύρια ήταν για κυπριακό στοιχηματικό αγώνα. Όλα τα άλλα για ξένα αθλήματα. Είναι 38 εκατομμύρια μόνο κυπριακό ποδόσφαιρο σε σχέση με τα 980 εκατομμύρια. Είναι μικρό το ποσοστό που παίζεται στην Κύπρο. Αυτά τα στοιχεία είναι καταγεγραμμένα. Το δεύτερο σκέλος είναι πολύ σημαντικό. Οι στοιχηματικές πέραν του 1.5% από τον φόρο στοιχήματος που καταλήγει στα σωματεία, οι στοιχηματικές εταιρείες είναι οι μέγιστοι χορηγοί του κυπριακού αθλητισμού. Αυτή είναι άμεση χρηματοδότηση του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ας μην μιλάμε μόνο για την άμεση καταβολή. Ας πάμε στην έμμεση. Οι τηλεοπτικές πλατφόρμες δεν είναι το μεγαλύτερο έσοδο των σωματείων; Πηγαίνοντας στα χρήματα τον τηλεοπτικών αν δείτε τους μεγαλύτερους πελάτες των πλατφόρμων, δεν είναι πάλι οι στοιχηματικές;».

Για τα αν διαφωνούν και τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν: «Διαφωνούμε γιατί θεωρούμε είναι υπερβολικό το ποσό που παίρνουν σε σχέση με τα κέρδη των στοιχηματικών εταιριών. Αν από το 2022 οι 14 στοιχηματικές εταιρείες έχουν κέρδη 10-11 εκατομμύρια ευρώ, τι περισσότερο πρέπει να καταβάλουν οι στοιχηματικές στα σωματεία. Εάν η απαίτηση των αθλητικών σωματείων πάρει σάρκα και οστά και αυξηθεί ο φόρος προς όφελος των σωματείων, τότε θα επεξεργαστούμε την ιδέα σε εμπάργκο των χορηγιών προς τα σωματεία. Αν δεν γίνει κατανοητό ότι τα κέρδη είναι περιορισμένα τότε θα προχωρήσουμε σε μια ακροτελέστεα λύση. Εξετάζονται όλες οι πιθανές ενέργειες. Δεν θέλουμε να καταλήξουμε εδώ. Οι στοιχηματικές εταιρίες είναι κοντά στον αθλητισμό όμως θα πρέπει οποιαδήποτε αιτήματα να στέκονται σε σωστή βάση. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να λάβουμε μέτρα».

*Περισσότερα στο ηχητικό

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση