ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επικράτηση της διαφάνειας στον χώρο του αθλητισμού ζήτησε η Επ. Θεσμών

Όλα όσα έγιναν στη σημερινή (14/06) συνεδρία

Την επικράτηση της διαφάνειας στον χώρο του αθλητισμού ζήτησε σήμερα Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, κατά τη διάρκεια συνεδρίας που έλαβε χώρα με συμμετοχή εκπροσώπων της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, της Νομικής Υπηρεσίας, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της Αστυνομίας Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, είπε πως η Επιτροπή Θεσμών εξέτασε εξονυχιστικά τα ζητήματα που απασχολούν το ποδόσφαιρο, σημειώνοντας παράλληλα πως η συζήτηση συνεχίστηκε με πολλή προσοχή και σεβασμό στις ερευνητικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για τους λεγόμενους κόκκινους φακέλους, ένα θέμα που, όπως είπε, ήρθε στην επιφάνεια από την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής πριν από τρεις εβδομάδες.

Προσέθεσε πως υπήρξαν και σήμερα αποκαλύψεις σε σχέση με τον τρόπο που διεξήχθη η έρευνα το 2020 σχετικά με τις καταγγελίες Παπασταύρου, αλλά και το πώς προχωρά η Επιτροπή Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού.

Συμπλήρωσε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν και κάποια άλλα ζητήματα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως η Επιτροπή Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού στην προσεχή συνεδρίασή της την ερχόμενη Τρίτη θα εξετάσει το ενδεχόμενο εκκίνησης νέας έρευνας που να αφορά είτε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων, είτε ασυμβίβαστες ιδιότητες μελών της ΚΟΠ.

«Εάν θέλουμε να δούμε αυτό το αγαθό που λέγεται ποδόσφαιρο, αυτό το κομμάτι του κόσμου να αγκαλιάζεται ξανά από την κοινωνία στον βαθμό που όλοι επιθυμούμε, θα πρέπει να επικρατήσει η διαφάνεια», τόνισε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι τόσο η συζήτηση, όσο και η κοινοβουλευτική παρακολούθηση του ζητήματος θα συνεχιστεί και σημειώνοντας πως παρά τις λεπτές ισορροπίες «δεν μπορούμε ούτε τα μάτια να κλείσουμε, ούτε τα χέρια να σηκώσουμε».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης εξέφρασε στις δικές του δηλώσεις την πολλαπλάσια, όπως είπε, απογοήτευση του κόμματος σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών για το θέμα, κάνοντας λόγο για «θεσμική ομερτά, καθεστώς ατιμωρησίας και κλίμα τρομοκρατίας, το οποίο περιβάλλει οποιαδήποτε προσπάθεια κάθαρσης στον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Πασιουρτίδη σήμερα επιβεβαιώθηκε η έλλειψη πολιτικής βούλησης της προηγούμενης Κυβέρνησης ως προς την παραχώρηση εξουσιών ή την ενδυνάμωση της Επιτροπής Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού ώστε να μπορεί να επιτελέσει το έργο της.

Προσέθεσε πως τα παραπάνω αποδεικνύονται μέσα από έγγραφα που κατατέθηκαν και από επιστολές που έστελνε η Επιτροπή Δεοντολογίας από το 2020 για τροποποίηση της νομοθεσίας και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που τη διέπει για να μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ότι έκρινε, χωρίς, όπως είπε, να λάβει καμία νομική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, ότι δεν έπρεπε να υιοθετήσει αυτές τις εισηγήσεις καθώς διεύρυναν τις εξουσίες της Επιτροπής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ έκανε, επίσης, λόγο για αναφορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σχετικά με βομβιστικές επιθέσεις κατά μαρτύρων μία ημέρα πριν προσέλθουν προς κατάθεση για το πόρισμα Παπασταύρου και απειλές προς τρίτο πρόσωπο ώστε να μην προσέλθει προς κατάθεση, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, οποτεδήποτε προσπάθησε να λάβει μαρτυρία από άτομα που μπορεί και δημοσίως να λένε κάποια πράγματα, οι άνθρωποι αυτοί δεν κατέληγαν ποτέ να καταθέσουν όσα γνωρίζουν και όσα καταγγέλλουν.

«Προφανώς υπάρχει αδυναμία των διωκτικών αρχών να οδηγήσουν εκείνους που πρέπει στο δικαστήριο και την τιμωρία, είτε αυτό οφείλεται στο ότι δεν αφήνονται να καταθέσουν οι μάρτυρες από τα κυκλώματα ή από αυτούς που θέλουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, είτε γιατί ίσως πάσχει το νομοθετικό πλαίσιο και δεν είναι επαρκές για τη διαλεύκανση των υποθέσεων», συμπλήρωσε σχετικά.

Είπε ακόμα πως υπάρχουν πολιτικές και θεσμικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να τιμωρηθεί κανείς μέχρι σήμερα είτε για κόκκινους φακέλους, είτε για χειραγώγηση αγώνων, προσθέτοντας πως υπήρξε σοβαρή καταγγελία για προσπάθεια συγκάλυψης καταγγελίας από αξιωματούχο αρχής που σχετίζεται με τον χώρο του στοιχήματος, όπως και καταγγελία ότι οι αρμόδιες αρχές όχι μόνο δεν συνεργάζονται για την κάθαρση του αθλητισμού αλλά αλληλοκατηγορούνταν.

Σύμφωνα με τον κ. Πασιουρτίδη η Επιτροπή Προστασίας και Δεοντολογίας του Αθλητισμού θα υποβάλει στην Επιτροπή Θεσμών τις εισηγήσεις της για την τροποποίηση της νομοθεσίας για ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό δεν αρκεί.

«Εάν όλοι οι ανεξάρτητοι θεσμοί και φορείς, η ΚΟΠ, η Πολιτεία, οι διωκτικές και ανακριτικές αρχές δεν αντιληφθούν ότι ο αθλητισμός δεν είναι χώρος ούτε για αθέμιτο πλουτισμό του οποιουδήποτε, ούτε κοιτίδα διάπραξης ποινικών αδικημάτων, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και θα βαθαίνει», τόνισε σχετικά.

Συμπλήρωσε πως η συζήτηση για το θέμα θα συνεχιστεί καθώς, εφόσον βρίσκονται σε εξέλιξη ποινικές έρευνες, αλλά και έρευνες από την Επιτροπή Δεοντολογίας, δεν μπόρεσαν να συζητηθούν συγκεκριμένα ζητήματα προς προστασία των ερευνών.

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για τη σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης των ερευνών της Επιτροπής Δεοντολογίας, ο κ. Πασιουρτίδης παρέπεμψε σε αναφορές του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Ευθύμιου Ευθυμίου σχετικά με την παραχώρηση δυνατότητας διορισμού ανακριτών και ευρύτερων εξουσιών γενικότερα στην Επιτροπή ώστε η ολοκλήρωση μιας έρευνας να μην εξαρτάται από άλλες αρχές και να διαρκεί έξι χρόνια.

Επανέλαβε πως αυτές οι εισηγήσεις είχαν υποβληθεί από προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αποφάσισε ότι δεν θα προχωρήσει με την τροποποίηση της νομοθεσίας διότι διεύρυνε τις εξουσίες της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πασιουρτίδης είπε πως η Επιτροπή Θεσμών δεν είχε ενημερωθεί προηγουμένως για την αλληλογραφία της Επιτροπής Δεοντολογίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας δεσμεύτηκε ότι θα αποστείλει το συντομότερο εισηγήσεις, ενώ από την πλευρά της η Επιτροπή Θεσμών δεσμεύτηκε να εξετάσει την πιθανότητα υποβολής πρότασης νόμου, κάτι που δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη διαδικασία, όπως τόνισε.

Συμπλήρωσε πως όταν και εφόσον θα λάβει τις εισηγήσεις, η Επιτροπή Θεσμών θα καλέσει την Υπουργό Δικαιοσύνης και όποιον άλλο Υπουργό κρίνει σκόπιμο, για να τους ρωτήσει πώς προτίθενται να προχωρήσουν, καθώς, όπως είπε, για ένα αγαθό που ανήκει στην κοινωνία, το οποίο απασχολεί χιλιάδες παιδιά αλλά και γύρω από το οποίο κινούνται συμφέροντα εκατομμυρίων, τον πρώτο λόγο έχει η εκτελεστική εξουσία.

Από πλευράς της, η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι εντός της Επιτροπής ακούστηκαν πολλά και συγκλονιστικά για το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Όπως ανέφερε, επειδή το ποδόσφαιρο είναι μακράν το πιο δημοφιλές αθλητικό παιχνίδι παγκοσμίως είναι υψίστης σημασίας να σταματήσουν δραστικά όλες οι μορφές διαφθοράς που υπονομεύουν την ακεραιότητα και τη φήμη του κυπριακού ποδοσφαίρου, ενώ επεσήμανε ότι το στοίχημα δυστυχώς έφερε μαζί του και διαφθορά και για τον λόγο αυτό οφείλει τόσο η ΚΟΠ όσο και όλοι οι θεσμοί να ελέγχουν τα του ποδοσφαίρου αλλά και άλλων αθλημάτων και να προχωρήσουν αυτόβουλα στις αλλαγές που είναι απαραίτητες για να «καθαρίσει» το όνομα του κυπριακού ποδοσφαίρου.

«Δυστυχώς όσα ακούσαμε σήμερα φανερώνουν ένα σύστημα ελέγχου που επιτρέπει τη διαφθορά, η οποία φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη, συστημική και βαθιά ριζωμένη», τόνισε η κ. Ατταλίδου προσθέτοντας ότι εντός της Επιτροπής «ακούσαμε για βομβιστικές επιθέσεις» και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκύψει πραγματικά σε αυτό το θέμα και να διασφαλίσει ο ίδιος ότι «αυτό το σαθρό σύστημα θα χαλαστεί και θα κτιστεί εκ νέου με εχέγγυα που δεν θα διασύρουν ξανά σε νέο σκάνδαλο την Κύπρο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση