ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ

Ο Καραολής έκανε πράξη όλα όσα πρεσβεύει από την ίδρυση του το αγαπημένο του σωματείο

Σάββας Λαζανιάς

Σαν σήμερα πριν από 65 χρόνια ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ που είχε σαν στόχο την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση με τη μητροπολιτική Ελλάδα.

Η ΕΟΚΑ μπορεί να μην είχε πολυάριθμη δύναμη όμως είχε αποκτήσει τεράστιο λαϊκό έρεισμα ανάμεσα στον κυπριακό λαό και αυτό κρατούσε το ηθικό των ανταρτών πολύ ψηλά, οι οποίοι τα έβαλαν με την πανίσχυρη Βρετανική Αυτοκρατορία αψηφώντας τα αριθμητικά δεδομένα και τη μεγάλη στρατιωτική ισχύ των αποικιοκρατών.

Η δύναμη που αντλούσαν από τον κόσμο οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ ήταν τεράστια. Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων υποστήριζε και στήριζε τον αγώνα με όποιο τρόπο μπορούσε. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ τύγχανε της ευρείας αποδοχής των Ελλήνων της Κύπρου, αγώνας ο οποίος εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο έπος του σύγχρονου ελληνισμού.

Ο ΑΠΟΕΛ δεν θα μπορούσε να μείνει αδρανής σε αυτό το εθνικό προσκλητήριο. Αυτό άλλωστε επίτασσαν οι αρχές και οι λόγοι της ίδρυσης του. Με την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, πολλά μέλη, υποστηρικτές και αθλητές του ΑΠΟΕΛ εντάχθηκαν στην οργάνωση υπό τις οδηγίες του αρχηγού Διγενή.

Κατά την περίοδο της ΕΟΚΑ είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί πολλοί άνθρωποι για τη δράση τους οι οποίοι είχαν άμεση σχέση με τον ΑΠΟΕΛ, όπως ήταν ο τότε πρόεδρος του σωματείου Ευθύβουλος Ανθούλλης και το μέλος του ΔΣ Τίτος Φάνος.

Αυτός όμως που κράτησε πιο ψηλά από όλους τη σημαία του ΑΠΟΕΛ στον αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν ο Μιχαλάκης Καραολής, ο οποίος τίμησε τον ΑΠΟΕΛ όντας αθλητής στίβου του σωματείου. Έτρεχε στα 800μ, 1500μ , και 5.000μ, έχοντας μάλιστα πολλές διακρίσεις. 

Ο Καραολής μαζί με τον Δημητρίου υπήρξαν οι πρώτοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ που εκτελέστηκαν από τους Άγγλους δια του απαγχονισμού, στις 10 Μαΐου του 1956.

«Τα ελληνόπουλα δεν ξέρουν μόνο πως πρέπει να ζουν. Ξέρουν και πώς να πεθαίνουν και πως την πατρίδα να τιμούν», είχε αναφέρει σε ένα γράμμα προς του φίλους του ο Καραολής κατά τη διάρκεια της κράτησης του.

Λίγο πριν την εκτέλεση του ο Καραολής είχε πει το εξής συνταρακτικό: «Εμένα δεν πρέπει να με λυπάστε, αφού εγώ δεν βρίσκω λόγο για να με κλαίω, ούτε οι συγγενείς μου πρέπει να με κλαίνε».

Ο Καραολής δεν δείλιασε ούτε για μια στιγμή μπροστά στον θάνατο. Παρέμεινε περήφανος και ασυμβίβαστος μέχρι την τελευταία του πνοή, παίρνοντας πανάξια μια θέση στο πάνθεον των ηρώων της πατρίδας μας.

Για όλα τα πιο πάνω θεωρώ ότι ο Καραολής ήταν, είναι και θα είναι ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ. Γιατί οι μεγαλύτερες και ενδοξότερες νίκες γράφονται εκτός των σταδίων και των γηπέδων. Και ο Καραολής έκανε πράξη όλα όσα πρεσβεύει από την ίδρυση του το αγαπημένο του σωματείο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

X