ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ξένοι διαιτητές… no chance

Κωρονοϊός και οικονομικό… καθιστούν ανέφικτη την αλλαγή στο χώρο της διαιτησίας

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Δεν χρειάστηκε και πολύ, από το πρώτο κιόλας ντέρμπι της Β’ φάσης του πρωταθλήματος, ξεκίνησαν φωνές και έντονες αντιδράσεις για τη διαιτησία, ενώ επανήλθε στο προσκήνιο με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και το θέμα καθόδου ξένων διαιτητών.

Με το τέλος του ψεσινού αγώνα στο «Αντ. Παπαδόπουλος» ο Νίκος Κίρζης πήρε το όπλο του και άνοιξε πυρ κατά Γιώργου Νικολάου, αλλά και κατά της κυπριακής διαιτησίας.

Αφού χαρακτήρισε ανεπιθύμητο τον συγκεκριμένο διαιτητή, εξέφρασε την άποψη ότι οι Κύπριοι διαιτητές δεν μπορούν να αναταποκριθούν στις δυσκολίες του φετινού δύσκολου πρωταθλήματος και ακολούθως μας ενημέρωσε πως έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο του Απόλλωνα στην ΚΟΠ να καταθέσει αίτημα για κάθοδο ξένων διαιτητών στα εναπομείναντα, κρίσιμα ντέρμπι.


Σε σχέση με τα πιο πάνω και το αίτημα του Απόλλωνα, πρέπει να τονίσουμε πως η απόφαση για κάθοδο ξένων διαιτητών ανήκει στην ΚΟΠ. Σαφώς και θα ληφθεί υπόψη η άποψη των ομάδων που συμμετέχουν στο πρώτο γκρουπ, η τελική απόφαση όμως ανήκει στο ΔΣ της Ομοσπονδίας. Με τα υφιστάμενα δεδομένα, το σενάριο για κάθοδο ξένων διαιτητών μοιάζει απόμακρο, τόσο λόγω του υψηλού οικονομικού κόστους, όσο και για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που υπάρχουν.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ:

Πριν πάμε στο οικονομικό, πρέπει να σημειώσουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για κάθοδο ξένων διαιτητών σην Κύπρο εν μέσω πανδημίας.

Από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις, ενώ υπάρχει και η παράμετρος της υποχρεωτικής καραντίνας των διαιτητών. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά θα απαιτείται ειδική άδεια από το δικό μας Υπουργείο Υγείας, αλλά και από τους αρμόδιους φορείς των χωρών από τις οποίες θα ερχόνται οι ξένοι διαιτητές (για την επιστροφή τους στην χώρα).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ:

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή η ΚΟΠ πληρώνει εξολοκλήρου το κόστος της διαιτησίας. Η αρχική απόφαση της ήταν όπως στην εποχή του VAR τα έξοδα να καλύπτονται από κοινού με τα σωματεία, κάτι που άλλαξε λόγω πανδημίας και κατ΄ εξαίρεση για φετινή σεζον.

Το γεγονός ότι μιλάμε για κάθοδο τουλάχιαστον τεσσάρων ξένων διαιτητών ανά παιχνίδι, σε συνάρτηση με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς (πολλές φορές θα απαιτούνται δύο ή και περισσότερες πτήσεις) εκτοξεύει το κόστος.

Εκτιμάται πως στην καλύτερη περίπτωση τα έξοδα θα κυμαίνονται κοντα στις 10 χιλιάδες ευρω ανά αγώνα, ποσό που πολύ συχνά θα αυξάνεται ανάλογα από τη χώρα προέλευσης των διαιτητών.

Αξίζει πάντως ν’ αναφερθεί ότι ο κύριος Κούμας κατά τη διάρκεια της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης ξεκαθάρισε σε όλους ότι το κόστος σε περίπτωση που έρθουν ξένοι διαιτητές θα το επωμιστούν εξ ολοκλήρου οι ομάδες.

Απ’ αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς ότι δύσκολα θα περάσει ανάμεσα στις υπόλοιπες ομάδες της εξάδας, καμία εκ των οποίων πλην του Απόλλωνα δεν έχει εκφράσει ή δημοσιοποιήσει παρόμοιο αίτημα ή να δείχνει τουλάχιστον ότι συμμερίζεται την τακτική του Απόλλωνα. Πόσο μάλλον δε όταν πρόκειται να επωμιστούν το οικονομικό βάρος, ομάδες που μοιάζουν έτσι και αλλιώς παντελώς αδιάφορες όπως είναι πρωτίστως ο Ολυμπιακός και κατά δεύτερο λόγο η ΑΕΚ

Με αυτά και με αυτά, οι δύο αυτοί παράγοντες, πανδημία και οικονομικό, καθιστούν την κάθοδο των ξένων διαιτητών σχεδόν ανέφικτη καθότι οι δυσκολίες έτσι όπως διαμορφώνονται στην παρούσα φάση είναι έτσι και αλλιώς δεδομένες.

Για ν’ ανατραπεί το εν λόγω συμπέρασμα θα πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές,  οι οποίες όμως δεν σχετίζονται άμεσα με την ΚΟΠ συνεπώς στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί να γίνει εφικτή ή όχι η κάθοδος των ξένων διαιτητών, η η απάντηση μάλλον είναι... no chance

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Ανδρέας Βιολάρης

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Τελευταία Ενημέρωση