ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μπεργκ: Ασάντε+Τσέποβιτς = κλειστές άμυνες

Μια ακόμη μαθηματική πράξη του Μπεργκ για να σπάσει άμυνες

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Έχουν να λεν ότι τα ετερώνυμα έλκονται, διαθέτουν δηλαδή διαφορετικά στοιχεία μα συμβιώνουν άριστα. Είναι κυρίως όρος των μαθηματικών και της φυσικής αλλά ποιος αρνείται ότι ο Μπεργκ είναι επιστήμονας τους είδους του;

Και ως τέτοιος κλήθηκε να βρει λύση σ’ αυτό που λέμε μικρές ομάδες, συμπαγείς άμυνες και καταστροφικό παιγνίδι. Και εξ όσων διαπιστώσαμε, ο Νορβηγός πήρε δύο στοιχεία μάλλον ετερώνυμα, τα συνέδεσε, προσπαθώντας να βρει το αντίδοτο απέναντι στους μικρούς.

Ο Νορβηγός πήρε δύο στοιχεία μάλλον ετερώνυμα, τα συνέδεσε, προσπαθώντας να βρει το αντίδοτο απέναντι στους μικρούς.Από τη μια ένας ψηλός, σχετικά αργός και από την άλλη ένας κοντός και ταχύς

Από τη μια ένας ψηλός, σχετικά αργός και από την άλλη ένας κοντός και ταχύς. Σε ζώα θα έμοιαζε με καμηλοπάρδαλη και τσίτα- γατόπαρδος. Ο ψηλός και ο κοντός, ο αργός και ο ταχύς και πάει λέγοντας.

Το υιοθέτησε με τον Ολυμπιακό, το επανέλαβε με τη Δόξα και απομένει να δούμε πως θα το πάει τουλάχιστον μέχρι το ματς με τον ΑΠΟΕΛ την τελευταία αγωνιστική, αρχής γενομένης σήμερα με τη Νεα Σαλαμίνα.

Στο ματς με τον Ολυμπιακό όπως και στις πλείστες περιπτώσεις που δοκιμάζεται κάτι για πρώτη φορά, ενδεχομένως να μην δούλεψε και πολύ καλά. Και δεν δούλεψε άριστα ακριβώς γιατί πίσω τους δεν γινόταν η δουλειά που θα έπρεπε.

Η τοποθέτηση του Παπουλή σαν ψευδό- αριστερό εξτρέμ που έκλινε σαν δεκάρι στον άξονα μη έχοντας την υποχρέωση να μαρκάρει, συν το γεγονός ότι ο Λοίζου παρασύρθηκε όπως και οι υπόλοιποι στα 20 πρώτα φρενήρη λεπτά του αγώνα που η ομάδα μπήκε φουλ επιθετικά , άφησαν τους πράσινους εκτεθειμένους στα μετόπισθεν με αποτέλεσμα οι του Ολυμπιακού να μοιάζουν με ισπανική ομάδα.

Στη δεύτερη όμως δοκιμή κόντρα στους Καραβίδες, ο Μπεργκ όπως και κάθε σωστός επιστήμονας, κατέγραψε τις αδυναμίες και διόρθωσε τα κακώς έχοντα. Αντί του Παπουλή που δεν μαρκάρει και δεν θα του ζητήσει κιόλας να μαρκάρει, τοποθέτησε τον Τιάγκο που είναι περισσότερο χαμάλης και δίνει βοήθειες πίσω στο Λέζιακς και αντί του Βίτορ, προσέθεσε τον επίσης πιο κινητικό και καλύτερα αμυντικό Κούσουλο.

Όπως διαπιστώσαμε με την Δόξα, η ομάδα ήταν πολύ πιο συμπαγής, τα πλάγια έμοιαζαν οχυρωμένα γιατί και ο Λοίζου είχε επιστροφές και το πείραμα Ασάντε- Τσέποβιτς είχε καλύτερες συνθήκες για να δουλέψει. Και εκ του αποτελέσματος, όπως συμβαίνει σε όλες τις επιστημονικές έρευνες φάνηκε να πετυχαίνει αφού το αποτέλεσμα έγραψε 3-0.

Ας επιστρέψουμε στο ντουέτο. Ο Τσέποβιτς είναι κλάση φορ και μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Αρχικά να σου γεμίσει την περιοχή, να βρει τα καλά positions εντός του κουτιού, να ενισχύσει την ομάδα στον αέρα και να τραβήξει πάνω τα στόπερ για να δημιουργήσει κενό και βάθος στην αντίπαλη άμυνα.

Επί τούτου, το βάθος δηλαδή που δημιουργεί ο ψηλός έρχεται να το εκμεταλλευτεί ο κοντός. Του οποίου ακριβώς η δουλειά αυτή μοιάζει με βούτυρο στο ψωμί. Στον αγώνα με την Δόξα, το είδαμε 100 φορές και άμα συνεχίσει έτσι θα το δούμε και 200.

Ιδιαίτερα με τις κάθετες του Ζόρντι αλλά και του Κούσουλου, ο Ασάντε σ’ αυτό το ρόλο μοιάζει με διάβολο μες στην αντίπαλη άμυνα, που δύσκολα αντιμετωπίζεις. Επιπλέον, οι ελεύθερες κινήσεις του, του δίνουν την ευκαιρία να μετατρέπεται σε δεξί εξτρέμ, προσθέτοντας παίκτη στην αριστερή μεριά της αντίπαλης άμυνας, δίνοντας την ευκαιρία στο Λοίζου να προκαλέσει ρήγματα και διεισδύσεις.

Ως προς τον ψηλό, πέραν του ότι φαίνεται η ποιότητα που διαθέτει, η ομάδα άρχισε να τον ψάχνει από παντού, λαμβάνοντας δηλαδή οδηγίες το παιγνίδι της να τελειώνει πάνω του. Λογικό, ορθόδοξο, μεθοδικό ποδόσφαιρο. Και από αριστερά και από δεξιά, με τον Ασάντε να σπάει τον χώρο ψάχνοντας τον μες στο κουτί, η Ομόνοια έδειξε με την Δόξα και στα πρώτα στάδια τους ματς με τον Ολυμπιακό ότι βρίσκει τη φόρμουλα για το πως θα αποφύγει την παγίδα που συνήθως στήνουν οι μικρές ομάδες.

Μειονεκτήματα έχει, αφού η ομάδα υπολείπεται έναν παίκτη στο χώρο του κέντρου, με τέτοιες όμως ομάδες είναι αλήθεια ότι δεν πολύ- χρειάζεται. Δύσκολα θεωρώ ότι θα το δούμε στα ντέρμπι εκτός και εάν ως τότε, τελειοποιηθεί απ’ όλες τις μεριές και η Ομόνοια διαθέτει την πολυτέλεια να παίζει στα ντέρμπι έχοντας δύο καθαρά επιθετικούς.

Αυτό θα το δούμε, σε λίγο καιρό. Προέχουν τα ματς με τη Σαλαμίνα και τον Ερμή και προβλέπεται ότι η εξίσωση Μπεργκ: Ασάντε+Τσέποβιτς= κλειστές άμυνες, θα τεθεί σε ισχύ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Χρήστος Ζαβός

ΟΜΟΝΟΙΑ: Τελευταία Ενημέρωση