ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι λόγοι της αγωνιστικής πτώσης του Τσιτσιπά

Τρεις σερί ήττες, τρεις σερί αποκλεισμούς σε πρώτους γύρους και τα… καμπανάκια της ανησυχίας άρχισαν να ηχούν

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν. Μια πορεία γεμάτη σπουδαίες εμφανίσεις και μεγάλες νίκες, όπως αυτή απέναντι στον «μαέστρο» του παγκοσμίου τένις, Ρότζερ Φέντερερ. Αποκορύφωμα των εντυπωσιακών του εμφανίσεων; Τον περασμένο Απρίλιο ο τίτλος στο Εστορίλ.

Μετά τον Μάιο και το Ρολάν Γκαρός, όμως, η απόδοσή του άρχισε να πέφτει. Παρότι δεν πήγαινε μακριά στα τουρνουά που αγωνιζόταν, στις 5 Αυγούστου ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Νο.5 της παγκόσμιας κατάταξης. Οι ήττες στους πρώτους γύρους σε Μόντρεαλ και Σινσινάτι από Ούμπερτ Ουρκάζ και Γιαν Λέναρντ Στραφ αντίστοιχα, διαδέχθηκαν την χθεσινή ήττα στον πρώτο γύρο του US Open από τον Αντρέι Ρούμπλεφ.

Τρεις σερί ήττες, τρεις σερί αποκλεισμούς σε πρώτους γύρους και τα… καμπανάκια της ανησυχίας άρχισαν να ηχούν. To10.gr, λίγες ώρες μετά την ήττα από τον Ρώσο τενίστα, επικοινώνησε με τον Head Analyst του διεθνούς δικτύου αναλυτών «The Tennis Advisors», Άκη Ιωσηφίδη και του ζήτησε να αναλύσει τα αίτια της αγωνιστικής πτώσης του Στέφανου.

Ενας από τους ανθρώπους που γνωρίζει όσο λίγοι τα μυστικά του τένις και συνεργάζεται με καταξιωμένους τενίστες, βοηθώντας τους να βελτιώσουν την τακτική τους και να φτάσουν σε μεγάλες νίκες και σπουδαίες διακρίσεις. Μάλιστα, δύο τενίστριες με τις οποίες συνεργάζεται είχαν συμμετοχή στο κυρίως ταμπλό του US Open! Η μία είναι από τα ανερχόμενα ταλέντα και στο μέλλον αναμένεται να λάμψει, ενώ η δεύτερη είναι στο Top- 30, βρίσκεται ήδη στον δεύτερο γύρο και έχει προοπτικές να φτάσει πολύ μακριά.

Ο Ακης ξετύλιξε στo «10» το κουβάρι από το Ρολάν Γκαρός, θέτοντας ως αρχή της πτώσης της απόδοσης του Τσιτσιπά την ήττα από τον Σταν Βαβρίνκα. Ο Κύπριος αναλυτής στάθηκε κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι και τόνισε ότι ο Στέφανος και η ομάδα του θα έπρεπε να είχαν δουλέψει περισσότερο πάνω στο mentality και τη σωστή αντιμετώπιση των καταστάσεων που δημιουργούνται μετά από μία μεγάλη νίκη ή μία απροσδόκητη ήττα.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Ελληνας τενίστας θα έπρεπε να επενδύσει λιγότερο στα social media και να μην επηρεάζεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τους εξωτερικούς παράγοντες ενός παιχνιδιού, οι οποίοι πολλές φορές του δημιουργούν εκνευρισμό και τον αποπροσανατολίζουν από τον στόχο του και το πλάνο του παιχνιδιού του.

Ο Head Analyst των Tennis Advisor επίσης ανέλυσε στο «10» το παιχνίδι του Στέφανου με τον Ρούμπλεφ και σχολίασε την τακτική που ακολούθησε ο Ελληνας τενίστας, αλλά και τα κομμάτια που έκριναν την αναμέτρηση. Παρά την καθοδική πορεία του Τσιτσιπά στα τελευταία τουρνουά, ωστόσο, εξέφρασε τη σιγουριά του ότι ο 20χρονος θα ανακάμψει και θα παρουσιαστεί καλύτερος στο ασιατικό swing, που ακολουθεί μετά το US Open.

Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι της απότομης πτώσης στην απόδοση του Τσιτσιπά;

«Όπως και ο ίδιος ιπποτικά παραδέχτηκε, υπάρχει αυτή τη στιγμή κρίση στο στρατόπεδο του. Το άθλημα είναι μεν όμορφο, θεαματικό αλλά και εξίσου απαιτητικό και χρειάζεται μια ομαλή συνοχή σε επίπεδο ομάδας, για να μπορέσει να διαχειριστεί ένας ανερχόμενος αθλητής την περιρρέουσα πίεση, που έχουν δημιουργήσει οι αυξημένες απαιτήσεις του εκρηκτικού πρώτου εξαμήνου. Αυτή τη στιγμή, αν κάποιος επιχειρήσει το rewind και πάρει το κουβάρι πίσω στις 2 Ιουνίου, θα παρατηρήσει ότι με αρχή την ψυχοβγαλτική ήττα από τον Βαβρίνκα στο Γαλλικό Όπεν, όλες οι επόμενες ήταν οριακές και απέναντι σε παίκτες είτε ανερχόμενους και έχοντας το ίδιο στυλ (πχ. βλέπε Νίκολας Τζάρι, Ούμπερτ Ουρκάζ, Φελιξ Αλιασίμ), είτε με καθιερωμένους και άκρως επικίνδυνους παίκτες (οπως Κύργιος, Στρουφ).

Η εκτίμηση μου είναι πως δεν θα έπρεπε να τίθεται θέμα κρίσης, εάν ο παίκτης είχε πλήρη επίγνωση των αντιπάλων που αντιμετώπιζε και των δυσκολιών που κουβαλούσαν. Τείνω να συμφωνήσω με τον Ματς Βιλάντερ, ο οποίος ότι το κλειδί σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να γνωρίζεις το ταβάνι σου. Αυτή τη στιγμή ο Στέφανος έχει κυριευθεί από τη λογική του ότι έχει φθάσει στο μάξιμουμ και τώρα αρχίζει η κάθοδος. Σαφώς θα έπρεπε να υπάρχουν καλύτεροι μηχανισμοί στην ομάδα του, οι οποίοι θα διασφάλιζαν αυτούς τους «κλυδωνισμούς», απορροφώντας τους με απρόσκοπτη επιμέλεια».

Εχει αλλάξει κάτι στο παιχνίδι του Στέφανου σε σχέση με το πρώτο μισό της σεζόν, στο διάστημα δηλαδή που τα πήγαινε εξαιρετικά;

«Όντας νεοφερμένος στο ψηλότερο επίπεδο, ήταν φυσιολογικό να προκαλέσει προβλήματα σε παίκτες που ήλπιζαν ότι η γκάμα των κτυπημάτων του θα ήταν μέτριας κοπής, ή δεν υπολόγιζαν ότι ο Ελληνας Ρούκι, θα είχε περισσότερη διάρκεια σε παιγνίδια υψηλής έντασης. Ο Στέφανος τους διέψευσε και έτσι μπήκε αναπόφευκτα κάτω από το μικροσκόπιο. Δεν θεωρώ ότι έχει αλλάξει κάτι δραματικά στο παιγνίδι του, ωστόσο έχει δώσει περισσότερο δείγμα για τους αντιπάλους του, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να τον ακτινογραφήσουν πολύ καλύτερα».

Θα θέλαμε μια ανάλυση της τακτικής που ακολούθησε ο Τσιτσιπάς στο ματς με τον Ρούμπλεφ.

«Το κομμάτι της τακτικής είναι από μόνο του τεράστιο και ουσιώδης. Μέσα από τη δική μου δουλεία μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τα κτυπήματα των παικτών εξετάζονται τόσο σε βάθος, κατεύθυνση, αποτελεσματικότητα αλλά και σε συνάρτηση με το τί σου δίνει ο αντίπαλος. Είναι ένα γεγονός οτι ο Ρώσος στόχευσε στο μπακχαντ του Τσιτσιπά, ωστόσο σε ένα τόσο οριακό παιγνίδι και τεράστια ένταση, χρειάζονται πολύ περισσότερες συνδυασμένες ενέργειες για να μπορέσεις θα εξοντώσεις ένα πύργο της κλάσης του Στέφανου. Προσεγγίζοντας ένα αγώνα τένις σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να γίνει ανάλυση αρκετών τεχνικών δεδομένων.

