ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία της Κυπριακής Σκοποβολής»

Θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου

Στην παρουσία εκπροσώπων του κυπριακού αθλητισμού, της ελληνικής σκοποβολής, αξιωματούχων της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας σκοποβολής, καθώς και αρκετών αθλητών και φίλων του αθλήματος, την ερχόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό σκοπευτήριο «Λάκης Ψημολοφίτης» στα Λατσιά, η παρουσίαση του δίτομου βιβλίου «Ιστορία της Κυπριακής Σκοποβολής» του αθλητικού συντάκτη (μέλους της ΕΑΚ και της AIPS) Ανδρέα Λαζανίτη.

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στον ευρύτερο ελληνικό χώρο που καταπιάνεται σοβαρά με τα αγωνίσματα της σκοποβολής. Μέσα από τις 820 περίπου σελίδες των δυο τόμων, διανθισμένες με πάνω από 800 φωτογραφίες, πέραν των 200 εγγράφων και ντοκουμέντων και πέραν των 100 αποκομμάτων από εφημερίδες και περιοδικά, παρελαύνουν αθλητές, παράγοντες, εκδηλώσεις και γεγονότα, που άφησαν την σφραγίδα τους (θετικά ή και αρνητικά) στο άθλημα της σκοποβολής. Στο άθλημα που ξεκίνησε ως ενασχόληση των ανδρών των ενόπλων δυνάμεων και σαν χόμπι της «ελίτ» και που έφθασε να αποκαλείται ως το «εθνικό άθλημα της Κύπρου» και η «αιχμή του δόρατος» του κυπριακού αθλητισμού.

Η όλη ιστορία, χωρίζεται σε τρεις περιόδους ως εξής:
Α. Από το 1896 μέχρι το 1960, όταν η Κύπρος βρισκόταν κάτω από τη Βρετανική Αποικιοκρατία.
Β. Από το 1960 μέχρι το 1983, όταν οι Κύπριοι σκοπευτές αγωνίζονταν με τα χρώματα της Ελλάδας και, Γ. Από την ίδρυση της ΣΚΟΚ το 1983 μέχρι τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004.

Στο βιβλίο καταγράφονται επίσης, η ίδρυση και λειτουργία σκοπευτηρίων και σκοπευτικών σωματείων στην Κύπρο, με αναφορά σε παράγοντες και αθλητές του κάθε σωματείου, οι μεγάλες σκοπευτικές διοργανώσεις που έγιναν στην Κύπρο, η εισαγωγή στην Κύπρο και η ανάπτυξη των αγωνισμάτων του σπόρτιγκ και του σταθερού στόχου, η προσέλκυση γυναικών στο «ανδροκρατούμενο» άθλημα της σκοποβολής και οι αδελφοποιήσεις σκοπευτικών σωματείων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σ’ όλη την υπό επισκόπηση περίοδο, 12 αθλητές και μια αθλήτρια συμμετείχαν σε 8 Ολυμπιάδες, όπου τρεις απ’ αυτούς εξασφάλισαν τον επίζηλο τίτλο του Ολυμπιονίκη, ενώ μόνο ένας σ’ αυτή την περίοδο «μετρά» τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς.

Στην τελετή της παρουσίασης, θα απευθύνουν χαιρετισμό, ο πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Αθανάσιος Παπαγεωργίου, ενώ θα προλογίσει το βιβλίο, ο τέως πρόεδρος της ΣΚΟΕ και τέως μέλος της ΕΟΕ Παύλος Κανελλάκης. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον πρόεδρο της ΕΑΚ Ηρόδοτο Μιλτιάδους και τον Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα αθλητισμού Φοίβο Ζαχαριάδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σκοποβολή: Τελευταία Ενημέρωση