ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σολωμού: «Η κάρτα δεν έγινε με σκοπό το κέρδος»

Ο αρμόδιος υπάλληλος του ΚΟΑ απάντησε σε πολλά ερωτήματα για την κάρτα φιλάθλου

Για πολλά και διάφορα θέματα που αφορούν άμεσα την κάρτα φιλάθλου μίλησε στην εκπομπή «Ομάδα Μοντέλο» στον ΣΠΟΡ ΦΜ 95 ο υπεύθυνος θεμάτων βίας στα γήπεδα και μέλος της Επιτροπής Επιτηρητών Σταδίων του ΚΟΑ, Κώστας Σολωμού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για το ότι οι 105 χιλιάδες κάρτες είναι κατά κάποιο τρόπο πλασματικός: «Τα άτομα κάτω των 14 δικαιούνται να μπαίνουν χωρίς κάρτα. Κάποια παιδιά έκαναν κάρτα γιατί θέλουν να τη δείχνουν στους φίλους και τους συμμαθητές τους. Δεν σημαίνει ότι κάθε Σαββατοκύριακο θα πάνε στο γήπεδο και οι 100 χιλιάδες. Αν έχουν όλοι πιστωτική κάρτα στην Κύπρο, σημαίνει ότι τη χρησιμοποιούν κάθε μέρα; Έχει κόσμο που επιλέγει παιχνίδια».

Για το θέμα των τηλεοπτικών: «Στην Αγγλία δεν μεταδίδεται κανένα παιχνίδι στις 15:00. Αυτό σημαίνει ότι για να δεις Πρέμιερ Λιγκ πρέπει να πας στο γήπεδο. Τα γήπεδα είναι γεμάτα. Ναι, τα γήπεδα εκεί είναι σε εξαιρετική κατάσταση».

Για το θέμα των γηπέδων σε συνάρτηση με την κάρτα: «Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Τελευταία έγινε σύσκεψη στο προεδρικό, το κράτος έχει πρόθεση να δει πώς θα βελτιωθούν αυτά άμεσα, το συντομότερο. Τα γήπεδα θα πάρουν χρόνο. Το θέμα των CCTV (σ.σ. κάμερα κλειστού κυκλώματος) θα πάρουν λιγότερο χρόνο. Όλα τα γήπεδα έχουν CCTV. Τα πράγματα είχαν ξεφύγει, από τύχη δεν είχαμε θύματα ως τώρα».

Για την ταυτοποίηση που υπάρχει στην Αγγλία: «Όταν θα εφαρμοζόταν το μέτρο, ο αρχικός σχεδιασμός του νόμου ήταν την ευθύνη να την έχουν τα σωματεία. Το αρνήθηκαν και στη συνέχεια έγινε τροποποίηση του νόμου για να έχει η ΚΟΠ την ευθύνη που έχει τώρα ο ΚΟΑ. Στην Αγγλία δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα, αλλά ανά σωματείο με την κάρτα μέλους. Εμείς εφαρμόζουμε τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή».

Για το ενδεχόμενο χρήσης του αριθμού ταυτότητας αντί για την κάρτα φιλάθλου: «Με την ταυτότητα δημιουργείται άλλο θέμα. Είναι πολύ προσωπικό δεδομένο ο αριθμός της και δεν μπορούσε να αναγράφεται πάνω στα εισιτήρια. Ένα άλλο πρακτικό πρόβλημα είναι η φωτογραφία, που μετά από χρόνια αλλάζει. Έπρεπε να έχουμε ένα μητρώο με πρόσφατες φωτογραφίες. Το αρχείο πληθυσμού μας είπε ότι δεν γίνεται. Αν χρησιμοποιούσαμε την ταυτότητα δεν θα είχαμε φωτογραφία. Πώς θα γινόταν ταυτοποίηση χωρίς φωτογραφία»;

Για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ταυτοποίηση: «Η ταυτοποίηση μπορεί να δει την ίδια ώρα στο γήπεδο. Βλέπει κάποιον ο χειριστής του κλειστού κυκλώματος, με τις υποδείξεις του υπευθύνου ασφαλείας, ζουμάρει και βγαίνει φωτογραφία. Έρχεται στον ΚΟΑ η αστυνομία και ζητά στοιχεία για να γίνει ταυτοποίηση. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση να δοθούν στοιχεία σε κανένα. Αν δεν παραλάβουμε επιστολή από την αστυνομία δεν βγαίνει ούτε γράμμα από το αρχείο».

