ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

#MediaBlog: Το γκέι φιλί του ΡΙΚ και οι εκπομπές της Ελίτας

Μήπως η αστυνομία και οι εισαγγελείς να αρχίσουν να βλέπουν τις εκπομπές της Ελίτας;

Χρύσανθος

Χρύσανθος

Μετά το τσουνάμι καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και στην Κύπρο, προέκυψε και μία από γυναίκα που καταγγέλλει τον βιασμό της από ανώτερο κληρικό. Και αυτή η υπόθεση έγινε γνωστή μέσα από εκπομπή της Ελίτας (στο ΣΙΓΜΑ τον Οκτώβριο του 2011), ωστόσο τώρα έγινε επίσημη καταγγελία.

Υπενθυμίζω ότι μέσα από άλλη εκπομπή της Ελίτας το 2018 προέκυψε αρχικά η καταγγελία της σκοπεύτριας Άντρης Ελευθερίου για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση από παράγοντα του αθλητισμού. Πριν ακόμα μιλήσει στην Ελλάδα η Σοφία Μπεκατώρου. Τότε δεν είχε δώσει κανένας σημασία στην καταγγελία της Άντρης. Ακολούθησε νέα καταγγελία της σκοπεύτριας, πάλι μέσα από εκπομπή της Ελίτας Μιχαηλίδου στα τέλη του 2020 και η υπόθεση πήρε επίσημα πια τον δρόμο της διερεύνησης με τη βοήθεια και της υπουργού Έμιλυς Γιολίτη.

Τις τελευταίες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας είδε μια άλλη υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης όπου γυναίκα κατήγγειλε ανώτερο κληρικό ότι την βίασε. Και αυτή η υπόθεση είχε γίνει γνωστή μέσω της εκπομπής του ΣΙΓΜΑ «Με την Ελίτα» τον Οκτώβριο του 2011, ωστόσο το θύμα δεν προχώρησε τότε σε επίσημη καταγγελία στις αρχές.

Η Ελίτα προηγείται by far στις δημόσιες εξομολογήσεις γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία και δεν ξέρω εάν υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που έγιναν σε εκπομπές της αλλά χάθηκαν ή ξεχάστηκαν.

Εισηγούμαι η αστυνομία και οι εισαγγελείς και οι εκπρόσωποι οργανώσεων για ανθρώπινα δικαιώματα να βλέπουν πιο συχνά τις εκπομπές της.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται στα διαδικτυακά κυρίως ΜΜΕ του τόπου για το «γκέι φιλί» που μετέδωσε το ΡΙΚ. Πρόκειται για μια σκηνή που προβλήθηκε την Τρίτη με δύο άνδρες ηθοποιούς να φιλιούνται στο στόμα. Η σκηνή με το «γκέι φιλί» ήταν στην σειρά «Το μυστικό της πεταλούδας» και οι φιλημένοι είναι οι Νίκος Γκέλια (Στέφανος στη σειρά) και ο Μέμος Μπεγνής (Νικόλας στη σειρά). Ιδιαίτερα τονίζεται το γεγονός ότι η σειρά προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση, στο ΡΙΚ1.

Μία τηλεθεάτρια πάντως έγραψε ενοχλημένη στο facebook ότι δεν ήταν απαραίτητο να προβληθεί η σκηνή με το φιλί. «Είπαμε ο κάθε ένας κάνει ό,τι θέλει στο κρεβάτι του αλλά από κρατικό κανάλι δεν θα έπρεπε να το δούμε αφού καταλάβαμε πιο πριν τη συμβαίνει με αυτούς τους δύο. Έπρεπε να δούμε και την πράξη;»

Η απάντηση του σκηνοθέτη Σταύρου Ποταμάρη ήταν, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη «πράξη» που ενόχλησε την τηλεθεάτρια δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μια πράξη αγάπης. Τίποτα χυδαίο και τίποτα προσβλητικό! Σε ένα κόσμο που μέρα με την μέρα ξεχνάει να αγαπάει και να νοιάζεται, δύο άνθρωποι με μια «πράξη» εξέφρασαν ένα συναίσθημα!

Μάλιστα μία ιστοσελίδα έγραψε ότι το «πρώτο gay φιλί στην Κύπρο είναι γεγονός!» και μια «πεταλούδα» έφερε την τηλεοπτική… Άνοιξη. «Ο Στέφανος(Νίκος Γκέλια) στα τελευταία επεισόδια της σειράς είχε έρθει πολύ κοντά με τον Νικόλα(Μέμο Μπεγνή), με αποτέλεσμα να δείξει για πρώτη φορά τα συναισθήματα του με ένα φιλί… το οποίο και δεν κόπηκε από το κρατικό κανάλι, δείχνοντας σεβασμό στο σενάριο, στην πλοκή αλλά και στον έρωτα – φλερτ δυο ανδρών» έγραψε η ιστοσελίδα. Και το προχώρησε ακόμα πιο πολύ γράφοντας ότι με τους δυο πρωταγωνιστές αλλάζει και η τηλεόραση και στην Κύπρο, αφού πήραν την σκυτάλη από δεκάδες χώρες που εδώ και χρόνια άφηναν τις εν λόγω σκηνές να είναι στον τηλεοπτικό αέρα και να μεταλαμπαδεύουν μηνύματα.

Δεν είναι κακό να κάνει κάποιος αναφορά σε ένα τηλεοπτικό φαινόμενο που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Η υπερβολή όμως δεν προσφέρει τίποτα, αντιθέτως επιβεβαιώνει το πρόβλημα. Εάν το… γκέι φιλί περνούσε απαρατήρητο ίσως και να είχε μεγαλύτερη αξία παρά τον τόσο υπερβολικό σχολιασμό του. Η μη αντίδραση θα μπορούσε να θεωρηθεί και ανοχή και παραδοχή ενός φαινομένου που αντιμετωπίζεται φυσιολογικά, χωρίς έκπληξη και κριτική, θετική ή αρνητική. Παρ όλες τις καλές, προφανώς, προθέσεις των συντακτών.

Μπορεί το Big Brother να έριξε αυλαία εδώ και δύο μήνες ωστόσο τα… χρέη του παραμένουν. Στην Ελλάδα το ΕΣΡ έβαλε βαρύ πρόστιμο 90.000 στον ΣΚΑΪ για την χαμηλή ποιότητα του ριάλιτι αλλά και για τα ατοπήματα των παιχτών του. Μεταξύ αυτών και για τις γνωστές αναφορές για βιασμό γυναικών από συγκεκριμένο παίκτη, οι οποίες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Το πρόστιμο που επεβλήθηκε στον ΣΚΑΪ αφορά τα ποσά: α) των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για την προβολή ποιοτικά υποβαθμισμένου οπτικοακουστικού περιεχομένου, β) των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για την παραβίαση της υποχρέωσης σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και γ) των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για την προβολή συμπεριφορών που υποτιμούν το γυναικείο φύλο».

Ο ΣΚΑΪ πάντως υποστηρίζει ότι το ΕΣΡ δεν είναι αρμόδιο να προχωρήσει σε έλεγχο των καταγγελιών που έγιναν γιατί το εν λόγω απόσπασμα του Big Brother μεταδόθηκε μόνο διαδικτυακά, κάτι που το ΕΣΡ απέρριψε…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

#MediaBlog: Τελευταία Ενημέρωση