ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι εξελίξεις με το τουρκικό σκάνδαλο που… έστειλε τον ΑΠΟΕΛ στους ομίλους!

Πως οι αποφάσεις ενός Δικαστηρίου ξυπνάνε όμορφες για τους γαλαζοκίτρινους μνήμες...

24sports team

info@24sports.com.cy

Δικαστήριο στην Τουρκία, επέβαλλε ποινή φυλάκισης άνω των 1000 ετών σε έναν πρώην διευθυντή Μέσου Ενημέρωσης και έναν πρώην αρχηγό της αστυνομίας, γιατί συνωμότησαν για να κατηγορήσουν την Φενέρμπαχτσε για στημένα παιχνίδια το 2011.

Στην αρχική του απόφαση, το δικαστήριο είχε επιβάλλει στον τότε πρόεδρο της ομάδας, Αζίζ Γιλντιρίμ, ποινή φυλάκισης έξι ετών, ενώ η ομάδα τιμωρήθηκε με απαγόρευση συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για δύο σεζόν.

Ωστόσο, η υπόθεση άνοιξε ξανά από τις δικαστικές αρχές το 2016, καθώς υπήρχαν στοιχεία για συνωμοσία κατά της Φενέρ, από τους κατήγορους, οι οποίοι είχαν σύνδεση με τον Φετιουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο το τουρκικό κράτος κατηγορεί ως υποκινητή του πραξικοπήματος το 2016.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η ομάδα ήταν αθώα, καταδικάζοντας τον Χινταγιέτ Καρατσά, ιδρυτή της Samanyolu Media Group, εταιρεία Μέσων Ενημέρωσης, η οποία έκλεισε από το Κράτος σε ποινή φυλάκισης 1.406 ετών. Ο λόγος είναι ότι κατηγορήθηκε για τη δημιουργία των επίμαχων κλήσεων, αλλά και των αποδεικτικών εγγράφων.

Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, ο οποίος κατηγορείται ως «Γκιουλενιστής», καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2.170 χρόνων για πλαστογραφία εγγράφων και «συνωμοτική» κατηγορία κατά της Φενέρ.

Οι άνθρωποι της Φενέρ είδαν με καλό μάτι την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ ανέφεραν ότι θα ακολουθήσουν τη νόμιμη δικαστική οδό, ώστε η ομάδα τους να αποζημιωθεί για οικονομική και ηθική ζημιά. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, το δικαστικό σώμα που έλαβε την αρχική απόφαση, έχει αποχωρήσει από τη χώρα.

Πάμε όμως να δούμε πως σχετίζεται όλο αυτό με τον ΑΠΟΕΛ. Η 30ή Αυγούστου του 2013, χαρακτηρίζεται ως η πιο τυχερή ημέρα στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ, αφού οι γαλαζοκίτρινοι μέσα από κλήρωση πήραν τη θέση της τουρκικής Φενέρμπαχτσε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, όταν αυτή τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό από την UEFA, λόγω συμμετοχής σε στημένους αγώνες.

Ο ΑΠΟΕΛ μια ημέρα πριν, δηλαδή στις 29 Αυγούστου, είχε υποδεχθεί την Ζούλτε Βάρεχεμ στον επαναληπτικό του 1-1 με φόντο την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Οι γαλαζοκίτρινοι έχασαν με 1-2 και αποκλείστηκαν (προσωρινά όπως φάνηκε) από την διοργάνωση. Ωστόσο, αυτό που γνώριζαν εκ των προτέρων, ήταν ότι σε ενδεχόμενο αποκλεισμού θα βρίσκονταν στην κλήρωση παρέα με άλλες 30 υποψήφιες ομάδες που θα έπαιρναν τη θέση της Φενέρ στους ομίλους της διοργάνωσης. Αυτό φυσικά συνέβη διότι μια ημέρα προηγουμένως, το CAS επικύρωσε την απόφαση της UEFA για διετή αποκλεισμό της ομάδας απ’ την Ευρώπη, απορρίπτοντας την ένσταση της τουρκικής ομάδας.

Η τυχερή κληρωτίδα

Την επομένη του αποκλεισμού του ΑΠΟΕΛ λοιπόν, η UEFA επέλεξε τον δημοσιογράφο, Έμετ Μαλόουν των «The Irish Times» για να κάνει την κλήρωση, καθώς δεν υπήρχε κάποια ιρλανδική ομάδα ανάμεσα στις υποψήφιες 31 ομάδες. Και ενώ οι πιθανότητες ήταν μια στις 31, ο Ιρλανδός δημοσιογράφος έκανε το… ΑΠΟΕΛίστικο θαύμα του και το τράβηξε το μπαλάκι που αναγραφόταν το όνομα της κυπριακής ομάδας!

Αμέσως μετά την κλήρωση το Σωματείο ΑΠΟΕΛ ευχαρίστησε τον Μαλόουν με ένα ξεχωριστό τρόπο μέσω twitter: «Το χέρι του θεού όπως είπαν κάποτε! Σε ευχαριστούμε! Είσαι πάντα ευπρόσδεκτος στην Κύπρο!». Έπειτα, ακολούθησε η εταιρεία ΑΠΟΕΛ, στέλνοντας ευχαριστήριο email στον Μαλόουν, καλώντας τον μαζί με τη σύζυγο του να έρθουν σε οποιοδήποτε εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας στο Γιουρόπα Λιγκ προκειμένου να τον τιμήσουν. Ο Ιρλανδός έγινε ήρωας για τους ΑΠΟΕΛίστες οι οποίοι μέχρι και φανέλες είχαν εκτυπώσει με το όνομά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση