ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρότυπο αθλητικής πόλης η Λεμεσός

Τα έργα που μεταμορφώνουν την Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού για το 2020

Η Λεμεσός έχει πολύ μεγάλη παράδοση στον Αθλητισμό και γενικότερα στον Πολιτισμό. Η όμορφη, παραλιακή πόλη, χαρακτηρίζεται ως «αθλητομάνα» αφού χωρίς υπερβολή είναι τα δικά της παιδιά από τις μεγαλύτερες μορφές στον χώρο σε όλα τα αθλήματα.
Τον περασμένο χρόνο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αθλητισμού ACES EUROPE, ανακήρυξε την Λεμεσό σε Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού για το 2020, διαπιστώνοντας την προσπάθεια των Λεμεσιανών να αποτελέσει η πόλη τους πρότυπο και παράδειγμα αθλητικής πόλης.

Η Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Λεμεσού, με πρόεδρο «το διαμάντι» της ΑΕΛ, παλαίμαχο άσο του ποδοσφαίρου, Λοΐζο Μαυρουδή και μέλη τους παλιούς πρωταθλητές Μαρία Παπαδοπούλου (κολύμβηση) και Γιάννη Ζησιμίδη (στίβος), εργάζεται μεθοδικά για την ουσιαστικότερη αναβάθμιση του αθλητισμού στην Λεμεσό σε όλους τους τομείς και την περεταίρω ενίσχυση του μαζικού κοινωνικού αθλητισμού στην νοτιότερη πόλη της Ευρώπης.

Εκτός από τα έργα που συνεχίζονται, απρόσκοπτα πλέον, για το νέο (ποδοσφαιρικό), γήπεδο Λεμεσού, έχουν τροχιοδρομηθεί έργα για την επαναλειτουργία και πλήρη ανάπλαση του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου – ΓΣΟ. Θα κατασκευαστεί μέσα στο 2020 το νέο Γήπεδο του ΑΕΤΟΥ στην οδό Σπερχειού) και Αθλητικός Πολυχώρος στον συνοικισµό αυτοστέγασης Αγίας Φύλας. Επίσης θα δημιουργηθούν «κυψέλες» αθλητισμού στις συνοικίες σε συνεργασία με τον ΚΟΑ.

Στα πλάνα του Δήμου Λεμεσού περιλαμβάνονται και άλλες αθλητικές υποδομές, όπως η κατασκευή ενός νέου κολυμβητηρίου, ανέγερση αίθουσας πολλαπλών αθλητικών χρήσεων, δημιουργία Αθλητικού Κέντρου Ναυταθλητισμού, και άλλα. Όλα αυτά τα έργα θα κάνουν την Λεμεσό μια πρωτοπόρα και υποδειγματική Ευρωπαϊκή πόλη Αθλητισμού.

Το νέο γήπεδο Λεμεσού

Οι εργασίες για το νέο γήπεδο της Λεμεσού στο Κολόσσι, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν. Σήμερα, Σάββατο 29 Φεβρουαρίου (10:30), θα γίνει η κατάθεση του θεμέλιου λίθου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Το νέο γήπεδο της Λεμεσού αναμένεται να αποπερατωθεί περί τις αρχές του 2022. Θα κοστίσει περίπου 31,5 εκατομμύρια ευρώ, συν κάποιες μικρές αυξήσεις. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται εξ’ ολοκλήρου από το κράτος.

Το γήπεδο αυτό θα πληροί όλες τις προδιαγραφές της κατηγορίας 4 (ΕΛΙΤ) της UEFA, η οποία είναι η ψηλότερη κατηγορία ποδοσφαιρικών γηπέδων. Δηλαδή θα μπορεί να φιλοξενεί οποιοδήποτε ευρωπαϊκό αγώνα των πρωταθλημάτων “UEFA Champions League” και “UEFA Europa League”, καθώς επίσης και άλλους διεθνείς αγώνες. Μόνο τελικούς ευρωπαϊκών δεν θα μπορεί να φιλοξενεί λόγω μικρής χωρητικότητας (13.000 θεατές).

Θα διαθέτει όλους τους χώρους, εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις ενός σύγχρονου σταδίου. Θα διαθέτει στέγαστρο που καλύπτει 100% τις θέσεις, θα διαθέτει 4 μονάδες αποδυτηρίων, όλους τους απαιτούμενους χώρους των ΜΜΕ, θέσεις επισήμων, κλειστούς χώρους επισήμων, εγκαταστάσεις προσβάσεις και θέσεις για ΑΜΕΑ, Σύστημα Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης, καφετέριες-κυλικεία, καταστήματα-μπουτίκ και βοηθητικά γήπεδα.