Για τη μειωμένη προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα: «Είχα δουλέψει για δέκα χρόνια σε σωματεία. Δεν υπάρχει καμία σχέση με πιο παλιά, τότε δεν υπήρχε η τηλεοπτική κάλυψη που υπάρχει. Άλλος παράγοντας είναι οι γηπεδικές εγκαταστάσεις, άλλος είναι ότι ακούμε κάθε μέρα για στημένα. Είναι και ο οικονομικός παράγοντας. Η ζωή στην Κύπρο πριν 20 χρόνια ήταν καλύτερη. Ένα παιχνίδι ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια, αν δεν το έδειχνε η τηλεόραση πόσοι θα πήγαιναν στο γήπεδο; Εγώ πάω πολύ λίγες φορές στο γήπεδο και δεν με εμποδίζει η κάρτα. Με εμποδίζει ακόμα και το θέαμα. Τα παιδιά τώρα ασχολούνται με τένις, με κολύμπι και άλλα αθλήματα. Όλα έπαιξαν τον ρόλο τους».

Για τους οργανωμένους: «Δεν πάνε γιατί φοβούνται ότι θα διαρρεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα; Δεν κατάλαβα τι φοβούνται. Εγώ τα δίνω γιατί δεν θα σπάσω πράγματα. Έξω υπάρχει ομάδα ασφαλείας που σε βλέπει και έχει δικαίωμα να μη σε βάλει. Το ίδιο και στα γήπεδα. Μπήκε μια τάξη. Σίγουρα υπάρχουν μειονεκτήματα όμως το κράτος έχει τη βούληση να τα επιλύσει».

Για τη διαφορά στην προσέλευση: «Πέρσι και πρόπερσι η προσέλευση ήταν περισσότερη; Από το 1998, 2000 και μετά ξεκίνησε η κάθοδος. Η προσέλευση εξαρτάται από την ώρα, αν είναι κάποιος πρώτος ή τελευταίος. Παίζουν πολλά ρόλο».

Για την έλλειψη ατμόσφαιρας: «Στα αγγλικά γήπεδα υπάρχουν οργανωμένοι; Στο Άνφιλντ δεν υπάρχει ατμόσφαιρα; Το ‘82 στον τελικό Απόλλων-Ομόνοια υπήρχαν 30 χιλιάδες κόσμος. Υπήρχαν οργανωμένοι τότε; Υπήρχε κόσμος, θέαμα, Κύπριοι παίκτες. Αν δεν υπάρχει γηγενής παίκτης… Πας εκεί και δεν ξέρεις κανέναν, παίζει δύο χρόνια και φεύγει».

Για τις λανθασμένες συλλήψεις που έγιναν: «Είναι θέμα της αστυνομίας. Δεν είμαι στο γήπεδο για να ξέρω τι γίνεται».

Για την τροποποίηση του νόμου και κατά πόσον θα φέρει πίσω τους οργανωμένους: «Επί προεδρίας Κλεάνθη Γεωργιάδη είχαμε συναντήσεις με συνδέσμους φιλάθλων. Αυτοί λένε ότι εμείς δεν θέλουμε την κάρτα, είτε εκδίδεται από τον ΚΟΑ, τα σωματεία. Θέλουν την κατάργηση. Νομίζω μπορεί κάποιοι να αναθεωρήσουν».

Για το κατά πόσον η κάρτα έγινε για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα: «Ήρθε ένας νόμος που πρέπει να εφαρμόσουμε. Ο ΚΟΑ βγήκε σε δημόσιες προσφορές και με βάση αυτές κατακυρώθηκε μια προσφορά. Τα συνεργεία είναι του εκάστοτε γηπέδου, πληρώνονται από το γήπεδο. Τα λεφτά μπαίνουν στο ταμείο του ΚΟΑ και πηγαίνουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Δεν έγινε με σκοπό το κέρδος. Δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους».

Για τη μη αρίθμηση των θέσεων στα γήπεδα: «Είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Οι επιτηρητές πρέπει να κάνουν τους ταξιθέτες. Στο ΓΣΠ υπάρχουν 30 κάμερες εντός και εκτός γηπέδου».

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

X