ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ζήτησε να παίξει στην Εθνική Ελλάδας ο Γουόκαπ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία με τις ευλογίες της ΕΟΚ

Την επιθυμία να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας εκφράζει ο Τόμας Γουόκαπ και αυτό φαίνεται πως θα γίνει σύντομα πράξη! Ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού έστειλε επιστολή στην ΕΟΚ με την οποία δηλώνει πως νιώθει Έλληνας, πως βλέπει το μέλλον του στη χώρα ακόμη και μετά το τέλος της καριέρας του και πως εφόσον αρνηθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στην «επίσημη αγαπημένη», θα επιστρέψει το διαβατήριο που θα εξασφαλίσει και θα παραιτηθεί από τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό (όπως π.χ. να αγωνίζεται ως κοινοτικός σε κάποια πρωταθλήματα).

Η υπόθεση είχε ήδη διαβιβαστεί με θετική εισήγηση από την ΕΟΚ στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, που επίσης ανταποκρίθηκε εξ αρχής θετικά και οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί. Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον επικυρωθεί και τυπικά, πέραν του ότι θα θέσει έναν πολύ ικανό παίκτη στη διάθεση της Εθνικής Ελλάδας εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου (και όχι μόνο) εξυπηρετεί και τα συμφέροντα του Ολυμπιακού, καθώς εφόσον ελληνοποιηθεί ο Γουόκαπ θα ελευθερωθεί μια θέση ξένου στους «ερυθρόλευκους». Αλλά αυτό θα ισχύει πλέον από την επόμενη σεζόν για το ελληνικό πρωτάθλημα...

Σημειώνεται πως η Εθνική έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μόνο έναν παίκτη που έχει αποκτήσει την νόμιμη ιθαγένεια της χώρας μέσω πολιτογράφησης αφού έχει συμπληρώσει τα 16 χρόνια. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως αν ο Γουόκαπ γίνει Έλληνας, τότε δεν θα μπορεί να αγωνιστεί ΚΑΙ αυτός αλλά ΚΑΙ ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με την Εθνική ομάδα στην ίδια διοργάνωση, αλλά μόνο ένας εκ των δύο (ή κάποιος άλλος, όπως π.χ. ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ, που επίσης έχει κινήσει εδώ και καιρό τις διαδικασίες ελληνοποίησης).

Αρκετές ομάδες έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος να πολιτογραφήσουν κάποιον ξένο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ισπανία, που κατέκτησε το Ευρωμπάσμετ με ηγέτη τον Αμερικανό Λορέντζο Μπράουν, που δεν είχε την... παραμικρή σχέση με την χώρα αφού ούτε καν είχε αγωνιστεί ποτέ στην ACB.

Το βέβαιο είναι πως με τις παραπάνω κινήσεις διευρύνεται η βάση δυνατότητας επιλογής αθλητών για την Εθνική Ελλάδας χωρίς να θεωρείται δεδομένη η παρουσία κάποιου, αφού η τελική επιλογή ανήκει στον ομοσπονδιακό προπονητή, Δημήτρη Ιτούδη, που παρεμπιπτόντως συνεργάζεται με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ στη Φενέρμπαχτσε.

Υπενθυμίζεται πως ο Γουόκαπ επέκτεινε προ ημερών το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό ως το 2027 και δηλώνει... ερωτευμένος με την χώρα. Πάντως τον Ιανουάριο, μετά τη νίκη του Ολυμπιακού στο Περιστέρι με δικό του καλάθι στο τέλος, ο Τεξανός γκαρντ είχε ρωτηθεί από την ΕΡΤ αν σκέφτεται το ενδεχόμενο να παίξει στην Εθνική Ελλάδας και είχε απαντήσει «... μα, είμαι Αμερικανός. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι». Φαίνεται, ωστόσο, πως στους μήνες που ακολούθησαν ωρίμασε η ιδέα μέσα του και με την παρότρυνση και της ομάδας του το θέμα προχώρησε.

Πηγή: sport-fm.gr

Εθνική: Τελευταία Ενημέρωση