ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

O Παύλος Κοντίδης γράφει για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους νέους ώστε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό

Υπερτόνισε τη σημασία ο κάθε νέος να έχει πρόσβαση στον αθλητισμό από την παιδική του ηλικία

Με τίτλο: «Ταχύτερα, ψηλότερα, πιο μακριά: Βελτίωση των κινήτρων για τους νέους της Ευρώπης ώστε να ασχοληθούν με τον επαγγελματικό αθλητισμό» ο Παύλος Κοντίδης αρθρογράφησε στο friendsofeurope.org, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στο πρόγραμμα European Young Leaders (#EYL40) για το 2022 – για το 2023 τον διαδέχεται η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

Ο Παύλος Κοντίδης υπερτόνισε τη σημασία ο κάθε νέος να έχει πρόσβαση στον αθλητισμό από την παιδική του ηλικία και να υπάρχουν τέτοια κίνητρα που να παρακινούν τους νεαρούς να ακολουθήσουν καριέρα Ολυμπιακού επιπέδου. Προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει ένα κονδύλι για την δημιουργία ενός αθλητικού προγράμματος που θα προσφέρει βοήθεια σε αθλητές κάτω των 18 ετών οι οποίοι έχουν προοπτικές για να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εμβαθύνοντας στην πρότασή του προτείνει τη «δημιουργία ενός συμβουλίου που θα αποτελείται από Ολυμπιονίκες οι οποίοι θα εξετάζουν και θα επιλέγουν έναν δικαιούχο από κάθε χώρα. Το πρόγραμμα, συμπληρώνει, θα μπορεί να έχει διάρκεια για τέσσερα χρόνια, μέχρι τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα μέλη αυτού του συμβουλίου, πέραν από οικονομική βοήθεια, θα μπορούν να λειτουργούν και ως μέντορες στους επίδοξους Ολυμπιονίκες προσφέροντάς τους καθοδήγηση με βάση τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους».

Επιπλέον, προσθέτει πως «η ΕΕ θα μπορούσε να διοργανώσει εξειδικευμένα σεμινάρια για να διαδοθεί το πρόγραμμα αυτό, ώστε να φθάσει το πρόγραμμα και στην ύπαιθρο, προκειμένου να έχουν όλοι οι νέοι την ίδια ευκαιρία για να γίνουν Ολυμπιονίκες».

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι κάτι τέτοιο εφαρμόζει στην Κύπρο ο ίδιος ο Παύλος Κοντίδης μέσω του προγράμματος #ΤοwardsParis που σκοπό έχει να ενισχυθούν οικονομικά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο νεαροί αθλητές ώστε να έχουν όλα τα εφόδια για τον στόχο της πρόκρισης και της καλύτερης προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς & Παρα-Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024». Ακόμη, με τη συνεργασία της χορηγού εταιρείας του, Quadcode, δόθηκαν πρόσφατα αθλητικές υποτροφίες σε δύο νεαρούς εξελίξιμους ιστιοπλόους.

Οι αξίες του αθλητισμού

Ο Κύπριος ιστιοπλόος στο άρθρο του γράφει ότι «χρειάζονται οι λύσεις για να τραβήξουν την προσοχή των νέων προς τον επαγγελματικό αθλητισμό, τονίζοντας τον αντίκτυπο που έχει η ενασχόληση με τον αθλητισμό στις ζωές των ανθρώπων». Όπως αναφέρει, «μέσω του αθλητισμού ένα άτομο μπορεί να διδαχθεί διάφορες αξίες όπως ο αυτοέλεγχος, η αφοσίωση, η δέσμευση και ο σεβασμός προς τους άλλους».

Ο δις Πρωταθλητής Ευρώπης (2018, 2022) και δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής (2017, 2018) καταγράφει το γεγονός ότι «τα τελευταία χρόνια μικραίνει ο αριθμός των νέων τα μικρά κράτη της Ευρώπης που επιλέγουν να κάνουν καριέρα σε κάποιο από τα Ολυμπιακά αθλήματα και σημειώνει ότι δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες που έχουν ισχυρές πολιτικές για τον αθλητισμό διαθέτουν αθλητές παγκοσμίου φήμης».

Τα δύο μεγάλα εμπόδια

Επιπλέον, ο Κοντίδης γράφει για τα δύο μεγάλα εμπόδια στην ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό.

Πρώτο είναι η διάδοση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης που παγιδεύει τους νέους σε έναν εικονικό κόσμο, που τους δημιουργεί την εντύπωση ότι με ένα κλικ μπορούν να αποκτήσουν πλούτη και φήμη, με αποτελέσματα να είναι πιο ελκυστικό αυτό το πακέτο, αντί η επιδίωξη για διάκριση σε ένα άθλημα.

Δεύτερο, το γεγονός ό,τι η φυσική αγωγή στα σχολεία, που είναι η πρώτη επαφή ενός παιδιού με τον αθλητισμού, υποβαθμίζεται στα σχολεία και είναι το πρώτο που θα αφαιρεθεί σε τυχόν προσαρμογές στο πρόγραμμα.

«Τα σχολεία παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθλητικής κουλτούρας» επισημαίνει ο Αργυρός Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο το 2012.

Πέραν τούτο, αντιλαμβάνεται από τις περισσότερες κυβερνήσεις έλλειψη μακροπρόθεσμου οράματος στον αθλητισμό, με τις πλείστες να στέκονται στο πλευρό ενός αθλητή μόνο μετά που θα μπορέσει να φτάσει σε επιτυχίες.

Ιστιοπλοΐα: Τελευταία Ενημέρωση