ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Στίβος: Ο θρυλικός Μο Φάρα ήταν θύμα διακίνησης ανηλίκων από την Αφρική

Η απίστευτη ιστορία του Βρετανού Ολυμπιονίκη

Ο ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής Μο Φάρα μεταφέρθηκε στη Βρετανία από το Τζιμπουτί σε ηλικία εννέα ετών και αναγκάστηκε να κάνει δουλειές του σπιτιού και φροντίδα παιδιών με αντάλλαγμα φαγητό, όπως αποκάλυψε στο BBC.

Ο 39χρονος Βρετανός, ο οποίος γεννήθηκε στη Σομαλία, πρόσθεσε ότι το όνομά του είχε αλλάξει σε Mohamed Farah από Hussein Abdi Kahin στα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που τον έφεραν στη Βρετανία με μια γυναίκα που δεν είχε ξανασυναντήσει.

Μόλις έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γυναίκα τον πήγε στο σπίτι της στο Χάουνσλοου, στο δυτικό Λονδίνο, και έσκισε ένα χαρτί με τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών του. Η οικογένειά της δεν του επέτρεψε να πάει σχολείο μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

«Για χρόνια συνέχισα να διώχνω τις σκέψεις αυτές, αλλά μπορείς να το αποκλείσεις μόνο για ένα διάστημα», είπε στο ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο θα μεταδοθεί αυτή την εβδομάδα.

«Συχνά κλεινόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα. Το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω για να ξεφύγω από αυτήν (την κατάσταση διαβίωσης) ήταν να βγω έξω και να τρέξω».

Ο καθηγητής φυσικής αγωγής του, ονόματι Άλαν Γουάτκινσον, επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τον βοήθησε να βρει ανάδοχη οικογένεια στη σομαλική κοινότητα αφού ο Φάρα τού είπε τι περνούσε.

«Ένιωσα σαν να έφευγε μεγάλο βάρος από τους ώμους μου, αισθάνθηκα ότι ξαναέβρισκα τον εαυτό μου. Τότε ήταν που βγήκε ο Μο – ο πραγματικός Μο», είπε ο Φάρα. «Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που περνούσαν ακριβώς το ίδιο πράγμα που πέρασα κι εγώ. Απλώς δείχνει πόσο τυχερός ήμουν. Αυτό που πραγματικά με έσωσε, αυτό που με έκανε να διαφέρω, ήταν ότι μπορούσα να τρέξω».

Είπε ακόμη ότι τον Μάιο η καριέρα του στην ελίτ πίστα θα μπορούσε να είχε τελειώσει αφού τερμάτισε δευτεραθλητής στον αγώνα 10.000 μέτρων του Λονδίνου και απέκλεισε το ενδεχόμενο να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αυτού του μήνα.
Ο Φάρα, ο οποίος ολοκλήρωσε διπλό νταμπλ των 5.000 και 10.000 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016, θα τρέξει ωστόσο μαραθώνιο για πρώτη φορά από το 2019, όταν θα λάβει μέρος στον Μαραθώνιο του Λονδίνου τον Οκτώβριο.

Πηγή: Reuters

Στίβος: Τελευταία Ενημέρωση