ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Με επιτυχία η παρουσίαση του λευκώματος «125 χρόνια ΓΣΠ»

Παρουσιάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Σαββίδη

Ο Γυμναστικός Σύλλογος «Τα Παγκύπρια» (ΓΣΠ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος «125 χρόνια ΓΣΠ», του δρα Χρύσανθου Χρυσάνθου, δημοσιογράφου, συγγραφέα και μελετητή και των εκδόσεων Armida, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, στο κτίριο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα λεύκωμα παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης. Η έκδοση του λευκώματος γίνεται με την ευκαιρία της επετείου των 125 χρόνων του ΓΣΠ και όπως ανέφερε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, Θεόδωρος Ιωαννίδης, θα διανέμεται δωρεάν ούτως ώστε να μεταφερθεί η πληροφόρηση σε κάθε Κύπριο μελετητή, ιστορικό αλλά και κάθε πολίτη.

Στην παρουσίασή του ο κ. Σαββίδης, ο οποίος διετέλεσε αθλητής του ΓΣΕ, σημείωσε ότι «ο ΓΣΠ ήταν ανέκαθεν κάτι πολύ περισσότερο από ένας αθλητικός χώρος, στον οποίον διεξάγονταν αγώνες, για να προσθέσει πως ήταν ένας χώρος στον οποίο φιλοξενούνταν, πέραν των αθλητικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεις εορτασμού εθνικών επετείων, αλλά και εκδηλώσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα των Κυπρίων».

Όπως είπε, το ιστορικό λεύκωμα του συγγραφέως Δρα Χρύσανθου Χρυσάνθου είναι πολύ σημαντικό και πολύ σπουδαίο, διότι είναι ένα βιβλίο που προσδίδει στον ΓΣΠ την πραγματική διάστασή του, αναδεικνύοντας τον, όχι μόνο, ως πρωταγωνιστή στην αθλητική ζωή της Κύπρου, αλλά και ως δημιουργικό παράγοντα εθνικής στήριξης, πολιτισμού, κοινωνικού έργου και προφοράς στην Λευκωσία και παγκύπρια από το 1894. «Ένα βιβλίο που αποτελεί σημαντικό τεκμήριο, όχι μόνο, για την ιστορική διαδρομή του Συλλόγου, αλλά και για την ιστορική, αθλητική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Εκατοντάδες αθλητές, φίλαθλοι, γεγονότα και πρωτοποριακή αθλητική δραστηριότητα υπήρξαν σταθμοί στην ιστορία του ΓΣΠ, στην ιστορία της Λευκωσίας, στην Ιστορία της Κύπρου», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Σαββίδης είπε ακόμα ότι «στις εγκαταστάσεις του, στο στάδιο ποδοσφαίρου και στο Εθνικό Στάδιο Στίβου κτυπά μέχρι σήμερα η καρδιά του κυπριακού αθλητισμού», σημειώνοντας πως «αυτό διαπιστώνει αβίαστα και ο αναγνώστης μέσα από εκπληκτικές φωτογραφίες ποδοσφαιρικών συναντήσεων για ευρωπαϊκές διοργανώσεις που προσέλκυσαν τα φώτα της δημοσιότητας ανά τον κόσμο, πανηγυρισμών για τρόπαια που κατακτήθηκαν, εθνικών και διεθνών αγώνων στίβου, συναυλιών καλλιτεχνών εγνωσμένου κύρους, τελετών αποφοίτησης, απονομών μουσικών βραβείων». «Όπως άλλωστε υπογραμμίζει ο Δρ. Χρυσάνθου η ανασκόπηση της Ιστορίας θέτει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τον ΓΣΠ στη μακρά του πορεία», τόνισε.

Αναφερόμενος περαιτέρω στο λεύκωμα, ο κ. Σαββίδης σημείωσε πως δεν αποτελεί μόνο το άμεσο αποτέλεσμα μιας εμπεριστατωμένης έρευνας για τον ΓΣΠ, αλλά είναι συνάμα ένα εξαίρετο ιστορικό τεκμήριο, η πρώτη και μοναδική πλήρης έκδοση, στην οποία συγκεντρώνονται τεκμηριωμένα σε έναν τόμο όλες εκείνες οι πολύτιμες ιστορικές στιγμές της διαδρομής του Συλλόγου - και κατά μίαν πτυχή και της Κύπρου.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου Δρας Χρύσανθος Χρυσάνθου ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Αντώνης Δράκος επίτιμος πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ) και ισόβιο μέλος του ΓΣΠ.

Στίβος: Τελευταία Ενημέρωση

X