ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

#MediaBlog: Θα κλείσει η πανδημία εφημερίδες και ΜΜΕ;

Δύο χρήσιμα ερωτήματα για τη σχέση Πανδημίας και ΜΜΕ

Χρύσανθος

Χρύσανθος

Δεν τα πάμε καθόλου καλά με τον κορωνοϊό και αυτό έχει αναπόδραστα σοβαρές επιπτώσεις και στα ΜΜΕ. Και τον τρόπο λειτουργίας τους και τη βιωσιμότητά τους και την όποια προσφορά τους.

Ήδη γίνεται λόγος για επιβολή μίνι lockdown το οποίο θα δοκιμάσει ξανά την ήδη κλονισμένη οικονομία και τον υπερευαίσθητο πια τομέα των ΜΜΕ. Παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται για τις εφημερίδες, τις ιστοσελίδες, τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια δεν παύουν να είναι επιχειρήσεις με αυξημένες μάλιστα ανάγκες. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι διαφημίσεις, που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων, βρίσκονται σε σταθερή κάθετη πτώση.

Υπάρχει όμως ένα σοβαρό θέμα που η πολιτεία οφείλει να διαχειριστεί σοβαρά: την ευρωστία των ΜΜΕ ώστε να συνεχίσουν να προάγουν την πολυφωνία και τον έλεγχο στην εξουσία. Δηλαδή την ουσιαστική συμβολή τους στην εδραίωση της δημοκρατίας.

Η ερώτηση που υποβάλλεται συνεχώς είναι κατά πόσον τα ΜΜΕ στην Κύπρο είναι εξαρτημένα, είτε από την κυβέρνηση, είτε από κόμματα, είτε από εταιρείες που τα χρηματοδοτούν, είτε από άλλες πηγές. Είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα. Ούτε και οι αφορισμοί, πως «για όλα φταίνε τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι» μπορούν να δώσουν πειστική απάντηση.

Εξίσου χρήσιμη είναι και η απάντηση σε ένα άλλο, συναφές, ερώτημα: Η κατάσταση στην ενημέρωση, το δημόσιο διάλογο και την πολυφωνία θα ήταν καλύτερη αν δεν είχαμε ακόμα και αυτά τα ΜΜΕ που λειτουργούν στον τόπο μας; Ακόμα και με τις υπερβολές και τις ανεπάρκειες τους;

Ιδιαίτερα σε καταστάσεις οριακές όπως αυτές που ζούμε, με αυξημένη την ανάγκη για άμεση και σωστή ενημέρωση για τα θέματα του κορωνοϊού, των σκανδάλων και του εθνικού θέματος.

Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση.

Το σίγουρο είναι πως όλοι θέλουμε καλύτερα ΜΜΕ. Είναι όμως αλήθεια πως με όσο λιγότερα ΜΜΕ μένει μια χώρα τόσο λιγότερη είναι και η δημοκρατία που απολαμβάνει και η ελευθερία στην διακίνηση ιδεών. Γι’ αυτό και όλοι οι δικτάτορες έχουν ως προτεραιότητά τους το κλείσιμο «εχθρικών» εφημερίδων, ιστοσελίδων και καναλιών και τη φυλάκιση δημοσιογράφων και ελευθέρων φωνών που τους ασκούν έλεγχο και κριτική.

Θα ήταν τεράστιο πλήγμα για μια πολιτεία τον ρόλο του δικτάτορα να το παίξει η πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Χρύσανθος

#MediaBlog: Τελευταία Ενημέρωση