ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

19οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης «Μάλτα 2023»: Με Αριθμό Ρεκόρ 187 Αθλητών Σε 10 Αγωνίσματα

Η αποστολή της ΚΟΕ

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, ανακοίνωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε στο Ολυμπιακό Μέγαρο, την Αποστολή, και τους στόχους της ομάδας που θα συμμετάσχει στους 19ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στη Μάλτα, από 29 Μαΐου μέχρι 3 Ιουνίου.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δέκα αθλήματα που είναι: Αντισφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Καλαθόσφαιρα 5Χ5 & Καλαθόσφαιρα 3Χ3, Κολύμβηση, Ιστιοπλοΐα, Ράγκμπι 7, Στίβος, Σκοποβολή, Σκουός, και Τζούντο. Η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί με 187 αθλητές και αθλήτριες, σε όλα τα αθλήματα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για οποιαδήποτε προηγούμενη κυπριακή αποστολή σε αγώνες που διοργανώθηκαν εκτός Κύπρου.

Αναλυτικά ο πίνακας με τις συμμετοχές της Κυπριακής αποστολής ανά άθλημα είναι :

ΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΟΛΟ
1 ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ 4 2 6
2 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ 4 3 7
3 ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ 5X5 12 12 24
ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ 3Χ3 4 4 8
4 ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 8 9 17
5 ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ 21 10 31
6 ΡΑΓΚΜΠΙ 7 12
7 ΣΤΙΒΟΣ 24 21 45
8 ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ 8 6 14
9 ΣΚΟΥΟΣ 6 1 7
10 ΤΖΟΥΝΤΟ 9 7 16
ΣΥΝΟΛΟ 112 75 187

Γεώργιος Χρυσοστόμου : «Εμπιστευόμαστε αθλητές και Ομοσπονδίες – Έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιούμε όσα εξαγγέλλουμε»
Ο Προέδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου αναφερόμενος στην συγκρότηση της αποστολής, επεσήμανε ότι για την ΚΟΕ η διάκριση δεν είναι αυτοσκοπός αλλά η προώθηση των Αξιών του Ολυμπισμού, και κάλεσε τους αθλητές μας να παρουσιάσουν τον καλύτερο τους εαυτό, τόσο με την προσπάθεια τους στους αγωνιστικούς χώρους, όσο και με τη συμπεριφορά τους εκτός από αυτούς, και να γίνουν οι άξιοι πρεσβευτές της πατρίδας μας.
Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΚΟΕ αντιμετωπίζει την συγκρότηση κάθε αποστολής στο εξωτερικό σημείωσε: «Εμπιστευόμαστε τους αθλητές μας και τις Ομοσπονδίες τους, και δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους. Καταρτίσαμε τη μεγαλύτερη αποστολή που είχαμε ποτέ, γιατί έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε. Οι δυνατότητες αυτές αφορούν και στον οικονομικό τομέα. Θέλω να επισημάνω ότι για πρώτη φορά θα συμμετάσχει ομάδα του Ράγκμπι με πολύ μεγάλη αποστολή. Επιπρόσθετα όταν είδαμε ότι υπήρχε στο πρόγραμμα ύστερα από πολλά χρόνια η Ιστιοπλοΐα, με κάποια αγωνίσματα μάλιστα να αφορούν πιο μικρές ηλικίες, είπαμε ότι θα δώσουμε ευκαιρίες σε όλους. Στην ομάδα της Ιστιοπλοΐας υπάρχουν αθλητές από 14 ετών μέχρι αθλητές με πρόσφατη Ολυμπιακή συμμετοχή.
Είμαι επίσης ιδιαίτερα ευχαριστημένος ότι στην αποστολή που καταρτίστηκε υπάρχουν πέντε από τους έξι αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας του Τόκιο, των οποίων το αγώνισμα τους είναι στο πρόγραμμα, και επέλεξαν να αγωνιστούν στους ΑΜΚΕ στη Μάλτα. Αυτό αποτελεί τιμή για τους ίδιους που αποδέχτηκαν την πρόσκληση να βοηθήσουν την ομάδα, αλλά και δικαίωση για μας, για τις προσπάθειες που κάνουμε και τη σχέση που έχει αναπτυχθεί με αυτούς».

Ο κ. Χρυσοστόμου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις προσπάθειες που έγιναν για την συγκρότηση της ιατρικής ομάδας : «Για μας, κάθε αποστολή αρχίζει και τελειώνει με τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών. Θα είναι μαζί μας για άλλη μια φορά ο Δρ Γιώργος Πάνος και τον οποίο ευχαριστώ, ένας νοσηλευτής και μια μεγάλη ομάδα φυσιοθεραπευτών, η οποία θα είναι στη διάθεση των αθλητών όλο το 24ωρο. Δώσαμε επίσης τη δυνατότητα στα ομαδικά αθλήματα να συνοδεύονται από επιπρόσθετο φυσιοθεραπευτή που βρίσκεται συνήθως με την ομάδα τους. Ταυτόχρονα, όλος ο σύγχρονος εξοπλισμός που θα χρειαστεί θα μεταφερθεί από την Κύπρο. Δεν μπορούσαμε να αρκεστούμε μόνο σε ότι παρείχαν οι διοργανωτές».

Αλέξανδρος Χριστοφόρου : «Καλοδεχούμενη μεν, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός η πρώτη θέση»
Παρουσιάζοντας την αποστολή και τους στόχους της ομάδας ο Αρχηγός Αποστολής και Ταμίας της ΚΟΕ Αλέξανδρος Χριστοφόρου ανέφερε μεταξύ άλλων : «Οι ΑΜΚΕ αποτελούν αγώνες με τους οποίους αναδεικνύεται και αξιολογείται το εύρος της βάσης του αθλητικού επιπέδου των χωρών που συμμετέχουν, τουλάχιστον στα αθλήματα που υπάρχουν στο αγωνιστικό πρόγραμμα. Θεωρητικά, εφόσον είμαστε η μεγαλύτερη χώρα που συμμετέχει και υπερτερούμε σημαντικά πληθυσμιακά, θα μπορούσε αυτό να αντικατοπτρίζεται τελικά στον πίνακα μεταλλίων.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο αστάθμητοι παράγοντες τους οποίους πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα των αγώνων. Ο πρώτος είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός των αγωνισμάτων Κολύμβησης, σε αναλογία με τον συνολικό αριθμό των αγωνισμάτων (περίπου το 1/3), σε ένα άθλημα όπου ένας και μόνο αθλητής μπορεί να δώσει 3-4 χρυσά μετάλλια στη χώρα του. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι «αθλητικές πολιτογραφήσεις», Όπως ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί, αυτοί οι δύο παράγοντες είτε ο καθένας ξεχωριστά, είτε σε συνδυασμό, ειδικά σε μικρές χώρες, μπορούν να αλλοιώσουν σημαντικά το πραγματικό αθλητικό τους επίπεδο και συνεπώς να επηρεάσουν και το χάρτη των μεταλλίων.

Εμείς, μεταβαίνουμε με την μεγαλύτερη και ίσως την καλύτερη ομάδα που έχει συγκροτηθεί μέχρι τώρα, δίνοντας την δυνατότητα συμμετοχής σε πολλά νέα ταλέντα, με σκοπό να δώσουμε ευκαιρίες και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι, η κατάκτηση της πρώτης θέσης ναι μεν είναι καλοδεχούμενη αν έρθει αλλά δεν είναι ο αυτοσκοπός».

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη έδωσαν το παρόν οι αρχηγοί ομάδας, και αθλητές όλων των αθλημάτων. Ανάμεσα στους αθλητές που παρουσιάστηκαν από την αποστολή ο Πέτρος Χρυσοχός (Αντισφαίριση) δήλωσε τα εξής : «Αποτελεί τιμή να εκπροσωπείς τη χώρα σου σε οποιοδήποτε επίπεδο αγώνων και έτσι το αντιμετωπίζω σε όλη μου την καριέρα. Κάποιες φορές νομίζουμε ότι η συμμετοχή είναι μια απλή διαδικασία αλλά ως αρκετά έμπειρος, θέλω να μεταφέρω ότι κάποιοι εργάζονται αρκετό καιρό πριν για να βρεθούμε εκεί. Υπάρχουν έξοδα, υπάρχουν χορηγοί, υπάρχουν και αρκετές ώρες εθελοντισμού. Ευχαριστώ την ΚΟΕ για ότι μας προσφέρει, και θα προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό».

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια της Σφυροβολίας Βαλεντίνα Σάββα, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά των αθλητών, ανέφερε ότι κάθε αγώνας είναι γι’ αυτήν μια καινούργια εμπειρία και θα προσπαθήσει να βοηθήσει και αυτή στην προσπάθεια ολόκληρης της ομάδας για αγωνιστική επιτυχία.