Υπάρχει ο βασικός πυλώνας για το πού σερβίρει και «σερβίς+1», πού επιστρέφει, πού κάνει την «επιστροφή+1″, τις συνεχόμενες τάσεις στο σερβίς, τα είδη των κτυπημάτων, τα κτυπήματα-οδηγοί σε ένα ράλι και πόσο επηρεάζουν, τις τάσεις που εμφανίζει ο κάθε παίκτης μέσα σε ένα ράλι και η τελική έκβαση του πόντου, τα σημεία του γηπέδου από όπου είναι δυνατός ο εκάστοτε παίκτης, αλλά και οι τακτικές που προτρέπονται οι παίκτες να ακολουθήσουν, αλλά και να αποφύγουν. Θα έλεγα εκ του αποτελέσματος ότι ο Στέφανος είχε χάθει κατά τη διάρκεια του αγώνα για τα σημεία που έπρεπε να πιέσει περισσότερο (πχ το μπακχαντ), αλλά και την λανθασμένη αντίληψη του να πιέζει υπερβολικά τον Ρούμπλεφ στο φορχαντ, ένα σημείο όπου αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται πολύ δυνατός. Αμφότεροι είχαν εκκωφαντικά κτυπήματα εδάφους και σε πρώτη ανάγνωση δεν θεωρώ ότι ο Στέφανος υστέρησε.

Έπειτα ήταν και τα θέματα τραυματισμού, εκεί όπου σε κάποια σημεία φαινόταν να τον επηράζει λιγότερο και άλλοτε περισσότερο. Επί της ουσίας σε κάποιους πόντους ίσως θα μπορούσε να είναι περισσότερο προσεκτικός στις επιλογές του κατά τα 4 πρώτα κτυπήματα, γιατί το ματς ήταν πολύ γρήγορο, ωστόσο και οι δύο παίκτες έδειξαν γιατί θεωρούνται οτι από τους καλύτερους της νέας γενιάς».

Τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε κάνει ο Στέφανος στο χθεσινό παιχνίδι; Τι συμβουλές θα του έδινε;

«Αν μπορούσα να του έδινα κάποιες συμβουλές πριν από τον αγώνα, θα ήταν να προσέξει να ενισχύσει τις ανταλλαγές με τα μπακχαντς, εκεί όπου θα έπαιρνε σταδιακά πιο ρηχές μπάλες από τον Ρώσο, ενώ σίγουρα το φορχαντ στην ευθεία θα έπρεπε να το είχε κατά νου, να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες και να πιέσει περισσότερο σε πόντους όπου υπήρχε μεγαλύτερη διάρκεια».

Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι είναι ένα στοιχείο στο οποίο χρειάζεται να δουλέψει περισσότερο ο Τσιτσιπάς είναι το σερβίς. Πιστεύεις ότι το σερβίς από τους παράγοντες που έκρινε το παιχνίδι με τον Ρούμπλεφ;

«Είναι λίγο οξύμωρο αλλά αμφότεροι επένδυσαν στο να σερβίρουν στο δυνατό σημείο του αντιπάλου τους (φορχαντ) και δικαιώθηκαν, καθώς κέρδισαν τους περισσότερους πόντους, όταν ο πόντος ξεκινούσε με την συγκεκριμένη επιστροφή. Πιστεύω οτι ήταν τυχαίο γεγονός, ωστόσο θεωρώ ότι παίκτες αυτού του επιπέδου έχουν την πνευματική διαύγεια να αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες κατά τη διάρκεια του ματς. Τα σέρβις γκειμς του Στέφανου κράτησαν περισσότερο και αυτό ήταν ένα από τα κλειδιά του ματς, καθότι ο Ρούμπλεφ έδειχνε περισσότερο απειλητικός. Δεν πιστεύω ότι ματς κρίθηκε από τις επιλογές τους στο σερβίς, καθότι και οι δύο δεν είχαν σε καλή μέρα το όπλο τους, παρά στα μεγάλα ράλι τα οποία ο Ρούμπλεφ ήταν ο οριακός νικητής. Άλλωστε και οι δύο μονομάχοι διένυσαν σχεδόν τα ίδια μέτρα στο γήπεδο».

Οι εξωαγωνιστικές δραστηριότητες (social media, youtube) πιστεύεις ότι έχουν επηρεάσει τον Τσιτσιπά;

«Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που καταλογίζει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την «πτώση» στις εξωαγωνιστικές ενασχολήσεις του Στέφανου, ωστόσο ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν αποτελεί τροχοπέδη τόσο η ενασχόληση του, τόσο η προβολή γιατί είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος στην ηλικία του Στέφανου να μην έχει άλλες ασχολίες. Είναι όμως γεγονός οτι σε αυτό το επίπεδο πλέον το κομμάτι της διαχείρισης της εικόνας και των «θέλω» των χορηγών είναι πολύ σημαντικό και ίσως εδώ ο Στέφανος να έπρεπε να επενδύσει λιγότερο, για να αποφύγει λάθη ή κάποιες ατυχείς δηλώσεις που ίσως να του δημιουργούσαν αδικαιολόγητη πίεση».

Πως σχολιάζει το επεισόδιο που είχε ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τον διαιτητή κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ρούμπλεφ;

«Θα περίμενε κανείς οτι η παρουσία του και μόνο σε αυτό το επίπεδο σε αυτή την χρονική στιγμή θα τον όπλιζε με θετική ενέργεια και σεβασμό απέναντι στους θεσμούς, ωστόσο ίσως να επηρεάζεται από παραπλήσιες ιστορίες και την γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το τί συμβαίνει πραγματικά στα παρασκήνια.

Έχουν ακουστεί πάρα πολλά άλλωστε τους τελευταίους μήνες για διεθνείς διαιτητές που αποκλείστηκαν με περίεργο τρόπο και είναι γεγονός οτι αυτή την στιγμή υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία για το που πηγαίνει το άθλημα από πλευράς εκπροσώπησης των παικτών, αλλά και το θέμα τις ισότιμης μεταχείρισης των γυναικών».

Βλέπουμε τον Στέφανο πολλές φορές να ξεσπά την ώρα του παιχνιδιού και να φωνάζει στον εαυτό του. Τι πιστεύεις ότι φταίει;

«Ισως είναι αποτέλεσμα του γεγονότος οτι ανέμενε τον εαυτό του να είναι στην κορυφή και ότι πλέον όλα είναι δεδομένα και για αυτό ξεσπά. Αν ένας παίκτης φτάσει εκεί και μέσα του κυριαρχεί το συναίσθημα ότι θα έπρεπε να είναι ευγνώμων που έχει καταφέρει να βρίσκεται ανάμεσα στα ιερά τέρατα, τότε όλα θα ήταν σαφέστατα πολύ πιο κατασταλαγμένος και σίγουρα πιο ήρεμος μπροστά στην πρώτη αναποδιά».

Μετά το Αυστραλιανό Οπεν ο Τσιτσιπάς επέλεξε να αγωνιστεί σε συνεχόμενα τουρνουά, παρότι οι περισσότεροι τενίστες της κλάσης του επιλέγουν προσεκτικά τις διοργανώσεις που αγωνίζεται. Πιστεύεις ότι χρειάζεται ένα μπρέικ; Να πάρει δυνάμεις και να επιστρέψει;

«Δεν θεωρώ οτι τίθεται θέμα κούρασης, αν και ο ίδιος το τονίζει απερίφραστα. Θεωρώ όμως ότι είναι απλά θέμα προσδοκιών και καλύτερη αξιολόγησης του βαθμού δυσκολίας που καλείται να ανταποκριθεί. Πιστευω ακράδαντα ότι με τις κατάλληλες μικρές ρυθμίσεις, ο Στέφανος θα επανεμφανισθεί με ιδιαίτερες απαιτήσεις στο Ασιατικό swing και θα επανέλθει σε νικηφόρα αποτελέσματα. Θα ήθελα επίσης να μεταφέρω και ένα μήνυμα στους φίλους των σπορ που μπορεί να μην έχουν συστηματική επαφή με το άθλημα του τένις.

Νικητής υπάρχει μόνο ένας σε κάθε εβδομάδα, συνεπώς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι (όπως και ο κάθε συνειδητοποιημένος τενίστας άλλωστε), ότι σχεδόν σε κάθε εβδομάδα θα ανήκει στην κατηγορία του 99% των παικτών που θα πηγαίνουν στο σπίτι με μια ήττα στο τσεπάκι τους. Αυτό το άθλημα χρειάζεται ιδιαίτερα αυξημένη πνευματική οξυδέρκεια, σεβασμός στους αντιπάλους, τους κανονισμούς, ηρεμία και αέναη εξάσκηση».

Κλείνοντας, θα ήθελα να μας κάνεις έναν απολογισμό για τον πρώτο γύρο. Τι κρατάμε από το πρώτο… πιάτο;

«Μετά και την αποπεράτωση του πρώτου γύρου τόσο σε άντρες όσο και στις γυναίκες, θα έλεγα ότι προκαλεί αίσθηση ο αποκλεισμός μεγάλων ονομάτων όπως Ντομινίκ Τιμ, φυσικά του Στέφανου, αλλά και των Ρομπέρτο Μπαουτίστα-Αγκουτ αλλά και του Κάρεν Κατσάνοφ. Επιπρόσθετα εντυπωσιακός ήταν ο Ντένις Σαποβάλοβ ο οποίος επιβλήθηκε με άνεση του έταιρου φέρελπι Καναδού Φελίξ Οζέ-Αλιασίμ, η δύσκολη πρεμιέρα του Αλεξ Ζβέρεβ στο πεντάσετο με τον μαχητικό Ράντου Αλμποτ. Οι big 3 ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους με άνετο τρόπο, με μια μικρή παρασπονδία την απώλεια του πρώτου σέτ από τον Φέντερερ στην αναμέτρηση με τον Ινδό Ναγκάλ. Τα dark-horses στο ταμπλό των γυναικών είναι οι Μιομίρ Κετσμάνοβιτς του οποίου η άνοδος είναι θεαματική, του Ιάπωνα Νισιόκα, η δεδομένη καταλληλότητα σε αυτή την επιφάνεια για τον Αλεξ Ντε Μινορ αλλά και οι ποιοτικοί Ρούμπλεφ, Κύργιος, Σαποβάλοβ και Τιαφό. Αισιόδοξα μηνύματα έστειλε ο ιδιαίτερα ευπαθής Θανάσης Κοκκινάκης, ο οποίος στον δεύτερο γύρο θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Ράφα Ναδάλ και θα είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.

Στις γυναίκες, όπως είναι αναμενόμενο τα πράγματα θα είναι και πάλι ιδιαίτερα δύσκολα, καθώς είναι πασιφανές ότι τον τίτλο τον διεκδικούν χωρίς υπερβολή 8-10 αθλήτριες με μεγάλες πιθανότητες. Ο πρώτος γύρος μας έδωσε μέτριες εμφανίσεις τόσο για Οσάκα όσο και για Μπάρτι και σίγουρα για να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες θα πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά. Η Σερίνα Γουίλιαμς θα είναι πάλι ένα δυνατό χαρτί, ωστόσο αντιμετωπίζει ανερχόμενες παίκτριες στο διάβα της, αρχής γενομένης σήμερα απέναντι στην έφηβη Κάτι Μακινάλι και ίσως στον τρίτο γύρο την πολύ ανεβασμένη κατά τους τελευταίους μήνες, Καρολίνα Μουκόβα.

Σε αυτό το Σλαμ, οι προσδοκίες αναπόφευκτα θα πέσουν και πάλι (λανθασμένα) στην 15χρονη Κόκο Γκοφ, ενώ τις εμπειρίες έχει πλέον η Μπιάνκα Αντρεέσκου, η οποία μαζί με τις Σοφία Κένιν, Νταγιάνα Γιαστρέμσκα, Ντόνα Βέκιτς και Μαρία Σάκκαρη, θα έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να μπουν σφήνα στις έμπειρες Μπέρτενς, Κβίτοβα, Σβιτολίνα και Κις. Θα αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τους αγώνες της πρώτης εβδομάδας και είμαστε απόλυτα βέβαιοι οτι το απρόβλεπτο ταμπλό των γυναικων θα δώσει φοβερές μάχες με τα γνήσια αουτσάιντερ να καραδοκούν για να προσδώσουν τεράστιο ενδιαφέρον, σε μια χρονιά που πολύ πιθανόν να μας δώσει 4 διαφορετικές νικήτριες Γκραν Σλαμ».

Πηγή: to10.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Τέννις: Τελευταία Ενημέρωση

X
X