Το νέο γήπεδο Λεμεσού θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από τις Εθνικές Ομάδες της Κύπρου και από άλλες ομάδες για αγώνες που απαιτούν την διεξαγωγή αγώνων σε αυτή την κατηγορία. Η ανάπτυξη αυτή που περιλαμβάνει και βοηθητικά γήπεδα για προπονητικούς σκοπούς, από τις ακαδημίες ποδοσφαίρου των ομάδων.

Αναβάθμιση Τσιρείου

Εγκρίθηκε κονδύλι από την Κυβέρνηση για την αναβάθμιση του Τσιρείου σταδίου, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τις ομάδες της Λεμεσού και τους φιλάθλους, μέχρι την ολοκλήρωση του νέου γηπέδου στο Κολόσσι.

Αθλητικός Πολυχώρος Συνοικισµού Αγίας Φύλας

Θα κατασκευαστεί στον συνοικισµό αυτοστέγασης Αγίας Φύλας, σε τµήµα τεµαχίου που έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δηµοκρατία. Το έργο περιλαµβάνει την κατασκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης µε κερκίδες στο βόρειο τµήµα του οικοπέδου, δηµιουργία χώρων υγιεινής, χώρων πρασίνου και χώρου στάθµευσης.

Γήπεδο αετού στην οδό Σπερχειού

Τα τεµάχια στην οδό Σπερχειού αποτελούν τουρκοκυπριακή περιουσία και είναι εκµισθωµένα στον Δήµο Λεµεσού για τη δηµιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα) για τους συνοικιακούς συλλόγους της Λεμεσού και την προώθηση του κοινωνικού αθλητισµού. Ο Δήµος Λεµεσού έχει προβεί σε διεξαγωγή µελέτης και καταρτισµό σχεδίων, τα οποία περιλαµβάνουν γήπεδο µε γρασίδι, κερκίδες, αποδυτήρια και χώρους για ενισχυτικές δράσεις για άλλου τύπου αθλήµατα, όπως π.χ. τοξοβολία.

Εξασφαλίστηκαν όλες οι άδειες και εγκρίσεις τόσο από την πολεοδοµική αρχή όσο και από τον ΚΟΑ και ζητήθηκαν προσφορές µε τις νενοµισµένες διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι ο ΚΟΑ θα επιχορηγήσει το έργο κατά περίπου 80 - 85% και αναµένεται εντός του 2020 η έναρξη και η ολοκλήρωση των εργασιών.

Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο - ΓΣΟ

Στο τέλος του 2019 υπογράφηκε συµφωνία µεταξύ του Δήµου Λεµεσού, του ΓΣΟ και του ΤΕΠΑΚ, η οποία θα οδηγήσει στη ριζική αναβάθµιση και αναγέννηση του Κέντρου στο παλιό ΓΣΟ.

Ο ιστορικός αυτός χώρος, γεµάτος µε τις ωραιότερες αθλητικές αναµνήσεις για τους Λεµεσιανούς, θα διορθωθεί, θα συντηρηθεί, θα συµπληρωθεί µε νέες υποδοµές και θα ξαναµπεί στη ζωή της πόλης και των κατοίκων της. Με τη συµφωνία που υπογράφηκε, ο Δήµος και το ΤΕΠΑΚ αναλαμβάνουν τη διαχείριση του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου-ΓΣΟ, για µια περίοδο δέκα χρόνων, που θα ανανεώνεται ανά πενταετία. Το ΤΕΠΑΚ θα διαχειρίζεται τις αθλητικές υποδοµές για χρήση από τους φοιτητές του, αλλά και από τους πολίτες της Λεµεσού.

Ο Δήµος Λεµεσού αναλαμβάνει τη διαχείριση όλων των άλλων χώρων, συμπεριλαμβανομένου και του Αθλητικού Μουσείου ΓΣΟ που θα ανεγερθεί στο χώρο. Θα αναγερθεί επίσης αίθουσα πολλαπλών αθλητικών χρήσεων (γυμναστήριο), για δωρεάν χρήση από τους δημότες της πόλης.

Το όλο έργο έχει ενισχύσει οικονοµικά η κυβέρνηση, µε τη χορηγία ποσού ύψους 1.500.000 ευρώ.

ΑΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΕΛ: Κι όμως, δίνει κι αυξήσεις

ΑΕΛ: Κι όμως, δίνει κι αυξήσεις

Για μια εξάδα παικτών όχι μόνο δεν θα έχει «ψαλίδι», αλλά αντίθετα θα τους γίνει αύξηση στον μισθό τους
Δημήτρης Βρουλλίδης
 |  ΑΕΛ
ΑΕΛ: Κλείνει του Μαΐντεβατς

ΑΕΛ: Κλείνει του Μαΐντεβατς

Οι δυνατότητες του ποδοσφαιριστή είναι τέτοιες που μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της επιθετικής γραμμής
24sports team
 |  ΑΕΛ
X