ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Επιτροπή Δεοντολογίας: «Δεν συνεργάζεται η Ομοσπονδία - Γκρίζο πεδίο η διαιτησία»

Σοβαρές επισημάνσεις από το μέλος της επιτροπής Δεοντολογίας, Χάρη Σαββίδη στον Σπορ FM 95

Παρέμβαση έκανε χθες η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού με την οποία κάλεσε την ΚΟΠ να απαντήσει σε επιστολή – ένσταση του Ολυμπιακού για το δικαίωμα συμμετοχής δυο ποδοσφαιριστών στον αγώνα με την ΕΝΠ. Παράλληλα τις τελευταίες μέρες υπάρχουν οι καταγγελίες του Χριστόφορου Τορναρίτη, ενώ παραμένουν ανοικτές αρκετές έρευνες. Στο πλαίσιο αυτό το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Γιώργος Σαββίδης, παραχώρησε δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και την εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» με τη Στέλλα Σωκράτους.

Τα κυριότερα σημεία:

Για την παρέμβαση της επιτροπής: «Είχε αποσταλεί σχετική επιστολή απ’ τον Ολυμπιακό προς την Ομοσπονδία η οποία κοινοποιήθηκε και στην επιτροπή. Πρακτικά ήταν ένσταση απ’ τον Ολυμπιακό για τη μη συμμετοχή δυο ποδοσφαιριστών. Η παρέμβαση μας ήταν για αποφυγή αμφιβολιών και ζητήσαμε απ’ την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να τοποθετηθεί πριν την έναρξη του αγώνα, καθώς μόνο τότε θα είχε νόημα. Αυτό που μας αφορά είναι τρόπος που χειρίζεται η Ομοσπονδία και να μην υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Η επιστολή του Ολυμπιακού άφηνε να νοηθεί πως δεν γίνεται να εφαρμόζονται οι διατάξεις διαφορετικά σε ένα σωματείο και διαφορετικά σε άλλο. Δεν απάντησε κάτι η Ομοσπονδία. Δεν υποχρεώσαμε την Ομοσπονδία να κάνει κάποια ενέργεια αλλά θεωρήσαμε σημαντικό την προσοχή της Ομοσπονδία ώστε να μην δημιουργηθούν αμφιβολίες μετέπειτα.

Είναι ελάχιστη η συνεργασία που επιδεικνύει η Ομοσπονδία στις διάφορες κλήσεις της επιτροπής. Μας λυπεί αφάνταστα αυτό και διερωτόμαστε ποιος είναι ο λόγος που δεν σέβεται τον θεσμό η Ομοσπονδία».

Γιατί δεν συνεργάζεται η Ομοσπονδία: «Δεν ξέρω το γιατί αλλά και σε πολύ πιο σημαντικά ζητήματα δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ένδειξη θέλησης συνεργασίας, όπως για παράδειγμα στο θέμα της επιτροπής διαιτησίας».

Για την επιτροπή διαιτησίας: «Έχει ξεφύγει η κατάσταση και δεν αναφέρομαι σε φάσεις, στο VAR. Η επιτροπή δεοντολογίας δεν είναι εκεί για να κάνει τον καθηγητή διαιτησίας και δεν θα το λύσουμε αυτό. Εμείς εκείνο που διερευνούμε κατά πόσο η επιτροπή διαιτησίας ως μέρος του συστήματος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, λειτουργεί με κριτήρια και κανονισμούς ώστε κανένα αθλητικό γεγονός δεν δίνατε να γίνει αντικείμενο χειραγώγησης. Εκείνο που ζητήσαμε επανειλημμένα και οι απαντήσεις που πήραμε σποραδικά από καταθέσεις είναι τραγελαφικές, δείχνει πως είτε δεν λειτουργούν με βάση ξεκάθαρους κανονισμούς και διαφάνεια για να προστατέψουν το άθλημα, είτε αν υπάρχουν κανονισμοί δεν μας κοινοποιούνται και έτσι δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο ορίζονται οι διαιτητές, οι παρατηρητές, πως βαθμολογούνται οι διαιτητές και ποιες οι ποινές. Οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα και με βάση καταθέσεων και με βάση απαντήσεων που έχω πάρει. Είναι ένα γκρίζο πεδίο  ο χώρος της διαιτητησίας. Δεν υπάρχει συνεργασία με την Ομοσπονδία για το θέμα αυτό».

Για το αν θα επιμείνει στην έρευνα: «Και θα συνεχίσει η διερεύνηση και θα κλητευθούν και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τον τομέα της διαιτησίας. Να είστε βέβαιοι πως στο βαθμό που μας επιτρέπεται θα το ψάξουμε».

Για την κατάθεση του Τορναρίτη: «Όντως ο κύριος Τορναρίτης έδωσε κατάθεση σε εμένα και δόθηκε και συνέχεια και είμαστε σε επαφή με πρόσθετα στοιχεία. Δεν περιορίζεται σε θέματα διαιτησίας. Είναι μεταξύ των αθλητικών παραγόντων που δείχνουν διάθεση και θέληση να βοηθήσουν στο έργο μας. Συντάσσονται εκθέσεις αλλά χωρίς απαρτία της επιτροπής αυτές μένουν στα χέρια μου, μέχρι να συσταθεί».

Για το πότε αναμένεται η εκ νέου σύσταση της επιτροπής: «Είχε γίνει συνάντηση τον Νοέμβριο στο προεδρικό, στην οποία είχαμε πάρει διαβεβαίωση πως η επιτροπή θα επανασυσταθεί, όμως από τότε δεν έχουμε κάποια ενημέρωση. Ο διορισμός πάντως μελών αφορά μόνο το υπουργικό συμβούλιο».

Για το γεγονός πως ο κ. Παπαχαραλάμπους : «Έχει ξεκαθαρίσει αυτό. Έγινε συνάντηση μεταξύ μας και ενημερώθηκε για την κατάθεση Παπασταύρου και έχει ξεκαθαρίσει. Είμαστε σε συνεννόηση και περιμένουμε τον διορισμό νέων μελών».

Για την έρευνα που είχε αποσυρθεί απ’ την εισαγγελία: «Για το ζήτημα αυτό εξακολουθώ να μην έχω αντιληφθεί γιατί έγινε. Η συνεννόηση η οποία έχουμε κάνει είναι πως το πόρισμα πρέπει να πάει και πάλι στην εισαγγελία. Είναι κάτι που θα έπρεπε να είναι ήδη στα χέρια της αστυνομίας».

Για τις αλλαγές στο καταστατικό στο μέσο της σεζόν: «Είναι βασική αρχή ότι οι κανόνες του παιχνιδιού μπαίνουν στην αρχή και προτού ξεκινήσει το παιχνίδι. Οτιδήποτε αλλάζεις στη μέση της σεζόν πρέπει να το κάνεις με προσοχή και με την συγκατάθεση ενδεχομένως όλων, και έχοντας εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει διαστρέβλωση. Αυτό που μπορεί να κάνει η επιτροπή είναι να επιστήσει την προσοχή στην Ομοσπονδία και η τελευταία να τεκμηριώσει τους όποιους λόγους προχωρά στις αλλαγές και αν δεν το κάνει μένει εκτεθειμένη».

 

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση