ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΑΠΟΕΛ: Κατοχή και counter press σε πρώτο πλάνο

Τα στοιχεία που έχει προσδώσει και θέλει να εξελίξει ακόμη περισσότερο ο Σα Πίντο

Ολοκληρώθηκαν τα φιλικά προετοιμασίας στο ΑΠΟΕΛ με τους «γαλαζοκίτρινους» να επικεντρώνονται στο μεγάλο παιχνίδι της 27ης Ιουλίου κόντρα στην Βοϊβοντίνα. Η Λευκωσιάτικη ομάδα πραγματοποίησε μια αρκετά καλή εμφάνιση στην χθεσινή πρόβα τζενεράλε με τον Βόλο και η δουλειά του Σα Πίντο άρχισε να φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο.

Συνοψίζοντας όλα τα φιλικά που έδωσαν οι «γαλαζοκίτρινοι», δύο από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στο «νέο» ΑΠΟΕΛ είναι η κατοχή και το counter press.

Ο Πορτογάλος τεχνικός, σύμφωνα με το δείγμα γραφής που μας έχει δείξει μέχρι στιγμής, θέλει η ομάδα του να έχει τον πλήρη έλεγχο του αγώνα και να κυριαρχεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η κατοχή της μπάλας τόσο στο αμυντικό τρίτο όσο και σε αυτό του αντιπάλου, φαίνεται να αποτελεί την βάση της φιλοσοφίας του Σα Πίντο που θέλει να αποτυπώσει στην ομάδα.

Τρανό παράδειγμα το χθεσινό φιλικό με τον Βόλο όπου οι «γαλαζοκίτρινοι» είχαν την συντριπτική κατοχή και ουκ ολίγες φορές γυρόφερναν την μπάλα έξω από το κουτί του αντιπάλου. Με αυτό τον τρόπο ο Ίβηρας προπονητής επιχειρεί να καθηλώσει τον αντίπαλο στο αμυντικό του τρίτο και να δημιουργήσει τα κατάλληλα «ρήγματα» έτσι ώστε η ομάδα του να γίνει απειλητική. Είτε από τα πλάγια είτε από τον άξονα, το ΑΠΟΕΛ κόντρα στον Βόλο βρήκε αυτούς τους χώρους άσχετα εάν δεν πήρε τη νίκη.

Φυσικά για να ελέγξει τον ρυθμό οποιουδήποτε παιχνιδιού, η ομάδα της Λευκωσίας θα πρέπει να βρει τον τρόπο να ανακτά την μπάλα σε φάση άμυνας. Εκεί προκύπτει και το άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό που είδαμε κατά την περίοδο της προετοιμασίας, το counter press.

Από τη στιγμή που χάνεται η μπάλα, ασκείται έντονη και διαρκής πίεση στον αντίπαλο από τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο σημείο όπου χάθηκε η κατοχή. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες του αντίπαλου παίκτη να «ξεφύγει» από το σημείο όπου ανέκτησε την μπάλα με αποτέλεσμα αυτή να επιστρέφει στα πόδια των ποδοσφαιριστών της ομάδας.

Συνεπώς, η φιλοσοφία που θέλει να προσδώσει στο ΑΠΟΕΛ ο Σα Πίντο είναι ξεκάθαρη. Εν ολίγοις ο Πορτογάλος επιδιώκει η ομάδα του να είναι κυρίαρχη μέσα στον αγωνιστικό χώρο παίζοντας… «dominant football». Φυσικά το ΑΠΟΕΛ έδειξε πως δεν βρίσκεται ακόμη σε απόλυτο βαθμό ετοιμότητας και το τεχνικό επιτελείο ευελπιστεί πως τα «νέα» στοιχεία που έχουν «εισέλθει» στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας θα εξελιχθούν ακόμη περισσότερο.

Εννοείται πως το πλάνο διαφοροποιείται ανάλογα με την δυναμική του αντιπάλου, ωστόσο ο 50χρονος τεχνικός έχει κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του ως προς τον τρόπο που θέλει να αγωνίζεται η ομάδα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση