ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αποκλειστικά νέα από τον Ανδρέα Τρικωμίτη για την καριέρα του στο MMA

Ο ρόλος της Κυβέρνησης, και η πιο βαθιά ανάλυση από την ομάδα μας για τη λειτουργία του UFC

Στην προσπάθειά μας να πάρουμε συνέντευξη από έναν μαχητή που έχει επηρεάσει δραματικά τις μικτές πολεμικές τέχνες στην Κύπρο και την Ελλάδα, κάναμε μια ολοκληρωμένη ανάλυση της δυναμικής του αθλήματος.

Οι προσπάθειές μας περιλάμβαναν τη συλλογή εκτενών πληροφοριών από διάφορες πηγές, ονομάτων, συνδέσμων που συνδέονται με τις παγκόσμιες λειτουργίες του UFC.

Αυτή η σχολαστική εξερεύνηση πραγματοποιήθηκε με στόχο να αποκαλύψει όχι μόνο τις θετικές αλλά και τις αρνητικές πτυχές του MMA.

Με το να βυθιστούμε σε αυτήν την έρευνα, επιδιώξαμε να αποκτήσουμε μια γενική κατανόηση του τοπίου του αθλήματος, ανοίγοντας το δρόμο για μια διορατική και τεκμηριωμένη συνέντευξη με τον Ανδρέα Τρικωμίτη.

Μπορείς να παρέχεις μια επισκόπηση των εξελίξεων στην καριέρα σου τα τελευταία χρόνια, μέχρι και τις προκλήσεις καθώς και τις διαπραγματεύσεις με το UFC, και τελικά την υπογραφή συμφωνίας με την FRM; Πώς έχουν αυτές οι εμπειρίες διαμορφώσει την τρέχουσα εστίασή σου και την προετοιμασία σου για το επερχόμενο αγώνα στην κατηγορία των 77kg;”

Εδώ και χρόνια, από την αρχή της επαγγελματικής μου πορείας, είχα έναν φίλο που με προωθούσε σε αγώνες διαφόρων οργανισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά το γεγονός ότι κατέκτησα οκτώ συνεχόμενες επαγγελματικές νίκες και τέσσερις τίτλους, παρέμεινα πιστός σε αυτόν, αποφασίζοντας να μην υπογράψω συμφωνία με μια μεγάλη ομάδα διαχείρισης αθλητών, αν και είχα πολλές προτάσεις. Η πίστη αποτελεί σημαντικό κομμάτι του χαρακτήρα μου, και δεν εγκαταλείπω τους ανθρώπους μου. Αυτή η αρχή ισχύει επίσης και για τον προπονητή μου στο ΜΜΑ. Έχω έναν και μοναδικό προπονητή σε ολόκληρη την καριέρα μου και παραμένω πιστός σε εκείνους που με στηρίζουν εδώ και χρόνια.

Αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες στους τελευταίους προγραμματισμένους μου αγώνες. Οι αντίπαλοι μαχητές μου από διάφορες γνωστές ομάδες αποσύρονταν. Ο τελευταίος προγραμματισμένος μου αγώνας, όπου είχα να αντιμετωπίσω τον συναθλητή του πρωταθλητή του UFC στην κατηγορία μου με ρεκόρ 5-0 αποσύρθηκε. Εγκατέλειψε τον χώρο χωρίς να ακολουθήσει τη διαδικασία μείωσης βάρους, αφού είχα ήδη ζυγιστεί εγώ. Μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα μου στο Facebook αυτούς τους προγραμματισμένου αγώνες που αποσύρθηκαν οι αντίπαλοι αφού είχαν γίνει και τα πανό των αγώνων.

Μετά τον τελευταίο μου αγώνα, ξεκινήσαμε συζητήσεις με το UFC τον Αύγουστο του 2022 και λάβαμε μια πολύ θετική απάντηση, προβλέποντας ότι θα έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι εάν εμφανιστεί η κατάλληλη ευκαιρία να αγωνιστούμε. Ωστόσο, καθώς περνούσε ο καιρός, ο φίλος μου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, λόγω της ισχυρής δύναμης και των διασυνδέσεων μιας έμπειρης ομάδας διαχείρισης αθλητών που συνεργάζεται με το UFC, θα ήταν ωφέλιμο για εμένα να υπογράψω με μια ομάδα που έχει έδρα τις ΗΠΑ. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις πείστηκα ότι έπρεπε να υπογράψω αφού πολλοί μαχητές που βρισκόταν στις ΗΠΑ υπέγραφαν συμβόλαια γιατί είχαν καλές ομάδες διαχείρισης. Η κατηγορία μου δεν είναι μόνο μία από τις πιο δύσκολες και ανταγωνιστικές, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότεροι μαχητές από ό,τι υπάρχουν διαθέσιμες ευκαιρίες. Τον Αύγουστο του 2023, η FRM, η νούμερο ένα εταιρεία διαχείρισης αθλητών παγκοσμίως για το MMA και το NFL, επικοινώνησε μαζί μου και μετά από συνομιλίες, υπέγραψα. Αυτή η εταιρεία, με έδρα τις ΗΠΑ, εκπροσωπεί πάνω από 70 μαχητές του UFC, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου μαχητή στον κόσμο, το Jon Jones. Από τότε, έχουμε διατηρήσει επαφή με το UFC, αλλά το ταξίδι μας δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Τώρα, το UFC επειδή έχει περάσει πολύς χρόνος από τον τελευταίο μου αγώνα θέλει αποκλειστικά να αγωνιστώ μόνο σε αμερικανικό έδαφος για έναν ακόμα αγώνα, με επίκεντρο έναν συγκεκριμένο οργανισμό UFC Fight Pass. Έχουμε ενεργά επιδιώξει έναν αγώνα με αυτόν τον οργανισμό από τον Αύγουστο του 2023, αλλά αρκετοί μαχητές απέρριψαν την ευκαιρία να με αντιμετωπίσουν. Το γεγονός αυτό το γνωρίζει το UFC  όπως και κάθε άλλη κίνηση που κάνει η ομάδα.

Εμπιστεύομαι την καθοδήγηση της ομάδας μου FRM, η οποία έχει μακροχρόνια σχέση με το UFC. Παρόλα αυτά, προετοιμάζομαι και περιμένω ημερομηνία και όνομα για τον επόμενο μου αγώνα. Αυτή την περίοδο αφοσιώνομαι στην έντονη καθημερινή προπόνηση, εστιάζοντας στην ενίσχυση ακόμα περισσότερο της δύναμής μου για τα 77kg. Είμαι βέβαιος ότι αυτό παρέχει σαφήνεια και απαντά στις ερωτήσεις σας σχετικά με το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αποκτήσαμε πληροφορίες σχετικά με έγγραφα που συνδέονται με το MMA, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, καθώς και με το UFC. Θα μπορούσατε να παράσχετε επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα έγγραφα; Γνωρίζουμε ότι είστε άτομο με χαμηλό προφίλ, χωρίς να προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε, αλλά είναι καλό για τον κόσμο να γνωρίζει κάποια πράγματα.

Ένας από τους κύριους στόχους μου είναι να εμπνεύσω και να υποστηρίξω τη νεότερη γενιά στο να ακολουθήσει το πάθος της για το MMA. Είχα αναπτύξει ένα σχέδιο για να δημιουργήσω μια γέφυρα για νέους μαχητές. Μετά από πολλές δύσκολες διαδικασίες με την υποστήριξη των κυβερνητικών φορέων στην Κύπρο και την Ελλάδα, πέτυχα ένα ιστορικό ορόσημο, δημιουργώντας αυτήν τη γέφυρα από το UFC στις χώρες μας. Αυτή η δέσμευση ξεπερνά τα λόγια. Έβαλα τις βάσεις για ευκαιρίες από το 2023. Όλα τα απαραίτητα έγγραφα σφραγίστηκαν επίσημα σε συγκεκριμένη ημερομηνία και στάλθηκαν στο UFC, ανοίγοντας τις πόρτες για κάθε επερχόμενο Κύπριο και Έλληνα μαχητή. Το επιχειρηματικό περιβάλλον του UFC απαιτεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο ισχύος και οικονομικής δυνατότητας.

Αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία παρέχει συγκεκριμένη υποστήριξη αντί για κενές υποσχέσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε κατηγορία έχει αήττητους μαχητές με εντυπωσιακά ρεκόρ, μεγάλες σειρές νικών και υψηλά ποσοστά νοκ άουτ και τεχνικού νοκ άουτ. Για να είμαστε ανταγωνιστικοί ως αγορά, πρέπει να δημιουργήσουμε μια γέφυρα. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν το UFC, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, αναζητά ενεργά και παρέχει ευκαιρίες για νέα ταλέντα στις χώρες μας, γνωρίζοντας ότι το κράτος θα παράσχει άμεση υποστήριξη. Με αυτήν την κίνηση, εύχομαι να βοηθήσω και να ωφελήσω σημαντικά τη νέα μας γενιά, καθώς οι πόρτες είναι πλέον ανοικτές.

Γιατί επιλέξατε το Ηνωμένο Βασίλειο αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ξεκινήσατε την καριέρα σας;

Όταν βρισκόμουν στις ΗΠΑ το 2011, προπονούμενος με τον αήττητο πρωταθλητή πυγμαχίας Golden Glove, Λάμπρο Καραολίδη (6-0) στο Manhattan της Νέας Υόρκης, είχα να αντιμετωπίσω μια σημαντική απόφαση, να παραμείνω στις ΗΠΑ ή να επιλέξω το Ηνωμένο Βασίλειο.

Έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στο να εγκατασταθώ σε μια ομάδα στις ΗΠΑ ή να αγωνιστώ στις διοργανώσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα, χτίζοντας έτσι μια ισχυρή βάση και συμβάλλοντας στην εικόνα και την ανάπτυξη του αθλήματος. Αποφάσισα να συνδυάσω την προσπάθειά μου με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς είχε έναν ασυναγώνιστο ερασιτεχνικό επίπεδο για εκείνη την εποχή. Ο στόχος μου ήταν να χτίσω γερά θεμέλια στο MMA, μαθαίνοντας διαφορετικές πτυχές του αθλήματος.

Έρευνα

Υπάρχουν διάφορα επίπεδα σε οργανισμούς MMA, με το UFC να ξεχωρίζει ως η νούμερο ένα επαγγελματική οργάνωση παγκοσμίως. Κάτω από το UFC, υπάρχουν και άλλοι μεγάλης εμβέλειας επαγγελματικοί οργανισμοί, όπως οι PFL, One FC και Bellator. Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ τους είναι ο αριθμός των πωλήσεων pay-per-view (PPV), οι οποίοι συμβάλλουν στην οικονομική τους επιτυχία σε συνδυασμό με άλλους λόγους.

Οι υπόλοιποι οργανισμοί χρησιμεύουν ως σημαντικό σκαλοπάτι για την είσοδο σε ένα από τα μεγάλα πρωταθλήματα, με την προϋπόθεση ότι ο μαχητής μπορεί να εξασφαλίσει νίκες ή ακόμα και να γίνει πρωταθλητής σε αυτά. Μερικοί μαχητές βρίσκουν άμεσο εισιτήριο για το UFC μέσω οργανισμών όπως οι LFA, Fury FC και ROC στις ΗΠΑ ή οι Cage Warriors στην Ευρώπη. Σε αυτούς τους οργανισμούς, η κατάκτηση ενός τίτλου μπορεί να οδηγήσει σε άμεσο συμβόλαιο με το UFC. Σημαντικές περιπτώσεις περιλαμβάνουν μαχητές όπως τον Markus Perez από το LFA, τον Fernando Padilla από την Fury FC, τον Chris Weidman από το ROC και τον Ian Garry από τους Cage Warriors.

Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, εάν ένας μαχητής χρειάζεται ακόμα να αποδείξει τον εαυτό του περαιτέρω, η επιτυχία σε αυτούς τους οργανισμούς μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις πιθανότητές του να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο με το UFC. Δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάκτηση ενός τίτλου, αλλά και με την επίδειξη δεξιοτήτων και τη συνεχή απόδοση σε υψηλό επίπεδο, λειτουργώντας τελικά ως σκαλοπάτι προς μια πιθανή καριέρα στο UFC. Το άθλημα εξελίσσεται ραγδαία, χάρη στην εκτεταμένη παγκόσμια ανάπτυξή του. Μαχητές από διαφορετικές χώρες διαγωνίζονται και οι οργανισμοί απονέμουν ζώνες τίτλου με βάσει κριτηρίων όπως η εμπειρία, την εθνικότητα του μαχητή και την περιοχή που διεξάγεται ο αγώνας. Επί του παρόντος, ερασιτεχνικές όπως για παράδειγμα (IMMAF) και επαγγελματικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν αγώνες με ζώνες τίτλου για Παναμερικανικούς, Ευρωπαϊκούς, Βαλκανικούς και Παγκόσμιους αγώνες. Αυτοί οι αγώνες είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση των μαχητών στο υψηλότερο επίπεδο.

Ερασιτεχνικό Επίπεδο

Το ερασιτεχνικό επίπεδο ενός μαχητή στο MMA είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη και την εμπειρία, ειδικά στο εξωτερικό. Η ερασιτεχνική σκηνή έχει υποστεί δραματικές αλλαγές με τα χρόνια. Εδώ και αρκετά χρόνια, συγκεκριμένα σόου κυριαρχούν στην ερασιτεχνική σκηνή, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δύο εξέχοντα παραδείγματα είναι η Shinobi FC και η FCC, και οι δύο έχουν φιλοξενήσει με επιτυχία πολυάριθμες εκδηλώσεις με μαχητές από περισσότερες από 30 διαφορετικές εθνικότητες. Αυτά οι οργανισμοί θεωρήθηκαν ως η κορυφή στο ερασιτεχνικό επίπεδο μικτών πολεμικών τεχνών της εποχής τους, έχοντας τους πιο πολύτιμους τίτλους. Η αξιοπιστία και η ανεκτίμητη εμπειρία που προσέφεραν ήταν μοναδική. Καθώς ο χρόνος προχωρά, οι οργανισμοί έχουν δημιουργήσει τα δικά τους μονοπάτια για να φιλτράρουν τα επερχόμενα ταλέντα και να τα υπογράφουν απευθείας στα επαγγελματικά τους πρωταθλήματα. Για παράδειγμα, η Shinobi FC έχει συγχωνευθεί με τους Cage Warriors και έγινε Shinobi FC – Cage Warriors Academy, καθιερώνοντας έναν δρόμο για να υπογράφει μαχητές στο Cage Warriors όταν γίνουν επαγγελματίες. Το FCC έχει κερδίσει το δικαίωμα να γίνει οργανισμός UFC Fight Pass, καθώς πολλοί μαχητές που συμμετείχαν στο σόου όπως και το SFC έχουν υπογράψει με το UFC. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι ο πρόσφατος (Interim) πρωταθλητής βαρέων βαρών Tom Aspinall που αγωνίστηκε και στις δύο οργανώσεις ως ερασιτέχνης. Πολλοί ακόμη μαχητές έχουν προκύψει από το σόου, όπως ο Paddy Pimblett, ο Paul Craig, ο Lerone Murphy, ο Muhammad Mokaev και πολλοί άλλοι.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ είχαν επίσης γνωστές οργανώσεις που επενδύσαν στους ερασιτέχνες. Για παράδειγμα, το King of the Cage, το οποίο αργότερα, με τα χρόνια, ονόματα όπως οι Myles Jury, Luke Zachrich, Anthony Lapsley και πολλοί άλλοι που υπέγραψαν με το UFC. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ποτέ δεν επένδυσαν ούτε καν σε σχέση με αυτό που έχει προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ένας από τους κύριους λόγους οφείλεται στο γεγονός ότι οι οργανισμοί των ΗΠΑ εστιάζουν περισσότερο στο επαγγελματικό επίπεδο και προσπαθούν να συγκεντρώσουν ένα τεράστιο ποσό αγορών PPV.

Τώρα, η IMMAF (Διεθνής Ομοσπονδία Μικτών Πολεμικών Τεχνών) ξεχωρίζει στην κορυφή ενώ ενθαρρύνει τις εθνικές ομοσπονδίες, παρέχει τυποποιημένους κανόνες, διοργανώνει διεθνείς αγώνες και εστιάζει στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ΜΜΑ με πολλαπλές διοργανώσεις παγκοσμίως. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ποσότητα ερασιτεχνικών αγώνων μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τους μαχητές, ιδιαίτερα αυτούς που ήταν πρωταθλητές ή διέπρεψαν στην ερασιτεχνική τους καριέρα. Μετά τη μετάβαση στον επαγγελματικό τομέα, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ασφάλιση των αντιπάλων λόγω της εκτεταμένης εμπειρίας τους, που οδηγεί σε αποφυγή από άλλους μαχητές.

Επαγγελματικό Επίπεδο

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πολυάριθμοι οργανισμοί, με αρκετούς από αυτούς να ηγούνται κυρίως από επιχειρηματίες και όχι από μαχητές, έχοντας ως κύριο κίνητρο το κέρδος. Οι μαχητές που μεταβαίνουν σε επαγγελματικό επίπεδο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επιλέγουν μια διοργάνωση για να αγωνιστούν. Δυστυχώς, όχι όλοι οι οργανισμοί διατηρούν σταθερά πρότυπα στην παραγωγή, το matchmaking και την ασφάλεια των μαχητών. Και αυτή η επιλογή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις πιθανότητές τους να ενταχθούν σε αναγνωρισμένους οργανισμούς όπως το UFC ή οποιοδήποτε άλλο μεγάλο μαχητικό σώμα. Αυτοί οι οργανισμοί δίνουν προτεραιότητα στην προώθηση συγκεκριμένων γυμναστηρίων ή μαχητών σε συγκεκριμένες περιοχές. Η κύρια εστία τους είναι να εξασφαλίσουν νίκες για τους μαχητές τους με οποιοδήποτε κόστος και να στοχεύουν στη μεγιστοποίηση των εσόδων κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ευνοημένοι μαχητές τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης. Οι κοινές στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από τέτοιους οργανισμούς περιλαμβάνουν την προσφορά υψηλότερων από το μέσο όρο πληρωμών και την παρουσίαση δελεαστικών αγώνων τίτλου ως δόλωμα. Αυτή η προσέγγιση χρησιμεύει ως μέσο για να πείσουν τους μαχητές να υπογράψουν μαζί τους, δελεάζοντάς τους να αντιμετωπίσουν τους δικούς τους αθλητές σε ένα αντιλαμβανόμενο ως ελεγχόμενο και πλεονεκτικό περιβάλλον. Σημαντικά ζητήματα προκύπτουν λόγω της απουσίας ρυθμιστικού φορέα που να επιβλέπει τους οργανισμούς. Ένα κοινό ζήτημα προκύπτει κατά τη διάρκεια της ζύγισης, όπου ορισμένοι οργανισμοί παρέχουν σκόπιμα επιπλέον χρόνο στους μαχητές για να χάσουν το περιττό βάρος, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του αντιπάλου από τον χώρο. Αυτό τους επιτρέπει να μην μειώσουν το βάρος τους στο  επιτρεπόμενο όριο και να δίνει πλεονέκτημα στους προνομιούχους μαχητές στον επερχόμενο αγώνα. Ένα άλλο θέμα αφορά τους διαιτητές και τους κριτές που ενδέχεται να μην έχουν τα απαραίτητα προσόντα ή ακόμη και να είναι συμπαίκτες των ανταγωνιστών μαχητών. Επιπλέον, ορισμένοι οργανισμοί μπορεί να ανήκουν σε ιδιοκτήτη ομάδας MMA που έχει μαχητές που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάζει το αποτέλεσμα, ευνοώντας τους δικούς του μαχητές σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απίθανο να ληφθεί μια δίκαιη και αμερόληπτη απόφαση.

Η πιθανή ζημιά είναι σημαντική, επειδή τα αποτελέσματα αποστέλλονται γρήγορα σε επίσημες σελίδες που ενδέχεται να μην γνωρίζουν τα οργανωτικά πρότυπα. Χωρίς διεξοδικούς ελέγχους, αυτά τα αποτελέσματα γίνονται μέρος των αρχείων του μαχητή. Εάν υπάρχουν άδικες αποφάσεις ή λάθη, είναι σπάνιο να γίνουν διορθώσεις, ακόμη και με στοιχεία. Οι επίσημες σελίδες αυτές είναι ανίσχυρες και δεν μπορούν να κάνουν αλλαγές, καθώς η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον ιδιοκτήτη του οργανισμού ή στην επιτροπή που συνεργάζεται με τον οργανισμό. Έτσι, έχουν τον πλήρη έλεγχο και κάνουν ό,τι θέλουν.

Το UFC, ως έντονη αντίθεση, έχει εφαρμόσει μια έξυπνη στρατηγική για να αντιμετωπίσει σημαντικά αυτό το ζήτημα. Η προσέγγισή τους όχι μόνο εντοπίζει και καλλιεργεί τα αναδυόμενα ταλέντα, αλλά διασφαλίζει επίσης ίσους όρους ανταγωνισμού για αυτούς τους μαχητές.

Έχουν εγκρίνει έναν συγκεκριμένο αριθμό οργανισμών σε διάφορες χώρες, που ονομάζονται επίσημα ως UFC Fight Pass, δημιουργώντας έτσι μια σταθερή παρουσία σε πολλές περιοχές. Αυτή η προσέγγιση επεκτείνεται σε διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένου του matchmaking, διασφαλίζοντας πολύ δίκαιο ανταγωνισμό διατηρώντας υψηλά πρότυπα σε κάθε πτυχή του οργανισμού και των χώρων διεξαγωγής του.

Ωστόσο, ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουμε δει κοντινές αποφάσεις που ήταν λανθασμένες, ευνοώντας ορισμένους μαχητές που διαχειρίζεται η οργάνωση ή εκπροσωπώντας τη  σχόλη για την οποία ο οργανισμός συχνά χτίζει τη κάρτα του αγώνα. Τέλος, μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να αποφύγει κάποιος τέτοια ζητήματα είναι να υπογράψει με μια γνωστή ομάδα διαχείρισης αθλητή που έχει χρόνια εμπειρία στον τομέα του MMA, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσει ότι ο μαχητής αγωνίζεται σε δίκαιο έδαφος και αποφεύγει τέτοιες οργανώσεις, ακόμη κι αν είναι γνωστές.

ΚΥΡΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ UFC

Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι για να μπείτε στο UFC: 1) μέσω απευθείας συμβολαίου, 2) μέσω του The Ultimate Fighter (TUF) και 3) από τη σειρά Contender του Dana White. Κανένας στην ιστορία της Κύπρου δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει απευθείας συμβόλαιο, υποδηλώνοντας ότι πρέπει να πληρούνται όλα τα κριτήρια. Το να κερδίσεις ένα συμβόλαιο μέσω οποιασδήποτε από τις άλλες μεθόδους είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία, καθώς πρέπει να αποδείξεις τον εαυτό σου και το στυλ μάχης σου, αφού δεν έχεις ακόμη εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις μέσω αυτής της διαδικασίας.

ΓΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Το UFC αξιολογεί διάφορους βασικούς παράγοντες όταν εξετάζει εάν θα υπογράψει έναν μαχητή ή θα του δώσει μια ευκαιρία στη σειρά The Ultimate Fighter (TUF) ή Contender Series. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το επίπεδο δεξιοτήτων του μαχητή, το ρεκόρ του, το στυλ μάχης, την εμπορευσιμότητα και την ευθυγράμμιση με τις ανάγκες της κατηγορίας βάρους. Επιπλέον, η περιφερειακή εκπροσώπηση, ο επαγγελματισμός, η ηλικία και η εμπειρία λαμβάνονται προσεκτικά υπόψη. Ο οργανισμός λαμβάνει επίσης υπόψη οποιαδήποτε άλλα αξιόλογα επιτεύγματα στα Ολυμπιακά αθλήματα. Η τύχη και ο συγχρονισμός είναι κρίσιμοι παράγοντες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του UFC κατά την υπογραφή ενός νέου μαχητή. Μερικές φορές, χρειάζονται αντικαταστάσεις για συρόμενες μάχες και μπορούν να υπογραφούν νέοι μαχητές.

Υπάρχουν κρίσιμες κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο σας προς το UFC, που περιλαμβάνουν παράγοντες όπως οι νίκες στο UFC Fight Pass, οι τίτλοι σε πολλαπλούς οργανισμούς, το ρεκόρ και ο αντίκτυπος στη χώρα σας, μεταξύ άλλων. Συγκεκριμένα, οι αθλητές ολυμπιακού επιπέδου αποτελούν τη μοναδική εξαίρεση που έχουμε παρατηρήσει. Είτε έχουν συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων είτε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, λαμβάνουν ξεχωριστή μεταχείριση λόγω της δια βίου δέσμευσής τους στον αθλητισμό υψηλού επιπέδου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκύπτουν εξαιρέσεις στη διαδικασία επιλογής μαχητών του UFC, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και άλλοι. Αξιοσημείωτες περιπτώσεις περιλαμβάνουν την υπογραφή μαχητών από το UFC ηλικίας 34 ετών και άνω, όπως ο Yoel Romero, ο Mark Madsen, η Austen Lane και ο Robelis Despaigne στην ηλικία των 35 ετών.

Το UFC παρακολουθεί καταστάσεις όπου οι μαχητές μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, όταν οι αντίπαλοι υποχωρούν συχνά σε τελευταία στιγμή και έχουν, ως αποτέλεσμα, δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλων αντικαταστατών για προγραμματισμένους αγώνες. Αυτή η επίγνωση βοηθά τον οργανισμό να λάβει καλά ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τις υπογραφές των μαχητών. Αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα δεν είναι ο μαχητής αλλά οι συνθήκες που τους περιβάλλουν. Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η κατηγορία που έχει επιλέξει ο αθλητής, όπου το επίπεδο αγώνων ποικίλει σημαντικά. Ορισμένες κατηγορίες αντιμετωπίζουν υπερβολική ζήτηση με πολλούς μαχητές πρόθυμους να εισέλθουν, ενώ άλλες χρειάζονται να βρουν περισσότερους μαχητές για να υπογράψουν.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Για να εξασφαλιστεί ένα άμεσο συμβόλαιο με το UFC, είναι απαραίτητη μια συστηματική προσέγγιση. Αρχικά, οι επίδοξοι μαχητές πρέπει να συμμετάσχουν σε ερασιτεχνικούς αγώνες, κερδίζοντας έναν καθορισμένο αριθμό με ελάχιστες ή, κατά προτίμηση, μηδενικές ήττες. Με τη μετάβαση στον επαγγελματικό τομέα, οι σταθερές νίκες, ειδικά υψηλό ποσοστό KO ή TKO, γίνονται ιδιαίτερα σημαντικές. Καθώς οι μαχητές προχωρούν στην καριέρα τους, το να κερδίζουν τίτλους σε διάφορους περιφερειακούς οργανισμούς και το να γίνονται πρωταθλητές όχι μόνο ενισχύει το βιογραφικό τους αλλά τους φέρνει και πιο κοντά σε ένα πιθανό συμβόλαιο με το UFC. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη οι μαχητές που έχουν επιτυχίες σε οργανισμούς του UFC Fight Pass. Όπως έχουμε προαναφέρει, ο οργανισμός εξετάζει επίσης άλλα σημαντικά επιτεύγματα στα Ολυμπιακά αθλήματα και αναζητά αθλητές με καλό ρεκόρ. Μόλις ένας μαχητής φτάσει στην επιτυχία και εξασφαλίσει τίτλους σε πολλούς οργανισμούς, η λογική επόμενη κίνηση είναι να απευθυνθεί στο UFC για καθοδήγηση και αξιολόγηση. Παραδείγματα τέτοιων μαχητών με άμεσο συμβόλαιο είναι το 2014 (Joanna Jędrzejczyk), το 2016 (Paulo Costa), το 2020 (Dricus Du Plessis), το 2023 (Shara Magomedov) και το 2024 (Kayla Harrison).

Ουσιαστικά, το UFC αναζητά μαχητές που όχι μόνο επιδεικνύουν δεξιότητες, αλλά προσφέρουν και αξία ψυχαγωγίας, τραβώντας την προσοχή και καλλιεργώντας μια βάση θαυμαστών. Συχνά ευνοούν εκείνους που έχουν ιστορικό πρωταγωνιστικών γεγονότων, δηλαδή main event. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι η δέσμευση ενός μαχητή να διατηρήσει το βάρος του με συνέπεια, επιδεικνύοντας επαγγελματισμό, πειθαρχία και αξιοπιστία. Συνοπτικά, η προώθηση ενός μαχητή με αυτά τα διαπιστευτήρια επικοινωνεί ένα μείγμα δεξιοτήτων, αξιοπιστίας, εμπορευσιμότητας και δυνατότητας διεκδίκησης τίτλου στο UFC.

ΣΕΙΡΑ TUF & CONTENDER

Το UFC χρησιμοποιεί επίσης διαφορετικά μονοπάτια για αναζήτηση περισσότερων μαχητών, όπως το TUF (The Ultimate Fighter) και το Contender Series. Αυτή είναι μια διαδικασία όπου οι μαχητές συμμετέχουν σε συγκεκριμένους αγώνες που έχει ορίσει το UFC. Το TUF είναι ένα ριάλιτι σόου με συγκεκριμένους μαχητές που διαγωνίζονται πολλές φορές μέχρι να φτάσουν στον τελικό, ενώ το Dana’s Contender είναι μια ευκαιρία για έναν αγώνα. Τόσο το TUF όσο και το Dana’s Contender έχουν συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για να τους δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστούν. Ενώ αυτά τα μονοπάτια μοιράζονται ομοιότητες με το άμεσο συμβόλαιο, αυτοί οι μαχητές δεν έχουν εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις και πρέπει να αποδείξουν τον εαυτό τους μέσω της νίκης για να εξασφαλίσουν μια ευκαιρία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ

Σε ολυμπιακά αθλήματα όπως η πάλη και το τζούντο, παρατηρούμε μια τάση που είναι εμφανής και στο ΜΜΑ. Ορισμένες κατηγορίες βάρους αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερο ανταγωνισμό, διευκολύνοντας τους αθλητές να ανέβουν στην κατάταξη, να τραβήξουν την προσοχή και να εξασφαλίσουν συμβόλαια με μεγάλους οργανισμούς. To Tapology.com παρέχει υποστηρικτικά στατιστικά στοιχεία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, υπάρχουν 76 (56 kg), 237 (70 kg) και 53 (120 kg). Στην Ανατολική Ευρώπη καταγράφονται 450 (70 kg), 48 (56 kg) και 220 (120 kg). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αριθμοί είναι 428 (120 kg), 453 (56 kg) και 1232 (70 kg). Ως αποτέλεσμα, όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ αυτών των κατηγοριών, μπορεί να τους κάνει να φαίνονται ανενημέρωτοι, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι το ταξίδι για αθλητές σε ορισμένα τμήματα, όπως το Lightweight (70 kg), είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι σε άλλα.

Κατά τη διάρκεια των ετών, οι πολύ χαμηλές κατηγορίες βαρών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αποκτήσουν εμπορευσιμότητα και ενθουσιασμό στους περιστασιακούς θεατές. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι άνθρωποι συνήθως συνδέουν σημαντικά σωματικά χαρακτηριστικά με τους μεγαλύτερους αθλητές και αυτά τα χαρακτηριστικά συχνά θεωρούνται ότι λείπουν στις κατηγορίες ελαφρύτερων βαρών. Αυτή η αντίληψη της λιγότερης μυϊκής κατάστασης σε κατηγορίες ελαφρύτερων βαρών μπορεί να επηρεάσει αυτό που προτιμά το κοινό και μπορεί να το κάνει λιγότερο δημοφιλές σε σύγκριση με τις κατηγορίες βαρύτερων κιλών. Ιστορικά, αυτές οι κατηγορίες βάρους αντιμετώπισαν προκλήσεις στην καλλιέργεια αθλητών σούπερ σταρ, σε αντίθεση με τις πιο βαρετές κατηγορίες. Για παράδειγμα, το UFC κάποτε σκέφτηκε να απαλλαγεί από τις πιο ελαφριές σε βάρος κατηγορίες (flyweight). Ο Πρόεδρος του UFC, Dana White, εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ότι στο παρελθόν, οι άνθρωποι απλώς δεν νοιαζόντουσαν να βλέπουν αυτή την κατηγορία να παλεύει. (πηγή: sportskeeda). Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της διαφοράς μεταξύ των κατηγοριών είναι όταν ο George Hardwick, πρωταθλητής του Cage Warriors στα 70kg, με ρεκόρ 12-1, προστέθηκε στην ίδια κάρτα για να διεκδικήσει συμβόλαιο. Παρόλο που αντιμετώπισε αντιπάλους με ρεκόρ 9-1 και κέρδιζε, στην ίδια κάρτα αγώνα, σε μια πολύ ελαφρύτερη κατηγορία βάρους, δόθηκε η ίδια ευκαιρία σε μαχητή με ρεκόρ 7-3 να διεκδικήσει συμβόλαιο. Αυτή είναι η φύση και η διαφορά των χαμηλότερων κατηγοριών βάρους. Επιπλέον, το τμήμα βαρέων βαρών έχει δει το UFC να υπογράφουν μαχητές με περιορισμένη επαγγελματική εμπειρία, όπως οι Tai Tuivasa (7-0) και Robelis Despaigne (4-0).

Αυτοί οι μαχητές μπήκαν στο UFC χωρίς να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού, συχνά κοντράροντας αντιπάλους χαμηλότερων επιπέδων δεξιοτήτων. Η μοναδική δομή του τμήματος βαρέων βαρών παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για αναδυόμενα ταλέντα. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις σε διάφορες κατηγορίες όπου μαχητές, υπογράφονται χωρίς τα ίδια διαπιστευτήρια ή αντιμετωπίζουν το επίπεδο της αντιπολίτευσης με άλλους μαχητές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το UFC είναι μια τεράστια επιχείρηση που παράγει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Λόγω της μοναδικής φύσης του, έχει την ελευθερία να παίρνει τις δικές του αποφάσεις. Ένα παράδειγμα αυτού είναι όταν ένας μαχητής όπως ο Mike Mathetha, με ρεκόρ 3-0, υπέγραψε το UFC.

Αντίθετα, η ανάβαση στα rankings στην κατηγορία Lightweight (70kg) αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη. Η επίτευξη υψηλότερης κατάταξης σε αυτό το τμήμα απαιτεί εξαιρετική σκληρή δουλειά, ξεπερνώντας τις απαιτήσεις άλλων κατηγοριών. Ωστόσο, οι συνθήκες γύρω από κάθε μαχητή και την κατηγορία του μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, οδηγώντας ακόμη και τους καλύτερους μαχητές του κόσμου να αντιμετωπίσουν αντιπάλους με λιγότερο εντυπωσιακά ρεκόρ ή με χαμηλότερα επίπεδα δεξιοτήτων.

Παραδείγματα τέτοιων μαχητών, που αντιμετώπισαν αντιπολίτευση χαμηλούτερου επιπέδου στην αρχή της καριέρας τους και ξεπέρασαν ακόμη και τον 10ο επαγγελματικό αγώνα τους, περιλαμβάνουν τους Brian Ebersole, Andre Ewell, Megan Anderson, Nik Lentz, Ben Nguyen, Khabib Nurmagomedov και άλλους. Είναι σημαντικό για το ευρύ κοινό να σχηματίζει απόψεις με βάση την κατανόησή του και να μην παραπλανάται από τη γνώμη των άλλων. Γενικά, διαφορετικοί μαχητές ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις και οι συνθήκες γύρω από κάθε μαχητή διαφέρουν. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, καθώς πολλοί μαχητές που αντιμετωπίζουν πιο χαμηλού επιπέδου μαχητές στην αρχή της καριέρας τους γίνονται ακόμη και πρωταθλητές του UFC.

ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ Η.Π.Α

Υπάρχουν κρίσιμοι δείκτες για τον λόγο που μπορεί να θεωρηθεί πιο δύσκολο για τους μαχητές στην Ευρώπη να υπογράφουν από το UFC (Ultimate Fighting Championship) σε σύγκριση με μαχητές από άλλες περιοχές, όπως η Βόρεια Αμερική ή η Βραζιλία. Οι μαχητές που αγωνίζονται σε περιοχές με ισχυρή υποδομή MMA, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Βραζιλία, έχουν συχνά περισσότερες ευκαιρίες, ενώ υπάρχουν πολύ περισσότεροι οργανισμοί UFC Fight Pass στις ΗΠΑ που μπορούν να τους περάσουν από τις πύλες του UFC, παρά στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη, ενώ η σκηνή του ΜΜΑ αναπτύσσεται, μπορεί να μην προσφέρει το ίδιο επίπεδο προβολής και ευκαιριών. Ιστορικά, το UFC έχει ισχυρούς δεσμούς με οργανισμούς MMA της Βόρειας Αμερικής και της Βραζιλίας. Οι Ευρωπαίοι μαχητές πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να γίνουν αντιληπτοί, ειδικά αν παλεύουν σε λιγότερο ευρέως αναγνωρισμένους οργανισμούς. Ενώ οι Ευρωπαίοι μαχητές έχουν σημειώσει επιτυχία στο UFC, ο οργανισμός μπορεί να δώσει προτεραιότητα στην υπογραφή μαχητών από περιοχές με υψηλότερη ζήτηση ή βαθύτερη κουλτούρα MMA.

Επιπλέον, οι άμεσες επαφές με το UFC διευκολύνονται συχνά μέσω καθιερωμένων γυμναστηρίων στις ΗΠΑ, τα οποία παρέχουν τακτικά μαχητές στον οργανισμό. Αρχικά, το UFC αναζητά κυρίως ταλέντα στις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα ενδέχεται να διευρύνει την αναζήτησή του παγκοσμίως.

Ένας βασικός παράγοντας πίσω από αυτό είναι η διαδικασία έκδοσης βίζας, η οποία μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για ορισμένους μαχητές, παράλληλα με την τήρηση των απαιτούμενων ιατρικών προτύπων που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ. Μια άλλη σημαντική διάκριση εγγυείται στο πλεονέκτημα της υπογραφής με μια μεγάλη ομάδα διαχείρισης στις ΗΠΑ. Αυτές οι ομάδες έχουν καθημερινή άμεση επαφή με το UFC και μπορούν να προτείνουν μαχητές για εξέταση. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές ομάδες διαχείρισης, παρόλο που έχουν μαχητές UFC, μπορεί να μην έχουν την ίδια άμεση πρόσβαση σε εκδηλώσεις του UFC και τη δυνατότητα να προτείνουν απευθείας μαχητές στον οργανισμό πρόσωπο με πρόσωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
UFC

Υπόλοιπα: Τελευταία Ενημέρωση