ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Έχουμε δουλειά για το μεγάλο ραντεβού»

Ο Κύπριος ιστιοπλόος επιστρέφοντας από την Ισπανία αναγνωρίζει τι πήγε λάθος

«Είδαμε τις αδυναμίες μας, τις αναγνωρίζουμε και ξέρουμε ότι έχουμε δουλειά να κάνουμε μέχρι το μεγάλο ραντεβού που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Με αυτό το σκεπτικό ο Παύλος Κοντίδης αντιμετωπίζει την όγδοη θέση, της ιστιοπλοϊκής κλάσης ILCA 7 (Laser), στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της χρονιάς που έγινε στη Πάλμα της Μαγιόρκα.

Ο Κύπριος ιστιοπλόος επιστρέφοντας από την Ισπανία αναγνωρίζει τι πήγε λάθος στο 53ο Trofeo Princesa Sofia και παράλληλα νιώθει αισιόδοξος ενόψει του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, που έρχεται σύντομα, στο Ιέρς της Γαλλίας.

Αυτό θα είναι και το τελευταίο μεγάλο τεστ για τον ιστιοπλόο του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, πριν να μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του για την παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», όπου είναι ο μεγάλος στόχος για το 2024.

Τι έγινε στη Μαγιόρκα

Ο Πρωταθλητής Ευρώπης το 2018 και το 2022 στη Μαγιόρκα μπήκε ως δέκατος στην κούρσα μεταλλίων και εκεί έφθασε πέμπτος στον τερματισμό, καταφέρνοντας να κερδίσει δυο θέσεις στη γενική κατάταξη, ανεβαίνοντας στην όγδοη θέση.

«Γενικά την εβδομάδα μπορώ να την χαρακτηρίσω με αρκετά λάθη στις αποφάσεις μου σχετικά με τον καιρό. Πολλές φορές φαίνεται αρκετά εύκολη επιλογή με τον αέρα, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολη» αναφέρει και εξηγεί: «Υπάρχουν πολλές εναλλαγές του ανέμου πέντε μάξιμουμ δέκα μοίρες, σε κάποιες συνθήκες και περιπτώσεις διαρκεί 3-4 λεπτά που σου δίνει το περιθώριο να περιμένεις τη δική σου πλευρά να σου δώσει πλεονέκτημα. Αλλά σε κάποιες άλλες κούρσες αυτή η εναλλαγή του ανέμου δεν ερχόταν πίσω, άρα αν δεν πας στη σωστή πλευρά, χάνεις».

Έπειτα, ο Χρυσός Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2017 και το 2018, λέει: «Κάθε 10-15 λεπτά άλλαζε η εικόνα και είναι αυτό που το κάνει ιδιαίτερο και περίπλοκο, μιας και είχαμε τεράστια γραμμή εκκίνησης και πάρα πολλά σκάφη στο στόλο (65), αρκετές μικρές ιστιοδρομίες και μικρά πρώτα όρτσα (σ.σ. κατεύθυνση προς την ευθεία φοράς του ανέμου) που αυτό το πράγμα δίνει δυναμική στην πρώτη φάση της κούρσας. Δεν δίνει πολλά περιθώρια εάν δεν είσαι στο σωστό σημείο, να μπορείς να κάνεις recover την κούρσα».

Ο 34χρονος ιστιοπλόος στέκεται σε ακόμη ένα σημείο της παρουσίας του στο 53ο Trofeo Princesa Sofia. «Κάτι συνηθισμένο που κάνουν στη Πάλμα εδώ και χρόνια είναι ότι πολλές φορές υπάρχουν πρόωρες εκκινήσεις, τις οποίες λες και οι αλητάρχες κλείνουν τα μάτια και αφήνουν την κούρσα να συνεχιστεί, που είναι ακόμη ένα σημείο που σε σοβαρούς αγώνες, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δεν το συναντάς».

«Είμαι πιο αισιόδοξος»

Για τον Παύλο Κοντίδη ακολουθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Ιέρ, από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 27. Στις 16 του μήνα θα ταξιδέψει για τη Γαλλία για προετοιμασία και συμμετοχή στον αγώνα. «Εκεί θα έχουμε μόνο ένα στόλο, πάλι αρκετά μεγάλο, γύρω στα 60 σκάφη, αλλά είμαστε πιο εξοικειωμένοι με τις συνθήκες εκεί και ταυτόχρονα είμαι πιο αισιόδοξος για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, μιας και είναι το τελευταίο μεγάλο τεστ πριν από την Ολυμπιάδα» σημειώνει ο Αργυρός Ολυμπιονίκης στο «Λονδίνο 2012».

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Ιέρς θα υπάρξει ένα διάστημα ξεκούρασης για τον Παύλο Κοντίδη, προτού ξεκινήσει το τρίμηνο (Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος) της εντατικής προετοιμασίας στη Μασσαλία, ώστε να εξοικειωθεί με τα Ολυμπιακά νερά, συμμετέχοντας και σε κάποιες coach regattas με τους ανταγωνιστές.

Super Grand Sponsor του Κοντίδη είναι η Freedom24, ενώ τον στηρίζει διαχρονικά η ΟΠΑΠ Κύπρου ως μεγάλος χορηγός ενώ μεγάλοι χορηγοί είναι επίσης οι Finstella και easyBoat.com. Τον χορηγούν το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Ίδρυμα Λεβέντη, η Πετρολίνα και η Ayia Napa Marina. Υποστηρικτές είναι το Stelios Philanthropic Foundation, η Alassia NewShips Management, η Quadcode, η Hartmann Holdings LTD και η VITA Construction.

Ιστιοπλοΐα: Τελευταία Ενημέρωση