Παρόντες επίσης στο πάνελ, με δηλώσεις για το άθλημα τους, ο Υπεύθυνος Συνοδός της ομάδας Στίβου Φοίβος Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας Γιάννος Φωτίου, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας κ. Νικολάου, καθώς και το Μέλος του Ε.Σ. ΚΟΕ Γιώργος Παπαγεωργίου (Βοηθός Αρχηγός αποστολής) , ο κ. Γιώργος Στούππας εκ μέρους όλων των φυσιοθεραπευτών, ο Διοικητικός Λειτουργός ΚΟΕ Γιώργος Παναγίδης (Βοηθός Αρχηγός Αποστολής) και οι αθλητές Μάριος Γιάγκου (Επιτραπέζια Αντισφαίριση) και Αδαμαντία Χριστοδουλίδου (Τζούντο).

Εννέα χώρες, 800 αθλητές, 10 αθλήματα, 125 αγωνίσματα
Ύστερα από διάστημα τεσσάρων χρόνων, η Μάλτα διοργανώνει για τρίτη φορά στην ιστορία των αγώνων, το αθλητικό συναπάντημα των εννέα χωρών που συγκροτούν την ομάδα των ΑΜΚΕ και είναι πέραν της διοργανώτριας, η Κύπρος, το Μαυροβούνιο, το Λουξεμβούργο, η Ισλανδία, το Μονακό, η Μάλτα, η Ανδόρρα, το Σαν Μαρίνο, και το Λίχτενσταϊν.

Στους αγώνες θα δώσουν το παρόν 800 περίπου αθλητές, ενώ συνολικά έχουν διαπιστευθεί 1200 περίπου άτομα. Ολόκληρη η αποστολή της ΚΟΕ θα διαμένει σε ένα μόνο ξενοδοχείο, το οποίο ανακαινίστηκε εξ’ ολοκλήρου για τις ανάγκες των αγώνων τον τελευταίο χρόνο, και στο οποίο θα διαμένουν όλες οι αποστολές των χωρών που συμμετέχουν στους αγώνες.

Ο κύριος κορμός της αποστολής μας θα μεταβεί στη Μάλτα με δύο πτήσεις την ερχόμενη Κυριακή. Η πρώτη με περίπου 170 άτομα που είναι ναυλωμένη θα αναχωρήσει στις 2.55 το πρωί, και η δεύτερη με περίπου 90 άτομα στις 12.20 το μεσημέρι. Επιπρόσθετα, 25 περίπου άτομα της αποστολής, θα μεταβούν στη Μάλτα με άλλες πτήσεις είτε προερχόμενοι από άλλες χώρες, είτε από την Κύπρο λόγω άλλων αγωνιστικών υποχρεώσεων, ύστερα από αιτήματα των αθλητικών Ομοσπονδιών που ικανοποίησε η ΚΟΕ.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας, 29 Μαϊου η Γενική Συνέλευση των Αγώνων, όπου την Κύπρο θα εκπροσωπήσουν ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ Ανδρέας Γεωργίου, καθώς και η συνάντηση των Υπουργών Αθλητισμού, όπου την αρμόδιο Υπουργό κα Μιχαηλίδου, θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης που θα βρεθεί στη Μάλτα όλη την εβδομάδα ως προσκεκλημένος της ΚΟΕ για να παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες των αθλητών μας.

Την αποστολή συνδεύει επίσης πολυμελής δημοσιογραφική ομάδα. Στα τηλεοπτικά, η Cablenet – χορηγός επικοινωνίας της ΚΟΕ – θα έχει το δικό της συνεργείο με το οποίο θα μεταδίδει κατά τη διάρκεια της μέρας θέματα από τους αγώνες. Το ΡΙΚ θα έχει επταμελή αποστολή (τρία συνεργεία), αφού η ΚΟΕ ικανοποίησε σχετικό αίτημα για ένα επιπλέον συνεργείο. Θα προβάλλει καθημερινή ημίωρη εκμπομπή μετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων στην οποία θα υπάρχουν και ζωντανές συνδέσεις με τη Μάλτα. Ο Τύπος θα καλύπτεται με ανταποκρίσεις απεσταλμένων δημοσιογράφων τόσο του ΚΥΠΕ όσο και της ΕΑΚ, ενώ η ΚΟΕ διαπίστευσε επίσης τέσσερις φωτογράφους για την κάλυψη όλων των αγωνισμάτων. Διαρκής ενημέρωση θα υπάρχει επίσης από τα Social Media της ΚΟΕ.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση