
Παντελής Παντελή
Ένας ποδοσφαιριστής που ήρθε στα 21 του στην Κύπρο, ξεχώρισε και φόρεσε τη φανέλα τεσσάρων διαφορετικών ομάδων του πρωταθλήματος μας πριν επαναπατριστεί ξανά φέτος.
Ο λόγος βέβαια για τον Ντάνιελ Άντος, που αγωνίζεται στην Άλταχ της Αυστρίας και μίλησε στο 24sports και τον Παντελή Παντελή με αφορμή την αναμέτρηση της Ομόνοιας με τη Ραπίντ Βιέννης στην Αυστρία.
Ο 25χρονος σκιαγράφησε τους συμπατριώτες του και έκανε αναφορά στα χρόνια που είχε περάσει στην Κύπρο με Πάφο, Απόλλωνα, Καρμιώτισσα και Νέα Σαλαμίνα.
Πώς πάνε τα πράγματα για αυτόν και τη νέα του ομάδα μετά τον επαναπατρισμό του, έπειτα από τέσσερα χρόνια στην Κύπρο;
«Το καλοκαίρι πήρα την απόφαση ότι ήθελα να φύγω από την Κύπρο και να επιστρέψω ξανά στην Αυστρία. Έψαξα κάποιες επιλογές και είχα μια πολύ καλή ευκαιρία να παίξω στην πρώτη κατηγορία. Έτσι πήγα στην Άλταχ, ένα καλό και υγιές κλαμπ, και πήγα εκεί με πολλές φιλοδοξίες. Ξεκινήσαμε την προετοιμασία στα τέλη Ιουνίου και όλα πήγαιναν πολύ καλά για μένα, αλλά δυστυχώς μετά τα πρώτα 3–4 παιχνίδια τραυματίστηκα σε μία προπόνηση.
Στα τέλη Αυγούστου είχα μια ρήξη συνδέσμου και κατά την αποθεραπεία έσπασα και τον αντίχειρά μου, οπότε από τότε είμαι εκτός προπονήσεων και έκανα και χειρουργείο. Αυτή τη στιγμή δεν είναι τέλεια, αλλά είμαι πολύ κοντά στο να επιστρέψω στις προπονήσεις με την ομάδα και το περιμένω με ανυπομονησία».
Πότε πιστεύεις ότι θα είσαι στο 100% για να παίξεις ξανά;
«Ελπίζω τον Ιανουάριο, όταν ξεκινήσουμε ξανά την προετοιμασία. Στην Αυστρία έχουμε χειμερινή διακοπή, σε αντίθεση με την Κύπρο, οπότε τον Ιανουάριο θα είμαι 100% έτοιμος.»
Πες μας πώς προέκυψε η μεταγραφή σου στην Κύπρο και ποιες ήταν οι πρώτες σου εντυπώσεις από το κυπριακό ποδόσφαιρο. Περίμενες ότι το επίπεδο θα ήταν τόσο υψηλό;
«Είναι πολύ καλή ερώτηση, γιατί για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα το επίπεδο να είναι τόσο υψηλό. Το έχω πει πολλές φορές, στην Ευρώπη οι περισσότεροι υποτιμούν το κυπριακό πρωτάθλημα. Δεν του δίνουν μεγάλη προσοχή και αυτό είναι το πρόβλημα, γιατί στην πραγματικότητα το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Ειδικά φέτος, βλέπεις πόσο καλά τα πάνε οι ομάδες στην Ευρώπη, η Πάφος, η Ομόνοια, η ΑΕΚ. Γι’ αυτό και φυσικά εξεπλάγην όταν πήγα πριν από τέσσερα χρόνια. Όσο για τη ζωή στην Κύπρο, το έχω πει εκατό φορές, ήταν μια απίστευτη περίοδος για μένα. Η ποιότητα ζωής είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Ερωτεύτηκα τη χώρα».

Παρακολουθείς ακόμη τα αποτελέσματα των κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη και το κυπριακό πρωτάθλημα;
«Όχι μόνο παρακολουθώ,βλέπω κάθε παιχνίδι του κυπριακού πρωταθλήματος. Όχι ολόκληρα παιχνίδια, αλλά πάντα βλέπω τις καλύτερες φάσεις από κάθε αγώνα. Ήμουν τέσσερα χρόνια εκεί, ξέρω πολλούς παίκτες, έχω πολλούς φίλους και μου αρέσει να παρακολουθώ το ποδόσφαιρο. Είναι πάντα απολαυστικό για μένα».
Ποιες ομάδες πιστεύεις ότι ξεχωρίζουν περισσότερο φέτος;
«Φυσικά πρώτα πρέπει να αναφέρεις την Πάφο, ειδικά μετά την παρουσία της στο Champions League. Αλλά και η Ομόνοια κάνει πολύ καλή δουλειά, όπως και η ΑΕΚ. Αυτές είναι οι ομάδες που θα ξεχώριζα».
Την επόμενη εβδομάδα η Ομόνοια αντιμετωπίζει τη Ραπίντ Βιέννης. Μπορείς να μας περιγράψεις την ομάδα; Τι την κάνει δυνατή; Έχετε παίξει φέτος απέναντί της;
«Παίξαμε στην τρίτη αγωνιστική, εκτός έδρας, και το ματς τελείωσε 0–0. Ήταν ανοιχτό παιχνίδι, και οι δύο ομάδες θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει. Αλλά αυτή τη στιγμή η Ραπίντ είναι σε δύσκολη κατάσταση, δεν έχει νίκη στα τελευταία πέντε-έξι παιχνίδια και πριν από μία εβδομάδα απέλυσαν τον προπονητή. Κανονικά είναι πολύ μεγάλος σύλλογος, ο μεγαλύτερος στην Αυστρία από πλευράς ιστορίας. Όταν παίζεις στο γήπεδό τους, είναι σαν να παίζουν με 12ο παίκτη λόγω των οπαδών».
Πώς τα πηγαίνει φέτος η Ραπίντ και ποιο είναι το στιλ παιχνιδιού της;
«Το στιλ των περισσότερων ομάδων στην Αυστρία είναι το έντονο πρέσινγκ, αυτό άλλαξε πολύ με το ποδόσφαιρο της Σάλτσμπουργκ. Η Σάλτσμπουργκ έκανε εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια και όλοι προσπαθούν να το αντιγράψουν με τον δικό τους τρόπο. Πολλές ομάδες παίζουν με ψηλό πρέσινγκ και γρήγορες αντεπιθέσεις, και η Ραπίντ είναι κάπως έτσι. Αλλά αυτή τη στιγμή έχουν πολλά προβλήματα, ειδικά αμυντικά».

Υπάρχουν παίκτες-κλειδιά που ξεχωρίζουν;
«Φυσικά πρέπει να πεις τον επιθετικό Ercan Kara έπαιξε στο MLS και στην Τουρκία και έκανε πολύ καλή δουλειά. Τώρα δεν είναι στην καλύτερή του κατάσταση, δυστυχώς γι’ αυτόν. Ο αρχηγός τους, ο Matthias Seidl, είναι επίσης καλός παίκτης κανονικά. Αλλά με την κατάσταση που βρίσκονται, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιον συγκεκριμένο παίκτη».
Έχεις πει για το γήπεδό τους, είναι δύσκολο για τους αντιπάλους; Οι οπαδοί τους είναι τόσο δυνατοί;
«Ναι, είναι δύσκολο να παίξεις εκεί. Οι οπαδοί είναι πολύ έντονοι και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια ακόμη περισσότερο. Αλλά πιστεύω ότι η Ομόνοια δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Θυμάμαι πριν 3–4 χρόνια που έπαιξε στο Ολντ Τράφορντ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οπότε δεν πρέπει να έχει πρόβλημα να παίξει εκεί και να κερδίσει κιόλας».
Έχοντας παίξει σε Κύπρο και Αυστρία, ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών στο ποδοσφαιρικό περιβάλλον;
«Πρώτα απ’ όλα, το επίπεδο είναι αρκετά παρόμοιο, αλλά αν κοιτάξεις πιο προσεκτικά, υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Στην Κύπρο έχεις έξι-επτά μεγάλες ομάδες και ξέρεις ότι κάθε παιχνίδι απέναντί τους θα είναι δύσκολο. Στην Αυστρία υπάρχουν τρεις-τέσσερις, αλλά φέτος όλα είναι ανοιχτά γιατί η βαθμολογία είναι πολύ κοντά. Στην Κύπρο οι μεγάλες ομάδες παίζουν περισσότερο ποδόσφαιρο κατοχής, ξεκινούν το παιχνίδι από πίσω. Στην Αυστρία το ποδόσφαιρο είναι πιο γρήγορο, πιο σωματικό και λιγότερο βασισμένο στην κατοχή. Αυτές είναι οι βασικές διαφορές».
Πιστεύεις ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο βελτιώνεται, ειδικά με ομάδες όπως η Πάφος στο Champions League;
«Ναι, σίγουρα βλέπεις ξεκάθαρα την ανάπτυξη από τις ευρωπαϊκές εμφανίσεις των ομάδων».
Η πρόβλεψή σου για το παιχνίδι Ραπίντ–Ομόνοια;
«Θα έλεγα, με τα προβλήματα που έχει τώρα η Ραπίντ η Ομόνοια μπορεί να κερδίσει έχει τον πρώτο λόγο. 2–0 πιστεύω για την Ομόνοια στην Αυστρία»

Τέλος, ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι για τις επόμενες σεζόν; Θα σε βλέπαμε ξανά στην Κύπρο;
«Πρώτα απ’ όλα, θέλω να γίνω ξανά απόλυτα έτοιμος. Θέλω να νιώσω καλά στο γήπεδο μετά από τόσο καιρό. Στόχος μου είναι να επιστρέψω, να παίξω παιχνίδια στο πρωτάθλημα και φυσικά να έχουμε καλά αποτελέσματα με την ομάδα και να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Για το μέλλον ποτέ δεν ξέρεις, αλλά στο μυαλό μου υπάρχει σίγουρα η επιθυμία να επιστρέψω κάποια μέρα στην Κύπρο».
Χορηγοί Αποστολής LANDER POLAR ICE GEL και τα καταστήματα SCANDIA





























