
Ανάρτηση από τον γυμναστή Αντώνη Κέζο για το πόσο πολύτιμη είναι η εργαστηριακή εργομετρική αξιολόγηση στην παράμετρο αντοχής, τόσο στο γήπεδο όσο και στο εργαστήριο.
Αναλυτικά:
Η εργαστηριακή εργομετρική αξιολόγηση στην παράμετρο αντοχής (Stamina) ποδοσφαιριστών: Αναγκαιότητα ή μόδα;
Οι εργομετρικές αθλητικές εξετάσεις είναι πολύτιμες τόσο στο γήπεδο όσο και στο εργαστήριο, αλλά υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους πολλοί ειδικοί προτιμούν τη διενέργειά τους στο γήπεδο, ιδιαίτερα για αθλητές που αγωνίζονται σε αθλήματα με υψηλές απαιτήσεις μετακίνησης, όπως ποδόσφαιρο.
Η εργαστηριακή διαδικασία εργομετρικών εξετάσεων για την αξιολόγηση των φυσικών ικανοτήτων των ποδοσφαιριστών σε ατομικό επίπεδο αποτελεί, για ορισμένους, περισσότερο μια τάση παρά μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πρακτική, με περιορισμένες ποιοτικές ενδείξεις. Το τρέξιμο σε δαπεδοεργόμετρο (διάδρομο) αποτελεί μια ένδειξη που, στην πραγματικότητα, δεν αντικατοπτρίζει επαρκώς τις συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στο γήπεδο.
Η μηχανική του τρεξίματος στο διάδρομο διαφέρει ουσιαστικά από το φυσικό τρέξιμο στο γήπεδο. Συγκεκριμένα, κατά τη φάση προσγείωσης του ποδιού στο δαπεδοεργόμετρο, η κίνηση έκτασης του σκέλους προς τα πίσω δεν πραγματοποιείται από τον ίδιο τον αθλητή, αλλά διεκπεραιώνεται παθητικά από την κίνηση της ταινίας του διαδρόμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ενεργοποίηση των μυών του ισχίου και γενικότερα της μυϊκής αλυσίδας των κάτω άκρων, σε σύγκριση με τη φυσική δρομική δραστηριότητα στο γήπεδο.
Η εξήγηση είναι απλή: στο γήπεδο, ο ίδιος ο αθλητής είναι υπεύθυνος για την πρόωση του σώματός του, ενεργοποιώντας σε μεγάλο βαθμό το μυϊκό του σύστημα. Στον διάδρομο, η μυϊκή ενεργοποίηση είναι σαφώς περιορισμένη, καθώς το μηχάνημα υποβοηθά μηχανικά την κίνηση.
Για παράδειγμα, ένας αθλητής με σωματικό βάρος 90 κιλά και ύψος 1,90 μ. σε σύγκριση με έναν άλλον 60 κιλών και 1,70 μ., δεν πρόκειται να επιδείξουν τις ίδιες απαιτήσεις μυϊκής ενεργοποίησης όταν τρέχουν στον διάδρομο. Η εργομετρική διαδικασία εντός εργαστηρίου δεν λαμβάνει υπόψη αυτούς τους ατομικούς παράγοντες με ρεαλιστικό τρόπο.
Αντίθετα, η εργομετρική ανάλυση που πραγματοποιείται στο γήπεδο παρέχει ακριβέστερα δεδομένα, καθώς βασίζεται στην πραγματική κίνηση του αθλητή. Ο κάθε ποδοσφαιριστής καλείται να ενεργοποιήσει πλήρως το μυοσκελετικό του σύστημα, ώστε να μετακινήσει το σωματικό του βάρος, κάτι που προσδίδει αξιοπιστία στα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Εξάλλου, οι περισσότερες επαγγελματικές ομάδες παγκοσμίως αξιολογούν την αερόβια και αναερόβια ικανότητα των ποδοσφαιριστών τους μέσα στο γήπεδο, με τη χρήση διαφόρων επιστημονικών πρωτοκόλλων. Η μέτρηση της απόστασης που διανύεται σε σχέση με τον χρόνο απόδοσης δίνει τη δυνατότητα υπολογισμού της ταχύτητας σε χιλιόμετρα ανά ώρα, στοιχείο το οποίο χρησιμοποιείται για την προσαρμογή των προπονητικών προγραμμάτων, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο.
Εν κατακλείδι, τα προτερήματα τόσο των εργομετρικών αθλητικών εξετάσεων στο γήπεδο όσο και των αθλητικών μετρήσεων στο εργαστήριο είναι τα εξής:
Πλεονεκτήματα των εργομετρικών εξετάσεων στο γήπεδο:
1. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα
Ο αθλητής αξιολογείται σε περιβάλλον που μοιάζει με αυτό της προπόνησης ή του αγώνα. Αυτό σημαίνει πιο ρεαλιστικά δεδομένα για την απόδοσή του.
2. Καταγραφή φυσικής κατάστασης σε δυναμική κίνηση
Τα τεστ στο γήπεδο περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες αλλαγές κατεύθυνσης, σπριντ και επιβραδύνσεις, που είναι δύσκολο να προσομοιωθούν σε εργομετρικό διάδρομο.
3. Ψυχολογική εγγύτητα στην πραγματικότητα
Ο αθλητής αισθάνεται πιο άνετα και φυσικά στο γήπεδο, με αποτέλεσμα συχνά να αποδίδει καλύτερα, αποφεύγοντας το στρες ενός "κλινικού" περιβάλλοντος.
4. Εύκολη ομαδική αξιολόγηση
Σε ομαδικά αθλήματα, μπορείς να αξιολογήσεις πολλούς αθλητές ταυτόχρονα, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους.
5. Λιγότερο εξειδικευμένος εξοπλισμός
Τα τεστ στο γήπεδο μπορούν να πραγματοποιηθούν με απλό εξοπλισμό (κώνοι, χρονόμετρα, GPS), σε αντίθεση με το εργαστήριο που απαιτεί εξελιγμένα μηχανήματα.
6. Τα εργομετρικά τεστ στο γήπεδο, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση, είναι πολύ πιο εύκολο να επαναλαμβάνονται, ενώ διευκολύνεται και η αξιολόγηση, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, με γνώμονα την απόσταση και τον χρόνο επίδοσης κάθε αθλητή.
________________________________________
Παρ’ όλα αυτά, το εργαστήριο προσφέρει:
• Ακριβέστερη μέτρηση VO₂ max, γαλακτικού οξέος, καρδιακής λειτουργίας
• Έλεγχο όλων των παραμέτρων (θερμοκρασία, υγρασία, επιφάνεια)
• Εξειδικευμένες εξετάσεις για αποκατάσταση ή ιατρική παρακολούθηση
________________________________________
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΕΖΟΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Φ.Κ. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