ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τεράστιο επίτευγμα για την Κυπριακή Ιστιοπλοΐα

24sports team

info@24sports.com.cy

Η Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΚΙΟ) σε Διάσκεψη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton το μεσημέρι της Τετάρτης (8/2) ανακοίνωσε τα τεράστια οφέλη που φέρνει για την κυπριακή ιστιοπλοΐα το Εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης και εκπαίδευσης.

Η ΚΙΟ, αλλά και η Κύπρος γενικότερα, έχουν την τεράστια τιμή να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μόλις 13 χώρες απ’ όλο τον κόσμο που μπορεί μεταξύ άλλων να διαπιστεύει Ομίλους ως εκπαιδευτικά κέντρα ιστιοπλοΐας και να εκδίδει διπλώματα εκπαιδευτών και προπονητών. Κάτι που αναβαθμίζει το επίπεδο εκπαίδευσης μέσω εργοδότησης πιστοποιημένων προπονητών και εκπαιδευτών που ακλουθούν τις αρχές της θεμελιώδης καλής πρακτικής, όπως ορίζεται από τη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Για να μπορέσει η Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία να φθάσει σε αυτό το επίπεδο χρειάστηκε μια διαδικασία περίπου 2,5 χρόνων σκληρής δουλειάς από το Διοικητικό Συμβούλιο και της αρμόδιας επιτροπής. Τα ωφελήματα για τους διαπιστευμένους ομίλους είναι πάρα πολλά, όπως και για τους εκπαιδευτές, προπονητές και αθλητές. Το επίπεδο ανεβαίνει, όπως και οι απαιτήσεις με απώτερο στόχο να απασχοληθούν περισσότεροι αθλητές με την ιστιοπλοΐα, κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προπόνησης και ανάπτυξης.

Τα τέσσερα διαπιστευμένα προπονητικά κέντρα
Στη Διάσκεψη Τύπου η ΚΙΟ ανακοίνωσε και επίσημα τα τέσσερα προπονητικά κέντρα / Ναυτικοί & Ιστιοπλοϊκοί όμιλοι που έχουν διαπιστευτεί.

1) Begafigo
2) Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου
3) Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού
4) Pafos International Sailing Club

Οι διαπιστευμένοι όμιλοι παρέχουν προπόνηση σε όλα τα επίπεδα (εκμαθήσεις και αγωνιστική ιστιοπλοΐα) μέσα σε ένα δομημένο περιβάλλον, όπου το πρόγραμμα προπόνησης γίνεται από αναγνωρισμένους προπονητές και εκπαιδευτές που ακολουθούν συγκεκριμένο τρόπο και κατάλληλα σκάφη για όλες τις ηλικίες και για όλα τα επίπεδα, έχοντας πάντα υπόψη τους κανόνες διαχείρισης της ασφάλειας.


Στη Διάσκεψη Τύπου τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, κ. Γιάννος Φωτίου. «Ο Παύλος Κοντίδης έχει ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά και εμείς σαν ομοσπονδία και σαν διοικητικό συμβούλιο έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε τον πήχη ψηλά, να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει και συνέχεια και ότι θα μπουν και νέοι αθλητές. Έχουμε εκπονήσει ένα στρατηγικό σχεδιασμό τετραετίας και ευελπιστούμε ότι στην Ολυμπιάδα του Τόκιο θα έχουμε τουλάχιστον τέσσερις προκρίσεις για να μην μπω και πέντε. Η Διάσκεψη έχει σκοπό να σας παρουσιάσουμε το Εθνικό Πρόγραμμα ανάπτυξης και εκπαίδευσης. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο διασφαλίζει το σύστημα ποιότητας στην ανάπτυξη και εκπαίδευση των αθλητών μας. Το πρόγραμμα αυτό κινείται σε τρεις άξονες. Ο ένας άξονας είναι ο όμιλος ή το σωματείο, ο δεύτερος ο προπονητής και ο τρίτος ο αθλητής. Το σύστημα αυτό διασφαλίζει στον όμιλο να έχει ορθές διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την προπόνηση και τους αγώνες με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο, στον προπονητή αν είναι καλά εκπαιδευμένος και άρτια εξοπλισμένος να αντιμετωπίζει προκλήσεις, είτε αγωνιστικές, είτε στην εκμάθηση. Να μπορούμε να πάρουμε τον αθλητή από αναπτυξιακό επίπεδο και να φθάνει σε ένα αγωνιστικό επίπεδο.


Η διεθνής ομοσπονδία έχει διαθέσει αυτό το πρόγραμμα από το 2009 σε συνεργασία με την ΔΟΕ. Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί αρκετές χώρες αλλά όχι μεγάλος αριθμός. Μαζί με τη δική μας διαπίστευση έχει ακολουθήσει και η Ιαπωνία. Μας έχει πάρει περίπου δυόμιση χρόνια και κάτι για να το εφαρμόσουμε. Διασφαλίζει όλες τις διαδικασίες και όλα τα προγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να φέρουμε τον αθλητή στο επίπεδο που επιθυμούμε. Κάναμε αρκετά σεμινάρια σε προπονητές και σε ομίλους.

Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πέντε ομίλοι από τους οποίους οι τέσσερις θα διαπιστευτούν επίσημα από μας. Η διεθνής ομοσπονδία προσδίδει μεγάλη σημασία σε αυτό το πρόγραμμα. Η διαπίστευση μιας εθνικής ομοσπονδίας λαμβάνει επίσημο χαρακτήρα, αφού την καθορίζει πλέον ως επίσημο όργανο να διαπιστεύει ομίλους και να εκδίδει διπλώματα σε προπονητές. Αυτό από μόνο του δίνει και το ύψιστο της σημασίας.

Την όλη επιχορήγηση του προγράμματος την έχει καλύψει σε αυτά τα δυόμιση χρόνια η ΚΟΕ, επίσης ο ΚΟΑ μας κάλυψε και άλλα κόστη. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο και όλο το Εκτελεστικό συμβούλιο της Ολυμπιακής Επιτροπής για όλη τη στήριξη και συμπαράσταση που είχαμε. Θέλω επίσης να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον πρόεδρο, αντιπρόεδρο και διοικητικό συμβούλιο του ΚΟΑ, διότι η συνεχής στήριξη που έχουμε μας δίνει μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τον επίσημο χορηγό μας, τον ΟΠΑΠ Κύπρου και ιδιαίτερα τον Εκτελεστικό Διευθυντή τον κ. Αλετράρη, ο οποίος εμπιστεύεται την ομοσπονδία μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να δώσω στο διοικητικό μου συμβούλιο αλλά και στην ομάδα εργασίας που ανέλαβε τη εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο απαρτιζόταν με αρχηγό και συντονιστή την Τεχνικό μας Σύμβουλο Έλενα Παπάζογλου, τον Φιλ Μάτον και τον Γιάννη Παπάζογλου. Επίσης, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στους προέδρους του Ναυτικού ομίλου αλλά και στους προπονητές οι οποίοι με ενθουσιασμό αγκάλιασαν το πρόγραμμα.

 

Ακολούθησε η ομιλία από τον πρόεδρο της ΚΟΕ, κ. Ντίνο Μιχαηλίδη- Αυτό που έγινε πιθανόν να σημαδέψει την Κύπρο:«Είναι τιμή μας να βρισκόμαστε εδώ. Τα εύσημα και τα συγχαρητήρια ανήκουν αποκλειστικά στην ΚΙΟ, στον πρόεδρο και στα στελέχη του. Δεν είναι απλό αυτό που πετύχατε. Είναι οι προδιαγραφές καταξίωσης κα ανάπτυξης του αθλητισμού σε οποιοδήποτε αγώνισμα.

Ο αθλητισμός πια είναι ένα λειτούργημα που εργάζεται σε επιστημονικές μεθόδους. Επιβάλλεται να ακολουθήσεις το σωστό πρόγραμμα οργάνωσης ανάπτυξης και προγραμματισμού. Αυτό το έχει πετύχει η ομοσπονδία και γι’ αυτό πέτυχε να είναι μια από τις 13 χώρες που δικαιούται να δίνει διπλώματα σε προπονητές. Είναι μεγάλη υπόθεση. Το να μεταφέρουμε τα συγχαρητήρια μας στην ομοσπονδία είναι κάτι που δεν γίνεται τώρα αλλά εδώ και πολλά χρόνια, γιατί μας έβγαλε ασπροπρόσωπους και με Ολυμπιονίκες και με συνεχείς συμμετοχές σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Η φιλοδοξία μας είπε ο πρόεδρος είναι να πάμε με τέσσερις πέντε αθλητές. Πιστεύω ότι μπορούμε και παραπάνω. Έχουμε τα εχέγγυα και την υποδομή. Θέλω να εκφράσω και τον θαυμασμό μου στην ομοσπονδία. Αν μου επιτρέπετε κ. πρόεδρε να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου από την ΚΟΕ στην Έλενα Παπάζογλου η οποία ήταν ο συντονιστής του προγράμματος που ήταν ο βασικός συντελεστής της επιτυχίας. Αυτό που έγινε πιθανόν να σημαδέψει την Κύπρο, δεν είναι απλό πράγμα».


Με τη σειρά του ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ κ. Δημήτρης Λεοντή, είπε τα ακόλουθα:«Να εκφράσω κι εγώ τον θαυμασμό μου γι’ αυτό το επίτευγμα της ομοσπονδίας. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω εκ μέρους του ΚΟΑ τη Διάσκεψη. Είναι ένα πρόγραμμα που θα φέρει νέα δεδομένα και περαιτέρω ώθηση ανάπτυξη στην Κυπριακή ιστιοπλοΐα.

Ο ΚΟΑ ενθαρρύνει τέτοιες προσπάθειες οι οποίες αποκλειστικά αγγίζουν σε βάθος την υποδομή. Είναι γνωστό ότι ο οργανισμός στηρίζει και δίνει τα απαραίτητα εχέγγυα στις ομοσπονδίες να αναπτύξουν το άθλημα τους Η ΚΙΟ με την οποία έχουμε άψογη συνεργασία απολαμβάνει τα οφέλη τα οποία φαίνονται και έμπρακτα. 

Η ΚΙΟ συγκαταλέγεται μέσα στις κορυφαίες ομοσπονδίες του τόπου μας με τους αθλητές της να επιτυγχάνουν μεγάλες επιτυχίες. Είναι η ομοσπονδία που ο αθλητής της κατάφερε να χαρίσει στην Κύπρο την υπέρτατη διάκριση στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού με τον Παύλο το 2012. Η ομοσπονδία ανέλαβε να προωθήσει αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα ανάπτυξης το οποίο έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία. Την στήριξη του ΚΟΑ να τη θεωρείτε δεδομένη. Θέλω να συγχαρώ φίλε πρόεδρε τόσο εσάς όσο και το διοικητικό σας συμβούλιο».

 

 

 

Ιστιοπλοΐα: Τελευταία Ενημέρωση