ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Τσάβι Ρόκα, το κέρδος στη μεγάλη εικόνα του ΠΑΟ»

Αποθέωση για τον πρώην τεχνικό διευθυντή της ΑΕΚ

Οι συγκρίσεις απαιτούν ίδιες συνθήκες. Ποτέ όμως οι συνθήκες δεν είναι ίδιες. Η ουσία συνεπώς δεν είναι ο Τσάβι Ρόκα να συγκριθεί με τους προκατόχους του στον Παναθηναϊκό. Θα ήταν άτοπο και άδικο. Ακριβώς επειδή οι συνθήκες είναι πάντοτε διαφορετικές.

Οταν το καλοκαίρι οι πράσινοι εξέταζαν επιλογές όπως ο Φάνης Κατελάρης (για κάθε Κατελάρη υπάρχει κι ένας Σένκεφελντ και για κάθε Μολό ένας Μακέντα) ήταν ξεκάθαρο ότι είχαν και περιορισμένο οικονομικό ταβάνι με συγκεκριμένες νόρμες συμβολαίων και περιορισμένο εύρος επιλογών.

Εξι μήνες αργότερα, όσοι καλύπτουν το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού αναζητούν παίκτες άλλου επιπέδου, υψηλότερων παραστάσεων και περγαμηνών. Τα πρώτα δείγματα γραφής του Τσάβι Ρόκα δεν είναι απλώς αισιόδοξα. Είναι εντυπωσιακά.

Και στη μεγάλη εικόνα που επιτάσσει την μεσοπρόθεσμη επιστροφή του τριφυλλιού στην ανταγωνιστικότητα που επιτάσσει το ιστορικό του εύρος, ο Καταλανός τεχνικός διευθυντής αποτελεί το κυριότερο κέρδος.

Σε χρόνο dt έρχονται ως δανεικοί ο 25χρονος Ανουάρ από τη Βαγιαδολίδ της Πριμέρα Ντιβιζιόν και ο 24χρονος Νάγκι από τη Λέγκια, αποκτάται ως ελεύθερος ο 25χρονος Αγιούμπ από τη Φέγενορντ και κλείνει από τώρα για το καλοκαίρι ο 29χρονος μπόμπερ Καρλίτος, που είχε ανάλογα επιτεύγματα με αυτά του Πρίγιοβιτς στην Πολωνία και οι απολαβές του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν της τάξεως των 1.000.000 ευρώ ετησίως.

Απαντες σε εξαιρετικές ηλικίες, με παραστάσεις και ποιότητα, με υψηλότερο κόστος σε σχέση με τα καλοκαιρινά ψώνια και με.. υπογραφή Τσάβι Ρόκα.

Αθόρυβος, μεθοδικός, χωρίς φρου-φρου κι αρώματα, δίχως πολλά λόγια αλλά με πράξεις, η εκκίνηση του Καταλανού τεχνικού διευθυντή αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο μαντάτο για το άμεσο μέλλον και το χτίσιμο του Παναθηναϊκού από την επόμενη σεζόν και μετά, οπότε και θα έχει ξανά τη δυνατότητα ο σύλλογος, μέσω του πρωταθλήματος, να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Παναθηναϊκός έχει την ευνοϊκή συγκυρία να διαθέτει πλειάδα πιτσιρικάδων από τα σπλάχνα του με μπόλικο ταλέντο και προοπτική.

Κάποια απ' αυτά τα Ελληνόπουλα κολύμπησαν πέρυσι στα βαθιά, κάποια άλλα... έρχονται (τεράστιο το ταλέντο που υφίσταται στη γενιά από το 2000 και μετά στην ομάδα).

Απαντες διανύουν ακόμα τη διαδικασία εκμάθησης και συλλογής εμπειριών προκειμένου να εξελιχθεί το γρηγορότερο δυνατόν η ποδοσφαιρική τους προσωπικότητα.

Σε αυτή τη διαδικασία, που είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι θείο δώρο να υπάρχει η δυνατότητα πλαισίωσης με ξένους παίκτες που διαθέτουν ποιότητα, προσωπικότητα και παραστάσεις.

Οχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά και για τους ίδιους τους ταλαντούχους παίκτες της ομάδας.

Η ιστορία μας έχει διδάξει πόσο πολύ βοήθησ, ο Χένρικσεν τον Κυργιάκο για παράδειγμα στα πρώτα του βήματα στα βαθιά νερά, πόσα πράγματα πήρε ο Μπασινάς από την παρουσία του Πάουλο Σόουζα και ούτω καθεξής.

Είναι απολύτως ουσιαστική αυτή η παράμετρος, κυρίως ως προς το εύρος του χρονικού διαστήματος της διαδικασίας εκμάθησης, που αφορά από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο πράγμα στον τομέα ευθύνης κάθε παίκτη.

Η σημασία θωράκισης της ταλαντούχας και πολλά υποσχόμενης πιτσιρικαρίας και του εμπλουτισμού της με ποιοτικούς ξένους, επισπεύδει τη διαδικασία αυτή, όχι μόνο μέσα από τα ματς, αλλά και μέσω των προπονήσεων, αυξάνει τον ανταγωνισμό, δημιουργεί έξτρα κίνητρο και έχει πολλαπλά οφέλη, αρκεί να μην γίνει κατάχρηση στον αριθμό των ξένων.

Αποτελεί δε τη βασικότερη απαραίτητη προϋπόθεση για την σταδιακή επιστροφή του Παναθηναϊκού του μέλλοντος στην ιστορική του κανονικότητα εντός και εκτός συνόρων.

Πηγή: sdna.gr

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τελευταία Ενημέρωση

X