ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

#MediaBlog: Τα fake news, η «Χαραυγή», το ΡΙΚ και μια έρευνα

Οι ανώνυμες πηγές, η αντιπολίτευση και η αλήθεια

Χρύσανθος

Χρύσανθος

Μεγάλη συζήτηση ξέσπασε εντός και εκτός ΡΙΚ για την έρευνα που έχει διαταχθεί στο ίδρυμα σχετικά με ένα ρεπορτάζ. Το θέμα πήρε μάλιστα και πολιτικές διαστάσεις αφού το ρεπορτάζ είχε αρχικά δημοσιευτεί στην Χαραυγή, το εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ.

Πρόκειται για ρεπορτάζ που δημοσίευσε η Χαραυγή στις 15 Απριλίου με τίτλο: «ΓΝ Λάρνακας: Άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι - Εγκαταλείφθηκαν τα τμήματα που δεν σχετίζονται με κορωνοϊό».

Η Χαραυγή με άρθρο της αρχισυντάκτριάς της υποστηρίζει πως η έρευνα διατάχθηκε για πολιτικούς λόγους, ύστερα από οδηγίες της κυβέρνησης στο Δ.Σ. του ΡΙΚ, γιατί τέτοια θέματα χαλούν την επικοινωνιακή της τακτική.

Ωστόσο από το ΡΙΚ δηλώνεται ότι ο λόγος που έχει διαταχθεί η έρευνα είναι γιατί οι ισχυρισμοί του δημοσιεύματος που έχουν αναπαραχθεί στο δελτίο ειδήσεων του ιδρύματος, προέρχονται από «ανώνυμες πηγές».

Εκείνο πάντως που αποτελεί την ουσία και ενδιαφέρει την κοινή γνώμη δεν έχει απαντηθεί, ούτε από την Χαραυγή, ούτε από το ΡΙΚ. Κατά πόσον δηλαδή ευσταθούν όντως οι ισχυρισμοί ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι και έχουν εγκαταλειφθεί τα τμήματα που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Γιατί αν οι «ανώνυμες πηγές» της Χαραυγής και του ΡΙΚ έχουν λάθος ή ακόμη χειρότερα, ψεύδονται, μόνο αχρείαστη και επικίνδυνη ανησυχία προκαλούν. Το δε ρεπορτάζ στο εκφραστικό όργανο της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να θεωρηθεί καραμπινάτο fake news και ενέργεια πολύ χειρότερη από αυτή για την οποία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εμπλέκεται στην έρευνα για το ΡΙΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Εάν αντιθέτως οι πληροφορίες ευσταθούν, κάποιοι άλλοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν και βεβαίως αυτοί δεν είναι οι δημοσιογράφοι που έκαναν την αποκάλυψη!

Μήπως οι ιθύνοντες του νοσοκομείου έχουν κάτι να πουν επί αυτού και να μας διαφωτίσουν;

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει ματαιώσει για πρώτη φορά την μεγάλη ευρωπαϊκή μουσική της Γιουροβίζιον για φέτος. Ωστόσο οι φαν του διαγωνισμού θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια διαφορετική Γιουροβίζιον για φέτος και μάλιστα πολύ σύντομα.

Το Σάββατο 16 Μαΐου η EBU σε συνεργασία με την ολλανδική τηλεόραση διοργανώνουν ένα δίωρο πρόγραμμα το οποίο θα προβληθεί τόσο από εθνικά τηλεοπτικά κανάλια αρκετών χωρών όσο και μέσω διαδικτύου. Θα προβληθούν αποσπάσματα από τα 41 video clips των φετινών συμμετοχών μαζί με μηνύματα από τους καλλιτέχνες αλλά και με παλιούς και νεότερους σταρ της Γιουροβίζιον. Πρόκειται για τους «Eurovision Heroes», όπως τους ονόμασαν, άτομα δηλαδή που η εμφάνισή τους στον διαγωνισμό έχει καταγραφεί με ξεχωριστές στιγμές και άφησαν σε αυτόν το δικό τους αποτύπωμα.

Μεταξύ αυτών θα είναι και η Έλενα Παπαρίζου που κατέκτησε την πρώτη θέση με το «My Number One» το 2005 αλλά και η Ελένη Φουρέϊρα η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση το 2018 εκπροσωπώντας την Κύπρο με το «Fuego». Η Φουρέιρα η οποία εμφανίστηκε και πέρσι στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον στο Ισραήλ, ετοιμάζεται να βάλει για άλλη μια φορά φωτιά σε όλη την Ευρώπη στέλνοντας με όλους τους καλλιτέχνες μηνύματα ελπίδας.

Τι λέει η τηλεθέαση; 

Πρώτος σταθμός στη μάχη της τηλεθέασης αναδείχθηκε χθες ο ΑΝΤ1, ο οποίος κυριάρχησε τόσο στη γενική τηλεθέαση όσο και στο δυναμικό κοινό. Τη δεύτερη θέση και στις δύο κατηγορίες κατέλαβε ο Alpha ενώ την τρίτη το Omega.
Στη τέταρτη θέση και στις δύο κατηγορίες βρέθηκε το Sigma ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το ΡΙΚ1.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Η σειρά που κατέλαβαν τα τηλεοπτικά κανάλια για τη χθεσινή μέρα στη γενική τηλεθέαση:
ANT1: 13,3%
ALPHA: 10,6%
OMEGA : 9,8%
SIGMA: 9,3%
PIK1: 8,4%
ΕΡΤ World: 2%
PIK2: 1,7%

Η σειρά που κατέλαβαν τα τηλεοπτικά κανάλια στην τηλεθέαση του δυναμικού κοινού για τη χθεσινή μέρα:
ANT1: 17,6%
ALPHA: 10,3%
OMEGA: 8,1%
SIGMA: 7,7%
PIK1: 3,9%
PIK2: 1,6%
ERT WORLD: 0,6%

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

#MediaBlog: Τελευταία Ενημέρωση